Holland America Lines lyxiga dessertostar

_MG_0498_1

Ostar på en kryssning, kan det vara något att blogga om? Ja, faktiskt. För vi svenskar är ju lite som fransmännen – ett ostälskande folk – vana vid en dignande ostbricka med både blåmögel-, kitt-, mjuka och hårda varianter efter en god middag.

I början av våra ”kryssningskarriärer” upptäckte vi dock ganska snart att det där med ostbricka inte är särskilt vanligt till havs, i alla fall inte i huvudrestaurangen (i de lyxigaste specialrestaurangerna som kostar extra kan man få det förstås). Om det finns får man till sin fasa oftast in frukostostarna från morgonbuffén, fast med en klick söt apelsinmarmelad! Bara att lägga ner våra vanor alltså trodde vi – tills vi kryssade med Holland America Line…

Gissningsvis beror bristen på ostkultur på kryssning på att rederierna ofta är ägda/baserade i USA där man väl mest äter cheddar?! Och gissningsvis beror vår positiva ostupptäckt hos Holland America Line på dess europeiska ursprung?

Efter vår middag i Vista Lounge på Holland America Lines fartyg Westerdam valde vi ofta att få in den speciella ostmenyn. Ja – de har en särskild ostmeny! Otroligt trevligt, särskilt som utbudet var mycket bra och kvaliteten fantastisk. Menyn innehöll 12 olika sorter från Edamer och getost till Chaumes och Pont. Gorgonzola och Stilton fanns också.

_MG_1148_1

Av dessa får man välja fyra sorter som sedan serveras på ett fat tillsammans med rostade, lätt kanderade nötter, några bitar frukt och lite kompott/marmelad (fast av den rätta ”ostsorten”, inte frukostvarianten).

Vi var oerhört nöjda med detta och så vitt vi vet är Holland America Line relativt ensamma om att erbjuda riktiga dessertostar efter middagen i huvudmatsalen bland de stora rederierna. En höjdare för varje ostälskande europé alltså!

Åh, glömde jag säga det föresten; självklart kostar ostbrickan man komponerar ihop själv inte en krona extra!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier