Irma ödelägger paradiset

St Maarten, foto: Kristofer Scheiderbauer.

Våra tankar går till Karibien och alla de öar som blivit drabbade av orkanen Irmas framfart.

Norra-nordöstra Karibien värst drabbat, hittills…

Barbuda och St Maarten är två av de värst drabbade. Öar som Turks- och Caicos, delar av Bahamas har också drabbats, liksom St Barths. Puerto Rico slogs ut hårt av orkanen, Anguilla har klarat sig hyfsat, St Kitts och Nevis har inte totalförstörts även om de också är drabbade. Dominikanska Republiken och Haiti rapporterar också skador och förstörelse.

Flyr sina hem

Vindar på över 300 km/timmen gör att folk – de som kan – flyr sina hem. De karibiska öar som redan drabbats är så förstörda att flygplatserna i många fall inte fungerar, i Florida försöker människor evakuera, med långa bilköer som följd.

St Maarten, foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vintertid åker vi nästan årligen till Karibien för att kryssa på just dessa öar och njuta av paradisstränder, sol och värme, men också av stämningen och människorna som bor här. Vissa träffar vi varje gång vi är på plats och har blivit som våra vänner. Nu har deras hem, öar och liv slagits i spillror. Orkanen har även orsakat dödsfall.

Stöd i tid av kris

Frågan är hur gör rederierna? Byter de rutt till mindre drabbade öar eller fortsätter de att besöka samma. Vi försöker ta reda på just detta. När vi fått svar från något håll uppdateras bloggen igen. Men är det något människorna på dessa öar behöver nu så är det vårt stöd, inte att vi håller oss borta.

St Marten, foto: Heidi Rovén.

Ingen kapten styr heller in i en storm, utan planerar om rutten vid sådant här väder. Visserligen får det kanske konsekvensen att man fick se andra öar, men säkerheten framför allt.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier