Lek kapten med Playmobils nya kryssningsfartyg

isac-pa-allure
Isac 6 månader (minimiålder) på sin första kryssning – med då världens största kryssningsfartyg Allure of the Seas! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi har kryssat både före vi fick barn och fortsatt att göra det sedan vi fick både första barnet och nu andra barnet. Ibland kan vår sexåring, som var på sin första kryssning när han var 6 månader, fråga när vi ska åka på nästa kryssning. Han tycker det är spännande och kul och blir lika exalterad som oss när det är dags igen!

Ny kryssningsleksak från Playmobil

img_6547_1

Mellan kryssningarna har han hemma ibland velat leka fartyg som är ute till havs och att han själv är kapten på sin egen båt, men han har inte riktigt haft någon leksak som rört sig inom denna fantasivärld.

I alla fall inte förrän vi fick hem Playmobils helt nya kryssningsfartyg som faktiskt är inspirerat av teckningar som barn har skickat till Playmobil….Han nästan hoppade jämfota av iver att få öppna det jättelika paketet!

img_6552_1

Kartongen gav en hint om vad som dolde sig inuti och hur slutresultatet skulle se ut.

Resten av kvällen låg sedan far och son (och mamma – alltså jag – som inte heller kunde hålla sig borta, det var ju jättespännande att se vad det skulle bli när man satt ihop alla delar! 😉 ) på golvet och byggde och klistrade etiketter och klistermärken.

Allt låg pedagogiskt separerat i olika plastpåsar och instruktionen talade om i vilken ordning man skulle bygga ihop fartyget och vilka påsar som skulle öppnas först och så vidare.

Även om det inte var svårt så var det bra med en vuxens hjälp, och vissa delar måste man trycka till ordentligt för att de skulle fastna.

Landgång, hytter och bar

Resultatet blev ett hyfsat stort fartyg (cirka 34 cm högt med skorstenen och cirka 64 cm långt med rutschkanan som inte syns från denna vinkel) med möbler, inredning, semesterfirare och kapten. Har man kryssat finns många likheter med verkligheten; här finns landgång där passagerarna kan gå ombord, en receptionsdisk att kolla sitt ombordkonto vid eller boka utflykter kanske.

img_6558_1

Det finns två hytter, en lite mindre med två enkelsängar och en lite lyxigare med dubbelsäng. Båda har varsitt badrum och egen telefon. Innanför panoramafönstren hittar man restaurangen (för det ska det nog vara även om det bara finns ett bord), ett dansgolv samt en bar där man kan beställa en glasscoupe eller en drink.

img_6562_1


Pool finns också med en rutschkana, vilket är kul eftersom många riktiga fartyg har en eller flera vattenrutschkanor. Högst upp på fartyget hittar man soldäck med en solstol där någon av playmobil-gubbarna som följer med fartyget kan slå sig ner, koppla av och njuta av utsikten.

Kapten med kikare

img_6564_1
Skepp O’hoj, här kommer jag!

Det finns till och med en livbåt och flytvästar som man kan snäppa på gubbarna och ta av igen när de varit med på säkerhetsgenomgången (som man alltid gör första dagen ombord), eller om det rentav händer något (i leken…) där passagerarna måste sättas i säkerhet i land..

Allt styrs förstås från kommandobryggan där den vitklädde, tjusiga kaptenen står med sin kikare och blickar ut över havet och tar ut kursen till nästa paradisö!

Det är också den figur som Isac tycker det är roligast att vara när han nu leker med fartyget. 🙂

Välgjort och kul

Som vanligt när det kommer till Playmobil är alla saker väldigt välgjorda. Jag läste på lite om företaget som 2014 firade 40 år, och tydligen är detta med att de tar inspiration av barns förslag och idéer inte helt ovanligt.

img_6559_1

Innan idéerna blir till riktiga leksaker som kommer ut i butik till försäljning arbetar de först med dem i flera år.

Det märks och gissningsvis har både barnen och utvecklarna som ritat och tagit fram kryssningsleksakerna, varit ute och kryssat själva så att de har egen erfarenhet.

Det är lätt att omsätta sin riktiga kryssningsupplevelse till lek med detta fartyg och för att lättare komma åt och leka kan taket lyftas av och undre däck dras ut.

Går att komplettera

När Isac nu leker med fartyget är han alla gubbarna om ingen leker med honom, annars vill han gärna var kaptenen och vi andra får vara passagerare. Jag är då förstås mamman med den fina handväskan som har med mig man och barn ombord på en härlig kryssning – precis som i verkliga livet! 😉

Kryssningsfartyget kan kompletteras med en showartist på scen, en paradisö, jetski med bananbåt med mera plus undervattensmotor till livbåten. Det känns inte otroligt att en julklapp från tomten kommer att innehålla något av detta.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier