Så var första julbordet på Östersjön testat, ombord på Eckerölinjens fartyg MS Eckerö. Jag hade valt att åka kl 15-turen på en tisdag eftersom det är den veckodag då de har julshow ombord. Och eftersom de har en så smidig busslösning tyckte jag inte ens det var värt att ta egen bil, utan valde att åka med deras anslutning från Cityterminalen i Stockholm.
Efter att nästan ha blivit golvad av alltför ivriga pensionärer (som verkade rädda att inte komma med trots att vi alla hade bokade platser) slog jag mig ner och kunde äntligen koppla av och jobba lite på vägen upp till Grisslehamn varifrån fartyget går.
Det är en faktiskt en fin tur med frostiga vyer över charmiga hus som man kan drömma om ifall lusten skulle falla på en dag att flytta ut på landet…en och annan ståtlig kyrka passerar man också liksom någon gårdsförsäljning här och där.
Glögg i terminalen
Väl inne i värmen i terminalen var det redan fint pyntat med girlanger, julgranar och små renar. Jag såg till och med en tomte. Så plus redan där, för det var ju att ta temperaturen på julen hos Eckerö Linjen som var syftet med min minikryssning.
Ett bord med glögg och pepparkakor stod framställt och en representant från Eckerö Linjen hjälpte till. Rädd för fler buffliga resenärer höll jag mig i bakgrunden och väntade till sist vilket gjorde att den varma glöggen hann ta slut. Det var gott ändå, och kul att deras strävan efter det lokala börjar redan där; glöggen de serverar är från Norrtälje Bränneri.
Redan här känner man sig alltså välkommen, så jag blev på gott humör. Minnet av de vilda pensionärerna bleknade sakta bort…(om ni tycker att jag tjatar om det så var det nämligen inte första gången, förra turen fick jag en detalj på en stövel söndersliten av en vildsint man med ölpirra.)
Mysig julshow
Väl ombord spanade jag snabbt in en jättekalender på en vägg, en gran och lite annat julpynt – glatt överraskad eftersom det bara var 19 november. Utanför taxfreen stod en snögubbe i papp på en silverglittrig matta och pyntet fortsatte över fartyget.
Medan merparten av passagerarna hade bokat in sig på första sittningen av julbordsbuffén i Bistro Bornholm, hade jag valt andra sittningen. Anledningen var att jag ville se julshowen mellan 16.30-17.15. Hur övriga gäster tänkte vet jag inte men de missade en väldigt trevlig show av tremanna truppen som kallar sig Perfect Mix – ett namn de dessutom levde upp till.
Att vara en liten ensemble på en liten scen kan säkert ha sina utmaningar, men den här trion klarar det galant. Vi som tittade och lyssnade fick njuta av ett potpurri av välkända julsånger från många olika genrer, från gospel och det mest traditionella, till sånger vi känner igen från Kalle Anka på julafton och juliga poplåtar.
Julen och maten hos MS Eckerö
Perfect Mix kunde både ta höga toner och klarade sånger som O Helga Natt med bravur, liksom att de kunde byta stil, trycka in ett par extra framtänder och härma de pipiga mössen som ska hjälpa Askungen med klänningen när hon ska på bal…jag både skrattade och fick julstämning.
Med all denna härliga musik bubblande inombords letade jag mig neråt till buffetrestaurangen. Jag fick komma in tidigare och fota och filma, för det ska ju bli en YouTube-video också, så ni verkligen får se hur mysigt det var!
Har något varit riktigt, riktigt bra förut kan jag tycka att det nästan är jobbigt att testa igen. Det ligger förväntan i luften och alla vill att det ska vara lika bra och så ska jag lita på mitt smakminne. Jag tar ju väldigt seriöst på detta eftersom jag vet att det kan vara avgörande för det val du som läsare gör – om man till exempel står och väljer mellan olika rederier. Och ombord finns köken som kanske lagt ner sin själ i rätterna som läggs upp. Visste ni föresten att det är TIO ÅR sedan jag började att testa och skriva om julborden på Östersjön? 🙂
I alla fall. När allt fotande och filmande var klart la jag ifrån mig utrustningen vid mitt bord och tog en tallrik. Och många fler blev det! Jag vill inte blanda vilt utan kombinerar med avsikt och tanke i små portioner. Vissa saker tog jag om av för att jag inte kunde låta bli och fast jag tycker att jag tar så lite så lite så blir jag alltid proppmätt i kubik.
Klicka på bilden ovan för att se vår video om julbordskryssningen! Om ni klickar HÄR kan ni läsa om alla rätterna på MS Eckerös julbord (de har även en julbrunch).
Kalla rätter
All sill var fast och fin och med rätta balansen och goda smaksättningar. Sill som inte är bra är så hopplöst, här väcktes mina smaklökar glatt av flera goda sorter. Mina personliga favoriter blev hummerströmming och kräftmarinerad sill, men kökschefen Tomas Berlins favorit skomakarlax får också högt betyg – särskilt med en lokal god öl till!
Gubbröra, räkor och finfin lax i olika varianter. All lax var verkligen god, den kallrökta var lite för rökig för min smak men den gravade seglar upp som kandidat till ”den godaste jag ätit”. Såååå fin och jag bara fick ett infall att den kan ha varit sockermarinerad, men jag kan ha fel. Det spelar ingen roll, den är fantastisk. Jag skulle kunna äta den varje dag, vilken dröm.
Nu fick jag redan påminna mig om att ta det lugnt. Så mycket blev oprovat, men julskinka tog jag förstås liksom rödbetssallad som jag kombinerade med lådorna (för det var så jag blev lärd att äta det under min ”semifinska” uppväxt). Skinkan är rimmad på traditionellt vis i Grisslehamn och grisarna kommer från Sandby gård. Eckerö Linjen försöker köpa så mycket lokalt som de kan och ta vara på så mycket det bara går från varje gris.
Varma rätter
Jag tyckte kanske att skinkan var nååågot lite torr och salt, i alla fall de bitar jag fick tag på, men å andra sidan kombinerade jag den med de härligt krämiga lådorna vilket blev perfekt. Och lådorna är ett annat kapitel där jag är vääääldigt petig. Jag inser att det är en smaksak, men SÅ många konstiga finska lådor jag ätit på andra fartyg genom åren. Hårda, vattniga, inte tillräckligt söta… Även här smalt jag som smör av de söta, mumsiga lådorna som var så mustiga, smakrika och med perfekt sötma. Tack!
Eckerö Linjens Jansons Frestelse är värd ett eget stycke, jag skrev en hel sida i mitt anteckningsblock om den, haha! Och det jag skrev var att det är mycket man kan göra fel med en Jansson. Undergrädda den så potatisen är hård, snåla med smör och grädde och ta för lite ansjovis. Inget av detta är ett problem hos MS Eckerö, de knatar på många pinnhål upp och lagar en Jansson som når drömnivåer. Jag tog om fast jag inte orkade, för tänk om detta är den enda goda Janssons Frestelse jag får i år? Tack vare Eckerö linjens kök är julen nu räddad. Jag kommer drömma om den hela december.
När jag glatt smakat och insett att den torskfärserade laxen med hollandaisesås var precis lika bra detta år (en favorit från förr) och att även de pepparkaksgratinerade rotsakerna med getost fanns kvar (dock fick jag varken tag i pepparkaka eller getost så för min del smakade de vanliga ugnsrostade rotsaker) så högg jag in på revbensspjällen och den apelsin- och ingefärsglacerade fläskharen.
Sammantaget – julen är räddad
Jag uppskattar mycket att de använt sådant som apelsin, ingefära och pepparkaka, det sätter verkligen den där extra juliga touchen på maten – men eftersom allt nu är så perfekt blir jag petig… 😉 och måste därför nämna att den goda fläskharen var på gränsen till torr.
Ostbord fanns också. Cheddarosten var lite torr men jag uppskattar att de har åländskt svartbröd. Och även fast de inte bakat något själva på dessertbordet är det som serveras smarrigt och väl utvalt.
En blåbärstartlett och en bit vegansk brownie med kall, lättvispad grädde på blev en perfekt avslutning. Till detta beställde jag en kopp ”Fireball coffee” som innebar att den hade smak av kanel, ingefära och apelsin. Och överst: kall grädde. Mums!
Man ska inte räkna kalorier när man äter julbord (det skojade jag med de andra gästerna om till och med) men jag fick säkert i mig en femtusen sådär. Eller kanske 6000. Och det enda jag har att säga om det är: det var klart värt det!