Jordenruntkryssning, en av Holland America Lines styrkor

_MG_6197_1

Igår var vi så ombord på Eurodam. Fartyget låg inne i Frihamnen i Stockholm, faktiskt ända till idag så att passagerarna verkligen skulle ha en god möjlighet att upptäcka Stockholm. Och vilket Stockholm de fick se sedan; Sverige visade sig från sin bästa sida med sommarvärme och sol!

Nico Bleichrodt, Senior Director of Sales för Europa, som var en av Holland America Line-representanterna på evenemanget och som jag även hade förmånen att sitta brevid till middagen, hade med sin familj ombord och planerade bland annat att ägna dagen idag på Vasamuséet berättade han.

Av de cirka fem timmarna vi var ombord pågick visningen i en dryg timme ungefär och tog oss runt till alla viktigaste områden ombord som barer, restauranger, spa och gym, teatersalong, casino, bibliotek, nattklubben samt pooldäck. Vi fick även se en balkonghytt.

balkonghytt

Rundturen avslutades med fria cocktails i Queens Lounge, som även används som Culinary Art Center, matlagningsaktiviteter som kan bestå av kurser och demonstrationer av både kända kockar och fartygets egna.

Här höll även Nico Bleichrodt en intressant presentation som både innehöll allmänna siffror för hela kryssningsbranschen samt vad Holland America Line mer specifikt planerar för den närmaste framtiden.

De flesta kanske intresserar sig för det kommande fartyget som ännu inte har något namn och vars invigning planeras till februari 2016. Rederiet hoppas på en kunglig gudmor men inget är ännu klart. Fartyget kommer att ta dryga 2000 passagerare och även om det kommer tillhöra rederiets största fartyg är det generellt sett endast ett mellanstort fartyg då de största i världen kan ta cirka 6000 passagerare.

_MG_6282_1

Något många inte tänker på när de imponeras av fartygens storlek är dock att det är de små fartygen som ofta gör de mest exklusiva och spännande rutterna. Nico Bleichrodt poängterade speciellt att det är det som Holland America Line är bra på, att sätta ihop bra rutter med intressanta hamnstopp. Självklart kan inte alla kryssningar vara upplagda så men de har över 40 procent återkommande gäster som gärna gör en jordenruntkryssning på uppemot 100-dagar. De är också störst i Alaska och har förutom ett antal fartyg där året om, också många egna landarrangemang (de äger bland annat ett tåg där).

Nästa år kommer Holland America Line att ha 48 unika kryssningar i Europa, med 8 fartyg på mellan 7 till 50 dagar. Många av kryssningarna kommer att ha övernattningar på de mest intressanta destinationerna så att gästerna hinner se och upptäcka så mycket som möjligt. Det tror jag kommer att passa de skandinaviska gästerna väldigt bra, med tanke på att jag ofta hör att mångas farhågor är just att man inte ska hinna se, göra och uppleva tillräckligt mycket iland.

En kryssning nästa år som jag själv tyckte verkade väldigt fin var en som kallades ”Adriatic Dream” och som går med fartyget Zuiderdam. Imponerande är också den ambitiösa kryssningen ”African Discovery” på 85 dagar som går nu i höst (27 september) och har övernattningar i till exempel Port Said, Durban, Kapstaden och Lissabon.

_MG_6297_1

Efter en underbar middag på restaurang Tamarind, fylld av asiatiska läckerheter fick vi se en ny show influerad av BB King på fartygets huvudscen. Det var rejält svängigt och underhållande med väldigt duktiga artister som kunde sin sak och det spelades bara gamla godingar som Knock on Wood, Respect, My Girl, A Natural Woman och många fler. Riktigt kul!

Förutom denna show förvandlas Queen’s Lounge fem kvällar varje vecka till B.B. King’s Blues Club. Gästerna får då sjunga och dansa till sköna blues toner framförda av ett åttamannaband och två solister.

_MG_6339_1

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier