RCI_Freedom_BoxingGirl_2
Ett pass i boxningsringen på Independence of the Seas. Foto: Royal Caribbean International.

Precis tillbaka från Oslo och invigningen av världens största kryssningsfartyg; Independence of the Seas! Egentligen är de tre; Freedom, Liberty och Independence, alla lika stora men Independence är alltså det senaste.

Eftersom jag är spa- och hälsointresserad håller jag särskilt koll på utbudet inom dessa områden. Förutom ett stort och mycket välutrustat gym (med alla slags moderna träningsmaskiner, boxningsring, pilatesmaskiner, personlig tränare mm.) finns spaavdelning, bastu, juicebar, särskilda hälsomenyer, möjlighet att surfa ombord (!) och mycket mer.

När transferbussen rullade fram mot hamnen där fartyget låg kunde man inte låta bli att spärra upp ögonen. De är så sjukt stora de här bjässarna att man knappt tror det är sant (och ett ännu större är på väg; Genesis kommer 2009).

Så snart jag hade kommit ombord och tagit för mig av den fräscha buffén (det vill säga hoppat över pizzorna, hamburgarna och efterrätterna och istället komponerat en härlig lunch av sallad, grönsaker och fisk) begav jag mig direkt till hälsoavdelningen ombord: Shipshape Fitnesscenter och TimeToSpa.

Har man inte varit ombord ett sådant här toppmodernt fartyg har man nog svårt att föreställa sig hur fräscht det är. Och stort. Motsvarande tre fotbollsplaner långt och med en kapacitet på 4375 passagerare samt 1375 i personalen, får man förstås också plats med en hel del aktiviteter av alla slag. Ytorna i omklädningsrummet till exempel (som har både en torr- och en ångbastu) är minst sagt generösa. Att träna är gratis, vissa gruppklasser kostar, man kan fritt lyssna på hälsoseminarier medan andra one-to-one-tester med efterföljande ”lektion” i hur man ska uppnå ökad hälsa, kostar. Spabehandlingarna kostar också förstås.

När jag var ombord på Liberty of the Seas för något år sedan hade de pilatesmaskiner. På Independence har man istället satsat på åtta så kallade gravitymaskinerna (poppis träningsform i USA som inte finns i Europa än, mer än ombord på detta fartyg då) där man tränar med kroppens eget motstånd. Jag fick en personlig träningslektion av instruktören Sara som visade mig hur maskinerna fungerar. Kändes grymt effektivt. Jag gjorde också ett så kallat ”metabolism test” där man får svar på allt från kroppens vätskebalans till ämnesomsättning. Spännande och jag blev riktigt imponerad över hur kunniga instruktörerna är.

En trappa upp från gymmet ligger spa-avdelningen. Efter en lång utfrågning av receptionspersonalen bestämde jag mig för att pröva en av Elemis ”signature treatments”; en Oxydermy Facial. Det är en ansiktsbehandling på 50 minuter där 90-procentigt syre slussas ner i huden med hjälp av en särskild maskin som man kopplar olika munstycken på. Det blev en riktigt skön stund och även om maskinen brummade en del och rummet var lite kallt hade jag – som vanligt – inte svårt att koppla av. Efteråt kändes hyn fuktmättad och fräsch.

Senare var det dags för VIP-cocktail, middag och show. Och visst, kvällens festligheter kapade förmodligen topparna på den positiva hälsokurva jag jobbat på att uppnå hela eftermiddagen. Men – det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet så kanske motverkas nattens sömnbrist av det faktum att jag hade en superkul kväll?

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier