Kryssa i Norden i sommar

IMG_0057_1

Sommartid är vår region, det vill säga norra Europa, högintressant för kryssningsrederierna. Vi har kultur, vackra städer och spännande historia att bjuda på. Även om man inte tycker att det känns särskilt exotiskt, så finns det faktiskt några fördelar med att kryssa i Norden – eller ”kryssa på hemmaplan” som jag brukar kalla det:

  • kortare restid till avgångshamnen,
  • du slipper flyga om du är flygrädd,
  • du sparar i vissa fall in på flygbiljetten eftersom du kanske bara behöver ta tåg eller buss till hamnen,
  • med smidigare/billigare/kortare restid kanske du är beredd att ta steget och testa att kryssa…?!

Ett litet förbehåll bara. Norra Europa är inte de billigaste vatten att kryssa i, så om inget av ovanstående stämmer in på dina behov så kan det gå på ett ut att leta en billig flygbiljett till någon avgångshamn i Medelhavet (Barcelona är ett bra tips) och matcha det med ett bra kryssningserbjudande.

I alla fall, de hamnar jag har fokuserat på är dem som det är lättast för oss svenskar att ta oss till; Köpenhamn, Oslo och Stockholm. Måhända har jag missat något rederi, men de största som säljs i Sverige ska vara med i alla fall.

Flest avgångar har Costa Cruises (över 20) och de satsar på Köpenhamn i år. Det andra stora italienska rederiet MSC Cruises ligger inte långt därefter, de har 18 avgångar, också från Köpenhamn. Norwegian Cruise Line syns också häruppe i sommar med hela 16 avgångar från Köpenhamn. Härifrån har också Holland America Line 11 avgångar.

Royal Caribbean avgår från både Köpenhamn, Oslo och Stockholm – totalt 16 avgångar i sommar. Det gör också Silversea med totalt 14 avgångar (jag har inte räknat med dem som avgår eller slutar i England). Från Stockholm kan man även hitta avgångar med Azamara Club Cruises och Oceania Cruises, vissa slutar eller börjar i Köpenhamn. Azamara Club Cruises har totalt 5 avgångar och Oceania Cruises har 8 stycken.

Princess Cruises ärar oss med att ta hit sitt nyaste fartyg Royal Princess (nyaste i alla fall fram till maj då systerfartyget Regal Princess lanseras). Royal Princess kommer att göra 11 stycken 11-nätters avgångar från Köpenhamn och bland annat stanna i Nynäshamn.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier