Heldag i Lissabon

Praça do Comércio, Lissabon
lissabon-praca-do-comercio

Jag hade en bra känsla redan innan vi landade; jag skulle gilla Lissabon – och det gjorde jag också! Jag brukar inte alls vara stark på storstäder; det är för mycket, för rörigt, för skränigt, stökigt. Inte Lissabon. Det var som en varm, blygsam famn som öppnades och bara omslöt oss…

Så fort vi checkat in på vårt hotell Vincci Baixa gick vi ut på matjakt. Runt hörnet hittade vi den mysiga lilla kvarterskrogen da prata 52 som serverade portugisiska tapas; petiscos. V beställde in jätteräkor, korvar, sallad, picanha…helt suveränt! Ju senare kvällen blev ju mer folk strömmade in på retaurangen som visade sig vara riktigt populär.

På hemvägen trillade vi på en mäktig ljusshow på stora torget; helhäftigt! Tydligen har de denna flera gånger per år sedan ett par år tillbaka. Svårt att förklara men de använde en av de tjusiga byggnaderna kring torget att projicera på…riktigt effektfullt.

Nästa dag hade vi bokat in en privat guidad tur. Carmo mötte oss på hotellet och tog oss runt i staden. Efter cirka fyra timmar hade vi sett massor och hade bra koll på de mest centrala delarna. Framförallt visste vi att hit vill vi komma tillbaka!

Det första vi gjorde – och kan rekommendera – var att börja med en introduktion till stadens historia på Lisboa Story Center. Riktigt bra utställning där man går runt med audioguide. Efteråt fortsatte vi utmed vattnet där vi passerade soldränkta uteserveringar, fortsatte mot saluhallen, passerade genom bästa nattkvarteren, slank in här och där på olika roliga butiker (bland annat en med konserverade sardiner i fina askar – jättepoppis!).

Lissabon bjöd på mysiga gator, blommande jaqcuarandaträd och vidsträckt utsikt från Castelo de San Jorge innan vi promenerade tillbaka ner mot torget Praca do Commercio igen och åt lunch på en av de läckra krogarna där; Aura. Vi beställde in skaldjur; hummer och räkrisotto, hel bläckfisk och små musslor som slank ner utan problem. Mmm!

En lika intensiv som rolig dag. Vi fick med oss det bästa av Lissabon kändes det som och tog sedan en taxi bort mot hamnen varifrån det fram på eftermiddagen hade blivit dags att checka in på vårt flytande hem de närmaste dagarna; Seven Seas Voyager!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier