Invigningen av Celebrity Ascent – Edge-klassens nya stjärna

Celebrity Ascent

I början av december 2023 invigdes Celebrity Cruises fjärde fartyg i Edge-klassen, och SeaFun var på plats! Det hela var ett äventyr, som alltid, med både ett par nätter före och efter i Miami och Fort Lauderdale, med allt från sightseeing till adventsfika med vår svenska Prinsessa Madeleine (som ju bor i Fort Lauderdale), hotell-tester, god mat och shopping! Men mer om det i andra inlägg, nu vill ni veta allt om Celebrity Ascent eller hur?

Det var skönt att ha erfarenhet av alla systerfartygen Edge, Apex och Beyond innan jag klev ombord på Celebrity Ascent (ja jag har kryssat med dem alla), eftersom jag därför hade en bra grunduppfattning om fartygsklassen.

Jag visste att jag verkligen gillar den, inte minst efter min kryssning med Celebrity Apex runt grekiska ö-världen i oktober 2021 som fortfarande ligger på min topplista över mest drömlika kryssningar. Det blir enklast att beskriva fartyget genom min personliga upplevelse, så häng med så kör vi!

Smidig incheckning i terminal T25

Påstigningen skedde i Port Everglades kryssningshamn i Fort Lauderdale, Florida. Celebrity Cruises terminal heter T25 och är relativt nybyggd; den stod klar hösten 2018. Allt kändes modernt och fräscht och inte undra på; detta var i alla fall då den största finansiella investeringen i en kryssningsterminal som Port Everglades någonsin gjort.

En smidig incheckning senare klev vi ombord. Hytten var inte riktigt klar men vi fick ändå tillåtelse att ställa in våra väskor som vi själva tagit ombord och styrde stegen mot bufférestaurangen Oceanview Café.

Det fanns mycket gott att välja på, inte minst bakverk till dessert, men lite besvikna var vi på att det inte var ”display-tårtan” man fick en bit av utan de lyfte fram små fat bakifrån. Kanske exakt samma innehåll men det såg ju inte likadant ut.

Annars tycker jag verkligen om denna buffé. Rymligt med stationer man kan nå från alla håll och väldigt ljusa lokaler med gott om sittplatser. Dessutom är det lugnare längst bak i aktern där det även finns en bar och sittplatser utomhus.  

Resort deck och Magic carpet

Eftersom vädret var fint begav vi oss ut för att njuta av de övre utomhusdäcken. Resort deck, däck 14, är där man exempelvis hittar huvudpoolen. Första gången jag såg den assymmetriskt formade poolen hade mitt öga svårt att vänja sig men nu älskar jag detta område. Poolen är rymlig med nersänkta solstolar i vattnet och i ena änden har man en bar medan man i den andra har en stor silverglänsande bläckfisk-staty.

Varje Edge-fartyg har nämligen en skulptur vid poolen; Edge har fjärilsvingar, Apex har händer som formar ett hjärta, Beyond har en man som bär en elefant på sina axlar och Ascent har som sagt en bläckfisk.

Mer om fartyget nedan i vår nya video om Celebrity Ascent! (bara klicka på bilden)

An introduction to the new cruise ship Celebrity Ascent

På en sidan syns även the magic carpet, den orange utanpå-hängande delen som både är bar och lounge för fartygets tenders (livbåtar) då dessa används för att stiga iland i hamnar där fartyget inte kan lägga till. Ibland kallas den hiss men det är inte så att man får åka med. The magic carpet kan röra sig upp och ned längs fartygets sida men inte med gäster på.

Namngivningsceremoni ute på däck

På kvällen var det dags för namngivningsceremonin där de två grekiska kaptenerna var med – bröderna Dimitris och Tasos Kafetzis, liksom de två gudmödrarna – systrarna Sandy Yawn (kaptenen i reality-serien Below Deck) och hennes syster, Michelle Dunham.

Michellee Dunham, jag, Mimmi Tysk på Go Cruising/Kryssningar.se och Sandy Yawn.

Jag lyckades få fototillfällen med dem båda vilket förstås var extra kul (och inte självklart!), och morgonen efter hängde jag även med på en tur i en av livbåtarna när kaptenerna hade ett (iscensatt) race som syftade både till att roa gästerna men också att vi skulle få se fartygets alla sidor ute till havs.

Namngivningsceremonin blev ett pampigt event med champagne, musik och tal ute på däck i den ljumma karibiska natten. Ett riktigt nyp-mig-i-armen-tillfälle!

Middag åt jag i Cosmopolitan, en av de fyra huvudrestaurangerna ombord. Till förrätt valde jag wild forest mushroom soup, till varmrätt oxtail royale och till dessert en chokladkaka.

Showen i teatern var suverän, verkligen hög klass. De överdriver inte när de säger att deras teater har state-of-the-art-technology. Stora LED-skärmar, hål i golvet där artister dök upp och försvann och en rund scen som verkligen var mitt i salongen så att alla kunde se.

Restauranger på Celebrity Ascent

Nästa morgon började med min favoritfrukost i Oceanview café plus redan beskrivna tender-race där vi fick möjlighet att också se Destination Gateway som är hallen på däck 2 precis vid lägsta nivån för the Magic Carpet.

Detta utrymme kan användas för föreläsningar, minimässor med mera, de har till och med en bar och självklart finns också toaletter där man kan fräscha upp sig precis vid av- eller påstigning.

Restaurangerna ombord på Celebrity Ascent inkluderar följande:

  • fyra main dining rooms: Cosmopolitan, Cyprys, Normandie och Tuscan.
  • fyra så kallade ”casual dining venues” som också ingår: Mast Grill, Spa café & juice bar, Oceanview Café samt Eden café.
  • åtta specialrestauranger: Le Voyage, Fine Cut Steakhouse, Le Grand Bistro (med le Petit Chef), Raw on 5, Rooftop Graden Grill, Eden Restaurant samt The Magic Carpet som faktiskt också räknas hit.  
  • två exklusiva restauranger: Blu för Aqua Class-gäster och Luminae för svitgäster.  
Rooftop Garden Grill.
Luminae för alla som bor i svit.

Därtill finns 14 caféer, barer och lounger. I Craft Social bar – en sportbar med pubatmosfär och brett ölsortiment, serverar de exempelvis enklare rätter som beef sliders, ceasarsallad, chicken wings, truffle fries med mera. På Café al Bacio är det också bara att peka på det läckra utbudet av bakverk som visas upp bakom en glasdisk på äkta konditorimanér.

Läckra områden ombord

Några ord och bilder om Eden – såväl café som bar och restaurang kvällstid och inte minst ett otroligt utrymme att ”smita till” dagtid då nästan ingen är här om man vill ta det lugnt och njuta av utsikten från första parkett.

The Retreat hade jag också möjlighet att kika på. Detta område är vanligtvis bara öppet får svitgäster. När jag kryssade med Celebrity Apex hade jag en Sky Suite vilket gav mig access hit.

Det var verkligen en upplevelse jag inte vill vara utan. Hur härligt som helst med egen lunchservering, bar (där allt ingår), butler och eget soldäck, svitrestaurangen Luminae med mera. Celebrity själva menar att det inte är ett område utan lika mycket en upplevelse, en service.

Ett nytt område vi hittade på vår mycket utförliga rundvandring var också en privat lounge med bland annat golfsimulator med mera. Tänkt för grupper och går att hyra. Även nattklubben The Club har fått nya AR-spel (tyvärr ur funktion dock när jag skulle testa).

Rooftop Garden och Sunset bar är också områden där jag gärna vistas på Edge-fartygen. Rooftop Garden har flera insprängda sittytor i grönskan men också gott om utrymme för framträdanden av olika slag. En stor skärm gör det också möjligt att se på sportevent eller film här.

Sunset bar var en ögonblicklig förälskelse redan på Apex och än mer på Beyond där denna härliga bar fått ännu mer utrymme. Det är verkligen snyggt och barmenyn bjuder på annorlunda smaker och cocktails. Här är det populärt att sitta och njuta just då namnet antyder; i solnedgång!

Dans under stjärnorna

Sista middagen åt vi i Tuscan, en annan av huvudrestaurangerna ombord. Här går inredningen i svart, vitt och gult och menyns inriktning är huvudsakligen italiensk. Mina menyval föll på bruschetta till förrätt, hummer med ris till varmrätt och créme brûlée till dessert.

Resten av kvällen dansade vi under stjärnorna på pooldäck som var upplyst i maffiga färger till pumpande musik värdig en invigning!

Mer från denna minikryssning går att se på Instagram där jag lagt upp flera videosnuttar (så kallade reels) samt bilder. Följ gärna SeaFun på Instagram, YouTube och Facebook om du inte redan gör det – och klicka på aviseringsklockan för att få en notis om nästa gång jag publicerar en ny video eller inlägg.

Redo att boka? SeaFun Travel är ett samarbete med Kryssningar.se där jag rekommenderar kryssningar utifrån egna erfarenheter eller när jag hittar något värt att lyfta. Du har alltid fördelen av att ha en riktig resebyrå i ryggen med all den service det innebär och betalar inte mer för att boka genom mig, men det kan hända att jag får en liten bonus från dem, vilket är ett tacksamt stöd för allt det jobb jag lägger ner på Seafun i form av foto, film, resor och recensioner.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier