Kirkenäs: jag äter kungskrabba för första gången

Sista dagen ombord på min kryssning med Havila Kystruten. Efter frukost blev jag inbjuden till fartygsbryggan. Jag passade på att prata med kapten Brynjard Ulvøy. Han berättade bland annat om när de hade rest till Turkiet i september 2021 för att hämta Havila Capella. Allt detta och mycket mer går att se i min film om Havila Capella som ligger på YouTube.     

Strax efter kl 9 nådde vi Kirkenäs, ruttens sista hamn och här var det dags att gå av. Snön låg tjock och kylan också. Men bussen som väntade var varm och snart bar det av på spännande utflykter igen.

Dels fick vi göra ett besök i ”Andersgrotta”, ett skyddsrum från andra världskriget där Kirkenäs bybor tagit skydd. En av dem som faktiskt var med om detta, en äldre man i dryga 80-års åldern, guidade oss. Rappt och inlevelsefullt berättade han på tre språk för oss om hur det varit. Det var starkt, jag blev djupt berörd.

Vackra skapelser av is

Färden gick sedan vidare, mot ryska gränsen som bara ligger någon mil bort. Här finns en liten kiosk som säljer lustiga prylar och en söt hund som alla gullade med. Men gå för nära och innanför grindstolparna fick vi inte göra.

Härifrån körde vi vidare till ett utkiksstopp där jag tog nedanstående bild på Havila Capella. Nästa och sista utflyktsstoppet för dagen var Snowhotel Kirkenäs. Här ordnar de flera olika slags utflykter, har restaurang och hotell.

Som namnet antyder kan man exempelvis bo inne i deras snöhotell (även om jag mer tyckte det var ett ishotell). Jag har aldrig varit i Jukkasjärvi men detta var jättefint! Så coolt (i dubbel bemärkelse) att allt är gjort i is och att man även kan övernatta där.

Foto: Tonje Alvestad Ytrebö.

Med släde ut på isen

Jag såg även deras vanliga hotellrum; stugor med rundade, stora fönster så att man ska kunna spana efter norrsken. De har också hundspannsturer och – det som jag hade kommit för – slädturer ut på isen där man får vara med om kungskrabbfiske!

Precis som vid de andra utflykterna; hundspann och snöskoterfärd, fick vi låna rejäla overaller, stövlar och hjälm. Med en gigantisk storlek fick jag plats med min dunjacka under så frös gjorde jag då verkligen inte! Sedan bar det av. Vi satt flera på rad på bänkar täckta med skinn, i stora träslädar som drogs av en guide på skoter.

En kort färd senare var vi framme på isen. Ljuset var magiskt! Här fick vi både bekanta oss med de enorma krabborna liksom lära oss om honor, hanar, vad de har för färg på blodet (blått) och annat. Som att den äter allt i sin väg och kan bli 1,8 meter mellan klorna som fullvuxen!

Det kändes nästan lite makabert att hålla upp krabban (förstås inte levande) men vi skulle ju ändå äta dem efter så…

Kungskrabba till middag

Tillbaka på anläggningen var det just det som var nästa punkt, att gå upp i värmen i restaurangen och slå sig ned till bords. Efter att vi beställt dryck kom de in med stora vagnar med kungskrabbeklor. Vi fick äta hur mycket vi ville av denna världskända delikatess och nog åt vi alltid!

Efter att ha läst om dessa maffiga skaldjur i så många år var det häftigt att äntligen få smaka dem. Kungskrabba anses vara riktig lyx och en googling visade att man får betala drygt 1500 kronor för ett kilo. Eller cirka 200 kronor för ett ben (cirka 100 gram) på restaurang. Även ombord på Havila Capella serverades kungskrabba.

Hur smakar det då? Köttet är matigt och fast, kraftigare i smaken och lite sötare på något sätt än förväntat . Vi åt krabban som man ofta äter skaldjur; au naturell med citron, på toast med majonnäs (det fanns annan sås också). För mig tog det stopp rätt snabbt, jag kunde inte äta hur mycket som helst, man blir ju mätt av allt fett i majonnäs men visst var det gott!

Mättad med både mat och intryck från ännu en minnesvärd dag övernattade vi i Kirkenäs, innan det var dags att flyga hem. Vi flög via Oslo till Stockholm med Norwegian men SAS flyger också till Kirkenäs.

Min kortkryssning mellan Tromsö och Kirkenäs var verkligen en toppenresa (jag har redan börjat drömma om ett sommaräventyr längs Norges vackra kust!). Eftersom detta var det sista inlägget – för nu – i min bloggserie om att vinterkryssa med Havila Kystruten så vill jag också tipsa om specialpriserna de har nu.

Norska kustrutten firar 130 år

År 2023 firar den norska kustrutten 130 år, och Havila Kystruten har därför flera olika erbjudanden:

  • Upp till 5000 kronor i rabatt per hytt när man bokar en hel rundresa Bergen – Kirkenäs – Bergen (12 dagar). Gäller för alla avgångar fram till 31 mars 2024.
  • Solorenärer behöver inte betala extra för att de reser ensam i hytten; de får 50% rabatt på resan.
  • Alla måltider och bakverk tillverkade i Havly Café ingår på längre kryssningar (inte hamn till hamn, och gäller inte förpackade varor som godis, snacks, juicer etc.) samt att frukost, lunch och à la carte- middag ingår. Gäller fram till den 31 december 2023.

Läs alla mina inlägg om Havila Capella och denna häftiga vinterkryssning, och följ mig gärna på Instagram, Facebook och YouTube för att inte missa när jag berättar om nästa kryssning! 🙂  

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier