Hur man klär sig till en kryssningsbal

13297

Det här med dress code eller klädkoden ombord är något som brukar ge de flesta huvudbry, även mig denna gång. Vanligtvis är det inte så mycket att orda över, minst en extra fin klänning av cocktailtyp för de formella kvällarna (det brukar vara två under en vecka), och så brukar jag packa ett par andra klänningar, också fina men inte fullt så glamorösa, och/eller ett par blusar och kjolar.

Packningen brukar ändå svälla för om man som jag tycker att det är kul att klä upp sig kräver förstås en outfit för en lady rätt skor, rätt väska, rätt kavaj/sjal, rätt smycken, hårdekorationer, smink, locktång och så vidare! Och nu pratar vi ändå bara kvällstid…

I varje fall, hur är det då hos Cunard. Ja, lite annorlunda förstod jag ganska så snart och det som spetsar till garderobsutmaningen är deras balkvällar. En kryssning innehåller ofta flera och mitt intryck är att det är snäppet finare jämfört med en vanlig formell kväll hos ett rederi i ”mellansegmentet”.

Jag fick ett schema av Cunard där man kunde utläsa en rad olika teman och vilken klädsel som rekommenderades för varje tema. Hade vi fått Ascot hade det burit av till närmaste modist, men nu slapp vi packa några hattaskar och tur var väl det. Vårt baltema är ”Starlight” och exemplifieras som att man ska klä sig för röda mattan eller tänka sig Hollywood. En sak var konstig och det var att det i det här ”schemat” jag hade fått angavs att herrar skulle bära frack och hög hatt, men när jag frågade närmre så avrådde man bestämt med förklaringen att det bara hade varit passande om man anlände utifrån och inte redan var på kryssningen?! Så, den där listan tycker jag bara ger gästen onödigt huvudbry. Ska du kryssa med Cunard gör du alltså säkrast i att tänka smoking och långklänning och inte konstra till det alltför mycket, om man nu inte är väldigt road av att följa ett klädtema slaviskt.

Glittrig var det första jag tänkte att jag ville vara och så började bekymren. För trots att min ganska gedigna kryssningsgarderob – som faktiskt rymmer över 50 olika klänningsalternativ (ja suck, jag erkänner, jag älskar att köpa kläder och klänningar kanske i synnerhet!) – så tyckte jag inte att en endaste enda passade in på beskrivningen Starlight. Kanske en kvinna gärna ger sig själv anledning att shoppa nytt, det medges, men samtidigt fick jag ett klädbekymmer jag inte riktigt hade räknat med…

Som tur var hittade jag i alla fall en jättefin klänning igår och med ett mindre intag på ett par centimeter så kommer den att sitta perfekt! Lila organza med satindekor i midjan, en genombrutet livstycke med handbroderade stenar, öppen rygg och en elegant gnistrande sten som knapp i nacken. Och så ett litet släp! Gnistrande juveler till det och en make up som utmärker sig så är jag nog i hamn. För även om det självklart inte spelar någon roll vad man bär egentligen (jag känner ju ingen ombord) är det i alla fall för mig jätteviktigt att jag känner mig bra och ”rätt”.

En enda liten passus vill jag lägga in för den som har packningsbekymmer – eller känner sig rebellisk. På Cunard (det varierar lite hur strikt detta är hos olika rederier) så ombeds man att inte visa sig i de allmänna utrymmena efter kl 18 utan att man respekterar kvällens klädkod. Man kan fuska och bära något enklare men då ska man inte förvänta sig att man släpps in i någon av huvudmatsalarna. Den som inte äger en smoking kan också hyra en ombord för 90 USD per kväll. Antalet är dock begränsat så boka en direkt då du kliver ombord om du planerar detta.

Jag hoppas att jag kommer vara dressed for success och passa in på Cunards Starlight Ball ombord på Queen Elizabeth som hålls om bara några dagar! Nu har jag i alla fall en klänning som heter duga, eller vad tycker ni?

_MG_9578

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier