Holland America Line – kulinariskt, utbildande, elegant

2013-08-28_11-19-31_364_low

Gårdagens visning av Holland America Lines minsta fartyg Prinsendam var klart givande. Även om vi inte kunde se några hytter (de hade det trevliga ”problemet” att alla hytter var fullbokade) så fick vi under ett par timmar chansen att insupa den typiska Holland America-atmosfären.

Prinsendam kan ta 835 gäster och var inte ursprungligen byggt för Holland America Line (HAL). Fartyget har tidigare varit både Royal Viking Sun och Seabourn och är därför lite annorlunda än övriga HAL-fartyg. Dock finns alla de typiska HAL-utrymmena ombord; panoramabaren Crow’s Nest, Greenhouse Spa, Explorers Lounge, Java café och bar, buffetrestaurangen Lido, showlounge, bibliotek (där det till och med fanns 1000 DVD-skivor som man fritt kunde låna till hytten – alla är utrustade med DVD-spelare). Dock fanns ingen barnklubb, Prinsendam är det enda HAL-fartyg som inte har någon.

Längst bak i buffetrestaurangen hade det tidigare varit ett utomhusdäck som man nu istället hade byggt in. Alla som var med på rundvisningen var överens om att det var väldigt lyckat; smakfull inredning och luftigt möblerat. Framförallt kände jag – som upplevt de största kryssarna inklusive ljudnivån som kan uppstå i buffetrestaurangerna – att det där aldrig kan bli samma sak. Prinsendam och fartyg i liknande storlek som inte kan ta in så många gäster på en gång vid sina sittningar kommer bibehålla en lugnare miljö.

Poolområdet hävdade rederiets representanter var stort med många solsängar. Jag tyckte dock tvärtom; att poolerna var små och sängarna få (även om det visst såg trivsamt ut). Det fanns en större pool på ett högre däck som hette Seaview pool, men där fick jag veta att rökning var tillåten. Däremot fanns det fina däckstolar i teak av liggmodell runt fartyget på ett annat utomhusdäck, det tilltalade mig. Tänk att ligga där när man bara vill dra sig tillbaka med en bra bok, vila, se ut över havet men inte nödvändigtvis sola…!

HAL trio liggande

Huvudmatsalen La Fontaine Restaurant var elegant och tjusig, men vår lunch serverades i den ännu finare specialrestaurangen Pinnacle Grill. Grillade pilgrimsmusslor i ingefärssoja startade lunchen, därefter valde jag olivoljebakad torsk på grönsaksbädd som var perfekt den också. En fantastisk jordgubbsvariant på napoleonbakelse avslutade lunchen, samt choklad petits-fours!

Härligt var det också att när man passerade in och ut ur restaurangen (samt på många andra ställen ombord) möttes man av himmelska blomdofter. Holland America Line har alltid blomsterarrangemang med färska snittblommor ombord – de har till och med särskilda florister ombord som bara jobbar med detta.

Holland America Lines typiska målgrupp är 50+. Inget fartyg tar mer än 2100 passagerare vilket gör dem till ett rederi med enbart mellanstora fartyg vilket kan vara bra att veta för den som söker något som inte känns alltför stort. Ombord kan man bland annat följa olika digitala workshops som drivs av Windows och lära sig (helt gratis) hur man startar en blogg eller gör det mesta av sina semesterbilder.

Holland America Line är också kända för sina Culinary Art Centers där man kan gå mat- eller drinkkurs med fartygets duktiga kockar (ibland har de till och med särskilt inbjudna kockar ombord), samt nyheten Dancing with the Stars (som Let’s Dance ungefär) fast till havs och där gästerna får vara med.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier