Tips på kryssningar från/till Dubai i vinter

00013275_1

Häromdagen fick jag en kryssningsfråga om Dubai. Jag har kryssat från Dubai för ett par år sedan, då med Costa Cruises fartyg Luminosa. Det var ett fint fartyg och rutten var spännande, dessutom kombinerade vi resan med ett par nätter på den härliga strandresorten Jebel Ali utanför Dubai City.

Men, rutter ändras fort så innan jag svarade var jag tvungen att kolla vad som gäller nu. Faktum är att Mellanöstern är ett område där rederierna rör sig in och ut ur med ganska stor ruljans. Just nu är det inte jättemånga rederier att välja på som kryssar därifrån, i alla fall inte vad jag med en snabb scanning kunde hitta (säkert har jag dock missat någon, det finns ju en uppsjö rederier och hundratals fartyg).

00011566_1

Förutom några specialvarianter med Cunard, Azamara Club Cruises och Princess Cruises är det främst de båda italienska rederierna Costa Cruises och MSC Cruises som har kryssningar från Dubai.

Italienarna är dock inte i topp vare sig vad gäller service eller mat – tvärtom mot vad man kanske skulle tro. Så en liten varningsflagga här beroende på hur petig man är…

Men, jag tänker som såhär; får man tag i en veckokryssning för 3000-4000 kronor inklusive mat så får man leva med att det inte är gourmetnivå på allt (om inte annat får man förstå att det inte KAN vara det).

MSC Cruises har precis gått ut med ett pressmeddelande att de nu i vinter kör hela 18 avgångar från Dubai med fartyget Lirica som är ett lite mindre fartyg (780 hytter) från 2003. Avgångarna mellan den 23 november och den 29 mars inkluderar stopp i Abu Dhabi, Khor al Fakkan, Muscat och Khasab innan fartyget återvänder till påstigningshamnen i Dubai för en sista övernattning. Frånpriset på 5980 kronor per person avser endast kryssningen.

MSC0910965_Skepp_MSC_Lirica

Costa Cruises har framförallt två fartyg i regionen; Costa neoRiviera med 624 hytter och Costa Fortuna som har 1358 hytter. NeoRiviera är ett fartyg från 1999 som Costa tagit över från Ibero Cruises, medan Fortuna är från 2003. Bästa pris är i februari med Fortuna; en vecka från 3860 kronor. Jag skulle välja denna, om jag inte hoppade på 18-nätters rutten den 2 december för det smått otroliga frånpriset 5580 kronor! Då går man på i Savona i Italien och anländer till Dubai.

MSC Cruises styrka är fly & cruise-lösningarna där man kan komma undan med 8670 kronor för en veckokryss från Dubai inklusive flyg, kryssning och transfer. Jag tar för givet att flygtiderna är väl valda och humana vilket i så fall gör det värt att hoppa på detta om man inte kan/orkar leta fram en bra flyglösning själv.

Ruttmässigt liknar de olika kryssningarna varandra med olika stopp i Oman och Förenade Arabemiraten förutom att Costa inte stannar i Khor al Fhakan som MSC Cruises gör. Jag vet inte hur MSC gör med avstigningen men en stor fördel när vi kryssade med Costa som gjorde mig väldigt välvilligt inställd var att vi INTE blev tvingade att kliva av i ottan som man oftast blir på en kryssning. Tvärtom, så länge vi lämnade hytten fri för städning vi var välkomna att nyttja fartyget på avresedagen (inklusive faciliteter och de fria restaurangerna som var öppna) fram tills det att det var dags att åka till flygplatsen. Det tyckte jag var riktigt bra och en stor fördel som jag aldrig har varit med om på någon annan kryssning förut!

00014130_1

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier