Mikael Kraffts bästa tips mot sjösjuka

Jag på Royal Clippers övre däck med paret Kraffts hemstad Monaco i bakgrunden. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Som ni sett här på bloggen (och även på instagram för er som följer oss där) har vi varit ute och seglat i Medelhavet med världens största segelfartyg Royal Clipper. Veckan har varit otroligt fin och upplevelsespäckad, med många fina highlights och extra guldkorn.

Ett av dem var att ägarna till rederiet Star Clippers, svenska paret Ann och Mikael Krafft, var med ombord just denna vecka. Rätt otroligt faktiskt då jag fick veta att de oftast ”bara” är iväg med något av de tre fartygen en gång på våren och en gång på hösten.

Paret Mikael och Ann Krafft bor idag i Monaco där rederiet Star Clippers också har sitt huvudkontor. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag förstår att de valde just denna vecka då rutten var helt fantastisk – varje dag besökte vi någon av alla pärlorna längs Franska Rivieran samt ett par andra underbara ställen.

Mikaels bästa tips mot sjösjuka

Under resans gång fick vi flera trevliga små pratstunder med paret Krafft och vid ett tillfälle i Ile Rousse på Korsika, kom vi in på ämnet sjösjuka. Jag som – ironiskt nog för en kryssningsskribent – själv väldigt lätt blir åk- och sjösjuk – lyssnade såklart uppmärksamt och la Mikael Kraffts råd på minnet!

Han berättade att han flera gånger träffat medpassagerare som när det gungat ombord velat gå ner och lägga sig i hytten, vilket han menade var helt fel.

Mikael Krafft förverkligade sin pojkdröm om att en dag bygga och äga sin egen fullriggare. Just nu ser det ut att bli minst fyra fartyg i flottan. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

– Det bästa är att gå upp på däck i den friska luften. Men inte bara luften gör sjösjukan bättre, även utsikten, förklarade Mikael Krafft. Det är ofta den med bra balanssinne som blir lättast sjösjuk, det är det som ställer till det. Går man då ner i hytten stämmer inte vågrörelserna som får fartyget att gunga med synintrycken och man blir illamående.

Flying Clipper är på väg

Det bästa berättade Mikael är istället att titta ut över havet och horisonten. När ögat kan lägga samman de gungande rörelserna med ögats intryck får hjärnan det att stämma bättre och illamåendet lindras.

Själv är Mikael Krafft en inbiten seglare sedan barnsben. Allt startade med en jolle som han fick av sina föräldrar. Mikael berättade att han aldrig blir sjösjuk vilket jag antar är en förutsättning för att dra igång ett livsprojekt som att starta eget rederi och bygga de vackra segelfartyg som utgör Star Clippers flotta.

Två av Star Clippers tre fartyg. Ett fjärde är på väg. Pressbild.

Idag finns tre segelskepp i flottan, ett fjärde är på väg. Fartyget är sjösatt men ännu inte helt färdigt. När det blir klart att ta emot gäster kommer vi att berätta mer om det.

Fartygets namn är i alla fall satt; Flying Clipper. Fartyget kommer att ha ännu större passagerarkapacitet än Royal Clipper; 300 gäster jämfört med Royal Clipper som kan ta cirka 220.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier