Kalixlöjrom, Bottenvikens röda guld

Kalixlöjrom, Bottenvikens röda guld.
Kalixlöjrom, Bottenvikens röda guld. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Det andra stoppet på Birkas Höga Kusten-kryssning är Luleå. Väljer man att boka en utflykt genom Birka finns i år tre att välja på;

  • Världsarvet Gammelstads Kyrkstad
  • Möt Skogens Konung
  • Kalixlöjrom – Bottenvikens röda guld

Smak- och matnördar som vi är blev vi såklart nyfikna på den sista, att lära mer om Kalix röda guld löjrommen! Sagt och gjort, en dryg timmes bussfärd bort kom vi fram till fiskebyn Pålänge där vi fick insupa miljön ute på en udde med gamla fiskebodar som de flesta idag var sommarhus. Ett smakprov av löjrommen ingick också.

IMG_8124_1
Turen startade med ett smakprov av löjrommen ute i fiskarbyn Pålänge. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Efter det lilla stoppet var det dags att bege oss till serveringen Land och Strand där vi skulle få lunch. På plats fanns möjlighet att shoppa lokala delikatesser som sylt, dryck, tunnbröd – och förstås löjrom.

Den utlovade löjromsbuffén hade gjorts om till en förrätt och en mindre varmrätt med inslag av löjrom samt en dessert (som tur var utan löjrom 😉 ). Förrätten var riklig men en delad potatis till varmrätten kändes snålt, fast okej, vi kom för löjrommen, inte potatisen 🙂 . Allt var i alla fall välsmakande men inte helt vältajmat, det blev lång väntetid mellan rätterna och alltför bråttom på slutet.

löjromsmenyn
Foto: K. Scheiderbauer.

I bussen tillbaka gick diskussionerna varma; medan några tyckte det hade varit en mycket trevlig dag fanns andra som tyckte det fanns (gott om) utrymme för förbättringar. Men innan någon hade hunnit stiga ur bussen vid fartyget och klaga, blev vi alla informerade om att halva priset för utflykten skulle återbetalas samt att Birka bjöd på drinkkuponger till alla som en extra liten kompensation!

Det var snabbt och otroligt snyggt hanterat av Birka och jublet steg i bussen (lustigt nog mer vid annonseringen av drinkkupongerna än den 50 procentiga rabatten på utflyktspriset 1025 kronor! 😉 ) .

Ytterligare en eloge till Birka för att de gjorde sig besväret att ställa upp med en frys för allas inköp av löjrom, samla in och märka upp alla förpackningar för att vid hemkomst dela ut detta igen, välfryst och i gott skick. Hur många företag hade orkat göra det?!?

Jag törs garantera att utflykten kommer att ses över och förbättras så det är ingen idé att orda här om allt som inte flöt på perfekt när vi testade, kanske kommer utflykten inte ens finnas kvar, jag vet inte. I sin nuvarande form var det förmodligen bara löjrommen som var värd sitt pris, i alla fall inte utflykten.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier