Med Celebrity Apex från Aten – incheckning steg för steg

Just nu ligger fartyget utanför den grekiska ön Santorini.

Det är ju inte klokt, just hemkommen från en flodkryssning och nu är jag iväg igen! Och detta efter drygt 1,5 år av fulltid på hemmaplan.

Anledningen denna gång är för att se och uppleva nya fartyget från Celebrity Cruises; Celebrity Apex. Fartyget är syster till hajpade Celebrity Edge med sin speciella fartygskonstruktion och the Magic carpet.

Men att komma iväg i dessa tider kräver helt andra förberedelser. Jag tänkte inviga er i hur det kan se ut med min incheckning steg för steg.

QR-koder och dokument

För det första krävs det att man är fullvaccinerad, både för flyget och kryssningen (negativt test kan också godtas men inte vilket som helst, eller hur gammalt som helst och godkänt intyg måste kunna visas upp.) Jag har mitt covid-bevis i appen Kivra, där den går att ladda ner och visa upp även om man inte är online.

Eftersom denna kryssning avgick från Aten, Grekland, måste man också registrera ett Passenger Locator Form som leder fram till ett dokument med QR-kod som ska visas upp vid ankomst. Jag har även blivit ombedd att ladda ner Visit Greece-appen. För säkerhets skull fotade jag av QR-koden och skrev också ut den, better be safe than sorry!

Även online-incheckningen hos rederiet Celebrity Cruises leder fram till en scanningsbar kod. Incheckningen utförs redan hemifrån direkt i deras app som man sedan också har glädje av ombord för att se program med mera. Här skrev jag också ut mitt Xpress pass, som har streckkod som de scannar vid framkomst. En av alla de saker man var tvungen att fylla i var sin uppskattade ankomsttid för att utföra en wellnesscheck (med covid-test).

Förvirring och frågetecken

Som om det inte var nog med allt detta, steg stressen lite extra när, dagen före avresa, det kom ytterligare ett mail från Celebrity (det har varit många mail) med instruktion om antigen-test. Nu var vi flera som blev konfunderade, räckte det inte med vaccinationsbeviset? Var kunde man testa snabbt, fanns tiden och till vilket pris…?!?

Innan jag började reda ut dessa frågor hann jag göra ett snabbtest (hemtest) för min egen skull. Det kändes skönt att veta att jag testade negativt även om jag var symptomfri. Tänk att ha flugit ända till Aten, testa positivt och sedan inte få gå ombord! Utan istället transporteras som en förbrytare till något karantänhotell som INTE lär ha varit designat av varken Tom Wright, Kelly Hoppen, Nate Berkus eller Jouin Manku – teamet bakom de snygga miljöerna på Celebrity Apex.

The Retreat Lounge

En halvtimme senare kom ännu ett mail från Celebrity, det tidigare hade innehållit felaktig information! Vi behövde inte fixa ett test med intyg i sista stund. Puh!

Bära mask är A och O

Jo, en sak till som är bra att ha koll på (om man skulle hamna i den tråkiga situationen att man testar positivt före, under eller efter kryssningen) är din reseförsäkring. Se över vad den täcker och att du har koll på försäkringsnummer och eventuella telefonnummer att ringa etc.

Och för dig som tror att med lättade restriktioner i Sverige är det fritt fram att röra sig som vanligt nu: nix. Från det att jag gick in på Arlanda bar jag mask. Det uppmanades även till det i högtalarna.

Mask ska på från Arlanda och hela vägen tills du är i hytten…

Vid gaten informerade personalen att de som inte hade mask med sig kunde gå till närmsta shop och köpa, annars skulle de inte få gå ombord. På planet var de föredömliga att påpeka när folk slarvade och inte hade masken på, eller bar den under näsan. (Vi flyger med SAS, jag vet inte hur andra bolag gör.) Man får bara ta av den när man äter/dricker.

Mindre transferbuss för vår grupp

När vi landade var jag beredd på en omständlig procedur, men allt gick smidigt. Jag fick visa Passenger Locator Form på ett ställe och covid-beviset på ett annat och slutligen var vi ute och allt var klart.

Utanför i ankomsthallen väntade personal från Celebrity med skyltar och inom kort var vårt lilla skandinaviska gäng på plats i en transferbuss modell minivan.

Vår minivan!

Mellan Aten och Pireus hamn tar det cirka 45 min men det gick ändå snabbt, alla pratade och var glada – snart skulle vi ju få se och vara framme vid fartyget äntligen!

Mitt hyttnummer hade ändrats

Personalen var proffsig och trevlig rakt igenom. Grekisk markpersonal lotsade vant och tog hand om väskor. Dock dök ett frågetecken upp: markpersonalens hyttnummer på däck 10 överensstämde inte med mitt på däck 7.
Hm, är det något jag lärt mig så är det detta: ju högre desto finare… ”Vi kör på hytten du har” skojade jag med mannen och höll tummarna…!

Efter att ha visat mitt Xpress pass var jag snart hänvisad in i ett tält som fungerade som incheckningscenter och covid-testcenter.

Eftersom jag redan bokat wellnesscheck hemifrån med tid fick jag gå i den ”snabba kön”. Det kändes som 100 olika stopp och kontroller av papper och QR-koder men i realiteten var det nog bara tre och allt flöt på fint.

Det fruktade testet…

Till slut var det dags för det jag gruvat mig för: covid-testet. Att få en pinne halvvägs upp i hjärnan via näsborren var inget jag längtade efter men det hela var över på ett par sekunder och jag varken grät, grimaserade eller tyckte ens det kändes jobbigt. 🙂

Testkillen gick varsamt fram och stannade i näsborren.

Med en liten kod i handen fick jag sätta mig ner och medan jag väntade på mitt resultat betade jag av security drill i Celebrities app i mobilen. Så smidigt! Pandemin har utvecklat nya vägar och detta är definitivt en jag önskar ska stanna, att slippa den tradiga muster drill-övningen.

Tester var negativt och jag fick en röd (! Inte grön!) klisterlapp på mig och var good to go. När jag passerat ytterligare ett par personer som ska ville se mina koder och papper var vi slutligen vid security check. När vi kom ut på andra sidan och det slutligen inte fanns NÅGOT KVAR mellan mig och fartyget bara skrek jag rakt ut av lycka, hahaha!

Se filmer med min lyckodans på Instagram!

Sky suite med butler

Och hur var det nu med hytten? Jo. Jag har blivit uppgraderad. Jag har en Sky Svit!!! Min butler (japp, jag har butler) har förklarat att vi bara är cirka 600 ombord (av 2900 double occupancy) så det fanns väl plats. Ingen kunde vara gladare!

Min läckra Sky Suite.

Efter noll sömn (jag gick upp kl 03.30 för att ta flyget imorse) och kanske viss nervositet på grund av allt, släppte det bara när jag klev in i hytten. Ett par tårar kom till och med över att allt just nu känns helt underbart! Och äntligen fick jag ta av masken!

Ja ni ser. Många olika steg för att komma hit. Var det värt det? Alla dagar i veckan!

Följ med dag för dag på min veckokryssning i Medelhavet med Celebrity Apex! Från Aten, till Barcelona med stopp på Santorini, Sicilien, Mallorca och i Valencia. Och missa inte att följa Seafuns på Instagram. 😊

Redan bokningssugen? Seafun samarbetar med kryssningsexperterna på Go Cruising, de säljer kryssningar med Celebrity Apex. Uppge gärna koden ”Seafun” om du tar kontakt med dem. 😊

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier