Håller Viking Lines julbord måttet även 2023?

Startskottet för Viking Lines julbord 2023 gick i torsdags och SeaFun var ombord på Viking Glory för att testa. Under en dygnskryssning till Åbo högg vi in på sillsorter, köttbullar och det utökade veganska utbudet för att se hur smaker och kvalitet står sig i år.

Julbordskryssning med Viking Glory - är julmaten 2023 lika bra som förr?

Att testa Östersjöns flytande julbord är något jag gjort i många år, både för dags- och kvällstidningar liksom Seafun.se. Vill ni läsa fakta om Viking Lines julbord 2023 kan ni göra det här.

Själv hade jag redan i förväg noterat att samarbetet med Svenska Kocklandslaget – som tidigare år slagit mycket väl ut – fortsätter. Jag har faktiskt varit lyrisk över maten (vilket jag även var då de 2016 samarbetade med den åländske kocken Michael Björklund). Men hur bra är det egentligen i år?

Det finns intressanta inslag men jag är inte odelat positiv. Viking Line är kända för sin mat och inte minst julbordet brukar vara den stora vinnaren på Östersjön. Så blir det nog inte i år…hur fin Viking Glory än är.

Mer veganskt på julbordet

Rätterna är till stor del tillagade av råvaror från rederiets närområde, det vill säga Sverige, Finland och Estland. Fint så. Det veganska utbudet växer och det ligger väl i tiden. Men kanske var det därför som jag upplevde att det var övervägande kalla rätter.

Köttbullar, julskinka, Janssons frestelse och de klassiska finska lådorna finns kvar liksom revbensspjäll, lax och lutfisk (de två sistnämnda kalla). Inga korvar. Möjligtvis var det lite mindre dignande än vanligt – eller så är det bara att Viking Glorys buffet är så stor att allt sprids ut.

Mestadels har jag tidigare ätit Viking Lines julbord på Cinderella, som alltid haft mycket pynt, girlanger, tomtar och vackra rödlackerade grytor som maten serverats ur. Det har även serverats glögg utanför när man varit på väg in eller väntat (mot avgift) vilket varit ett mysigt tillägg. Viking Glory har ett lite renare uttryck.

Varierade intryck

Som traditionen bjuder startade vi med fiskutbudet. Här finns färska räkor, gravad lax, skaldjurssallad, ett par strömmingssorter, gubbröra och löjrom med mera. Av de sju sillsorter som jag hittade – smaksatta med allt från dill, kräfta till akvavit – tyckte jag bäst om västerbottensillen (riktigt god).

Fortsättningen bygger lite på att man kan kombinera, och hittar bland rätterna. Kanske plockar man lite skinka, rödbetssallad eller banar väg mot lådorna för att klicka på lite kålrotslåda eller morotslåda. Vid veganbordet finns en saffranskokt fänkålssallad man bör prova, brunkålen är också toppengod liksom den sirapskokta vitkålen.

Beskrivningen ”Ipa-glaserad revbenspjäll med tranbär” tilltalade mig men var i praktiken torr. Samma med Janssons frestelsen, en rätt som behöver smör och grädde för att bli bra. Tidigare år har den i Viking Lines tappning varit drömmigt god – vad har hänt?  

Flera sorters skinka

Glödstekt lax med friterad kål, lök och sveciaost uppskattade jag men varken gubbröran, löjromen eller övriga veganrätterna (än de ovan nämnda) föll mig på läppen. Julskinkan tyckte jag hade en lite sur ton (min man tyckte den var bra). Den fanns också i en gravad variant, intressant men jag åt inte upp. Och en vegansk variant gjord på selleri.

Före efterrätterna njöt vi av ostbordet med olika bröd, både mjuka och hårda sorter, samt pepparkakor. Till dessert fanns en sockerkaksbaserad äppelkaka, lingontartlette, ris à la malta och olika sorters glass med såser, nötter med mera. En nyhet var tre fluffiga röror i glas med ett hallon på toppen.

Först saknade jag något med choklad eller den kompakta mjuka pepparkaksbiten från tidigare år som haft nästan lite browniekonsistens, men när jag väl såg allt julgodis insåg jag att det skulle lösa sig. Det finns verkligen massor att välja på, inklusive läckra chokladpraliner och fudge med pepparkakssmak.

Betyg och fakta

Betyg 3,0Slutbetyget blir inte lika positivt som tidigare år; 3/5. Kanske smakar det bättre på något annat Viking-fartyg, kanske hade du tyckt annorlunda – smaken är ju som bekant som baken. 🙂

Viking Glory är i alla fall ett fantastiskt fint fartyg som jag gärna åker med igen! Resten av resan njöt vi av fin underhållning, en läcker premiumfrukost i restaurang Kobba, en härlig lunch på Market, ett par avkopplande timmar på Archipelago spa och shopping i taxfreen. Precis allt det man vill ha för att en dygnskryssning på Östersjön ska kännas komplett!

En julbordskryssning med Viking Glory kostar 766 kronor (något mindre med Viking Grace, Cinderella och Gabriella). I priset ingår del i insideshytt samt julbord med både öl och vin, vatten, läsk och kaffe. 

Följ gärna Seafun även på Facebook och Instagram!          

4 kommentarer på “Håller Viking Lines julbord måttet även 2023?

    1. Ja vi gick ju inte hungriga därifrån precis 😉 men vi är buffet-vana, man får äta smart. Pyttelite först och sedan ta om av favoriterna. 🙂

  1. Kommer du även testa Tallink/Silja båt och jämföra vilket julbord som var det bättre detta år?

    1. Nu tryckte du på en öm tå haha det är ju bäst och mest värdefull läsning, det förstår jag. Problemet är tiden (listan på kryssningar att skriva om är redan lång) och att planera in det med familjeliv etc. 😉 Lovar inget mer än att jag ska se över schemat en gång till… 🙂

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier