Det var en mörk onsdag i november när jag checkade in i Stadsgårdsterminalen i Stockholm för en julbordskryssning med Viking Glory, Viking Lines flaggskepp.
Yngst i familjen och därför också fräschast, är hon Östersjöns mest klimatsmarta dam som lanserades 2022. Nu är det dock inget annat än julen denna kryssning hade som tema, men läs gärna här vad vi tidigare skrivit om Viking Glory.
Vi var långt ifrån 2800 passagerare (Viking Glorys totala passagerarkapacitet) denna kryssning men när jag kom ut ur hissen på mitt hyttdäck 8 kändes det ändå lite trångt. Jag kom knappt ut ur hissen och det var kö för att nå korridoren, Anledningen tror jag helt enkelt är att det är väldigt tajt för städpersonalen att hinna med, fartyget kommer ju in 18.55 och med några eftersläntrare och många hytter att städa (Viking Glory har 922 hytter) är det ju förståeligt att det kan vara svårt att hinna klart i tid.
Som tur var tog det inte mer än någon minut eller två innan ”proppen släppte” och jag kunde leta mig fram till min hytt, en Premium på däck 8. Mer om denna hyttkategori i separat inlägg (jag länkar här när det är klart), men den är toppen så har du inte råd med sviterna men vill bo fint och trivsamt kan den varmt rekommenderas.
Elegant smakstart på Restaurang Kobba
Eftersom Viking Glory lägger ut så sent som klockan 20.00 hade jag valt att äta julbordet dag två istället. Istället blev det ett besök i Viking Glorys à la carte-restaurang; Kobba. Inte vet jag såhär i efterhand om det direkt gjorde mig mindre mätt, haha, men åtminstone var nog mina sinnen bättre vässade dag två, så det var nog ändå rätt beslut.
Kobba har en ovanligt lyckad atmosfär, från den snygga inredningen i turkosblå toner och brunt och svepande former, till levande pianomusik och förstås den goda maten. Just nu var restaurangen dessutom juldekorerad, faktiskt mer än jag trodde, vilket gjorde det extra mysigt.
Denna kväll satsade jag på en fyrarätters meny bestående av följande:
- Förrätt: konfiterat vildandslår med krispig potatis och roquefort-ost,
- Huvudrätt: varmrökt lax med potatispuré toppat med löjrom och brynt smör,
- Ost lagrad minst 100 dagar fick jag veta från ett mejeri i Helsingfors,
- Dessert: kaffeglass och chokladmousse, dekorerat med små blommor och krisp av puffat ris.
Med matchande viner till blev det en himmelsk måltid och kväll! Jag tänkte brodera ut lite mer om Kobba i ett sparat inlägg för dig som funderar på att gå hit så missa inte det – jag lägger det under sektionen Mat & Dryck.
Julshow Winter Wonderland
Kvällen var inte slut dock efter att jag avslutat min fina måltid i Restaurang Kobba. Jag fick absolut inte missa Viking Glorys julshow som hette Winter Wonderland och som bådade gott från de bilder jag hade sett.
Alltså styrde jag stegen mot Vista Room där man hittar fartygets stora scen och dansgolv. Efter att jag hade prövat flera olika platser att stå och fota och filma på samt försäkrat mig om med både personal och gäster att jag inte skymde eller störde, så var det dags.
Och Winter Wonderland är helt klart den maffigaste julshowen på Östersjön just nu! Här får vi njuta av den erfarna trion the Vocalettes som sjunger så proffsigt, matchat med de fyra dansarna som går under namnet the Rhapsodettes- och som faktiskt också visade sig vara väldigt bra på att sjunga. Det blev en mix av amerikanskt glitter, traditionella sånger och även lite medryckande discomusik.
Förutom att det var proffsigt genomfört gillade jag att fokus låg på glädje och energi, finstämda psalmer går jag till kyrkan för att få – inte Östersjön. 😉
Trots att de hade en del tekniska problem under föreställningen hanterade de det som proffs, det var nästan så man inte tänkte på det. (Och för er som undrar varför ni får se så lite show i YouTube-videon nedan så har det upphovsrättsliga skäl).
Premiumfrukost på Kobba
Nästa morgon var jag återigen inbokad på Kobba för frukost. Det är nämligen där premiumfrukosten serveras och en sådan ingår när man har en Premium-hytt. Efter att ha strosat lite på fartyget, jag tog till och med en tur på utomhusterrassen även om den inte används nu, landade jag utanför Kobba igen.
Atmosfären var lika elegant och jag blev lika väl omhändertagen som kvällen innan. Efter att jag hade fått mitt bord och beställt varmrätter från en särskild meny som också ingick, kikade jag på den kalla buffén. Den såg lite mindre ut än sist, vilket också personalen bekräftade. För den som vill ingår ett glas mousserande vin, med eller utan alkohol, plus kaffe (även espresso gick bra att beställa utan extra avgift).
För att smälta frukosten och jobba upp aptiten inför julbordet, var jag ju tvungen att göra något timmarna innan det var dags att hugga in på julbordet i The Buffet. Spa finns ombord (Archipelago spa ligger mitt emot Kobba) men dels tycker inte jag att spa är en höjdare när man är proppmätt och dels var jag för fokuserad på mitt juluppdrag. Jag får göra en särskild spakryssning framöver istället, eller vad tycker ni? 🙂
Shopping World
Istället bestämde jag mig för att ta en titt i taxfree-butiken Shopping World. Jag vet att jag läste när fartyget kom att denna yta ska vara hela 1600 kvm. Nu kan jag tycka det låter extremt mycket men jag hittade fortfarande samma siffra på en av Viking Lines sidor på nätet, så jag får förutsätta att det stämmer. Det ska i alla fall vara Östersjöns största taxfree-butik.
Här finns skönhetsprodukter, smink, parfymer, kläder både för honom, henne och barn, accessoarer som väskor, smycken och skor med mera. Alkohol i olika styrkor har mycket utrymme och det finns även lite leksaker, godis och annat smått och gott.
Kan man göra några bra julfynd här? Både jag och nej. Att prissättningen utgår från var fartyget är flaggat (i detta fall Finland) gör att valutan ombord är euro. Med vår svaga svenska krona blir det inga direkta besparingar mot land.
För mig som aldrig har tid att gå ut och shoppa, är det en besparing i tid att få presenter/klappar avklarade när jag ändå är ombord. Och så hittade jag faktiskt några fynd på deras ”best value”-hyllor och bland utgående vinsortimentet.
Dags för julbord
Med det avklarat hade det blivit dags för Viking Glorys julbord. Detta dukas upp i deras bufférestaurang kallad kort och gott ”The Buffet”. Man kan äta en lite mindre version som lunch för 333 kronor, det större julbordet vid 14.30 som jag åt för 426 kr eller på kvällen före för samma pris. Vin, öl, läsk och kaffe/te ingår vid alla sittningar.
Vid ingången fanns julgran och de där lysande röda bollarna över dessertbordet gör ju att det känns juligt fast att de sitter där året om. I själva restaurangen var det juldukat med röda löpare och en liten lingonkvist i vas.
Så hur var då maten? Först en liten tillbakablick till förra året då jag minns att jag uppgivet satt vid ett bord med min sill, och kände mig ganska oinspirerad. Jag minns också alla dessa små skålar som faktiskt gick till överdrift.
Jo det är viktigt att hålla nere matsvinnet (jag har redan förutspått bufféernas död på sikt, i alla fall ”ute i världen”, här hemma har vi kanske för starka traditioner till smörgåsbordet för att det ska gå att ta bort det helt). Men hittade man en favorit i en sådan där liten skål blev det ett himla springande och bärande om man ville ha lite mer av just det. Opraktiskt. Nu fanns bara ett fåtal förportionerade rätter, en klar förbättring.
Bättre sammansättning
Medan jag fotade och filmade fick jag också guidning och presentation av kökschef Markus Boxström. Jag rekommenderar att man gör en liknande ”förinspektion”. Kanske studerar menyn här innan resan eller tittar runt först för att bättre kunna planera vad man ska äta och får plats med i magen.
I alla fall så smakade det också mycket bättre i år, och inte minst kändes det som att sammansättningen och balansen var mer genomtänkt och rätt. Plötsligt stämmer allt så mycket bättre! Ett lagom utbud av sill fanns med uppstickaren braxröra bland fiskutbudet (förvånansvärt god). Annars hörde kräftsill med prästost samt kärringröran till mina favoriter.
Konstigt nog föll inte den gravade laxen mig helt på läppen denna gång, det var samma sak på Birka Gotland (så om leverantören är densamma är det ett tips till Viking Line att se över). Lutfisken kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte brukar äta det men det fanns för den som undrar. Då tar jag hellre av Janssons Frestelsen som här blev godkänd liksom köttbullarna.
Veganskt och vegetariskt
Medan det tidigare funnits kritik (läst mig till i olika facebook-grupper) mot att det vegetariska nästan övervägt, kan jag lugna allätaren med att det i år känns mycket bättre balanserat.
Det finns totalt 25 varma och kalla vegetariska rätter, och dessa kan man ju självklart också plocka för sig av som icke-vegan – för man kan ju inte bara äta skinka, korv, pastrami, ankbröst, kronhjortstek, paté med mera från köttsidan. Redan förra året hörde dessa varma veganska alternativen till favoriterna och samma sak var det i år. Testa broccoli, rostade mandlar och vegansk hollandaisesås, bräserad fänkål, morot och apelsin, och curryrostad blomkål! Jättegott!
Jag märkte också hur viktigt det var för köket att hålla isär ingredienserna. Kökschef Markus pratade om detta och att de därför placerat de varma veganska alternativen lite vid sidan om så det inte kan ske misstag som att en slev skulle hamna i fel bytta. De finns på en vinklad kortsida om du har svårt att hitta dem.
Varmt och mustigt
Julskinkan går däremot inte att missa, med skylt över och allt. Den var god men många av skivorna var lite för tjocka. Jag vill ha skinkan tunt skivad, gissar att jag inte är den enda?
Köttbullarna hittade jag på barnbordet där det också fanns goda rödbetsbullar. Och viltgryta tog jag av ännu en gång, hos Viking Line är den hur mustig och fin som helst. En kryddigare variant av prinskorv hittade jag också – kanske Viking Lines julkorv men i så fall mycket godare sådan än jag är van vid. Av de finska lådorna var kålroten min favorit, morotslådan tyckte jag var lite smaklös.
Trots all god mat hann jag denna gång stoppa mig i tid så att jag hade lite plats även för ost. Ett par små kuber blev det, annars är det ju så gott med mögelost på pepparkaka vilket här hade varit möjligt.
Ett sött avslut
Nyheten jag hade fått höra om är nog den långa chokladmoussetårtan övanför ostarna, kanske är det den de kallar chokladkaka med apelsin (jag glömde fråga)? Den var i alla fall smarrig!
Bland desserterna fanns också en chokladruta med mousse på och hallongelé (dock ingen favvo), tartlette med kola och kanel (gott att ringla lite av den tjocka kolasåsen över som egentligen var till glassen), ris à la malta, frukt…..och godis av olika slag.
Det finns polkagrisar, dragérade lakritskulor, chokladpraliner, ischoklad, chokladfudge, sockrade gelégodisar och kanderade clementinklyftor. Det mest juliga godisutbudet hittills bland årets testade julbord, men alla har vi ju olika godissmak så kanske du tycker något annat. 🙂 Glassen tycker jag de kan byta leverantör på eller skippa.
Sammanfattning – en dam som hittat hem
Slutligen, julbordet på Viking Glory är så mycket bättre i år! Förra året hade jag känslan av att jag saknade något utan att veta vad. Så kände jag inte i år. Tvärtom tyckte jag att saker har fallit på plats. Rätt plats!
Kökschef Markus Boxström berättade också om hur de börjat hitta rutiner i köket som i sin tur förhoppningsvis leder till en bättre upplevelse för gästen. Det bekräftade min känsla att Viking Glory börjat hitta sig själv och sin stil.
Viking Line kallar sin julbordsupplevelse för en nordisk smakresa. Jag håller med men upplever också något annat. Den där yrkesstoltheten Markus pratar om har hittat ut bland faten. Jag tvekade lite både inför den där braxenröran liksom gratinerade rödbetor med sill (!) och barbequeglaserad tofu. men det helt i onödan insåg jag när jag hade smakat. Och för den som inte vill testa nytt finns allt det traditionella också.
Julen på Viking Glory är inte bara välsmakande och glittrig utan också elegant med ett lite mer nedskruvat tempo, och tack och lov säger jag – det här passar mig perfekt!
Följ gärna SeaFun på Instagram, Facebook, Threads, TikTok och YouTube för att inte missa något om våra uppdateringar om kryssningar.