Min balkonghytt 9401 på Iona

Vår nya YouTube-video om Iona hade premiär imorse och ni som hunnit se den kände er kanske snopna över att ni inte fick se hela min balkonghytt 9401? Jag förstår det! Mitt i redigeringsarbetet tog vi beslutet att lyfta ut scenerna på hytten till en egen video, och den kommer (efter semestrarna) så håll ut! 🙂 Så länge ska jag berätta om min balkonghytt här och visa bilder.   

Jag hade alltså en balkonghytt på däck 9 som låg mitt i fartyget en kort sträcka från hissarna. I vår korridor fanns en ”laundrette”, det vill säga en tvättstuga full med tvättmaskiner och ett par strykbrädor fria att använda för gästerna. Otroligt bra! Tips: ta med lite tvättmedel om du vill använda dessa, men det finns också att köpa ombord (fråga i receptionen).

Det finns tre typer av balkonghytter på Iona (om man inte räknar sviterna med balkong). En mindre kategori, en standard och en deluxe. Vår hörde till standard-typen, och det finns över 1300 av denna slags hytt. Vill du boka en mindre eller deluxe får du vara tidigt ute eftersom det finns betydligt färre av dessa. Bara 42 av de mindre och 120 deluxe.

Gott om plats

En ”balkong standard” är på 16 kvm plus att den har 2 kvm balkongyta. Den kändes välplanerad, och jag anade ett par saker de hade gjort för att få den att kännas rymligare där man hade glädje av det så att säga. Utrymmet mellan fönster och säng var väldigt smalt. Det gjorde mig inget för där hade jag ändå inte tänkt att vistas, bara sätta fötterna när jag gick och la mig och gick upp.

En annan sak var det smarta soffbordet. Istället för en otymplig klump som tar upp värdefull yta mellan soffan och skrivbordet (och som känns i vägen när man ska gå förbi) var bordet utformat som ett pelarbord som delvis gick att skjuta in samtidigt som bordsytan hängde över soffan. Smart och praktiskt. Undertill fanns även en hylla.

Jag testar om det går att skjuta in bordet under soffan och det gick alldeles utmärkt.

På väggen mitt emot sängen fanns en stor platt-tv plus under ett grunt skåp som följdes av en (tom) minibar. Garderoberna hade fått en bra placering där det var lätt att komma åt dem (jag tycker inte om när man i vissa hytter måste klämma in sig längs en säng för att försöka nå sina kläder).

Glad över badrockar och tofflor – känns ju nästan som när man har svit… 🙂

Garderobsytorna var också väl tilltagna. Ibland skakar man ju på huvudet och undrar hur de tänkt att två personer (eller fler) ska kunna fördela sina liggande, vikta kläder på tre hyllplan (man vill ju gärna ha sina kläder på en egen hylla). Här fanns sex hyllor plus gott om hängutrymme. I garderoberna finns även flytvästar och kassaskåp (badrock och tofflor är inte standard att det ingår).

Äkta champagne vid ankomst

Den skarpögde såg kanske en flaska champagne på första bilden. Dåligt pläst som jag var trodde jag först att det var en gåva från rederiet…men icke. Hör och häpna: hos P&O Cruises ingår det välkomstchampagne när man har balkonghytt!

Inte alltid men ofta (ingen aning om när det gör det och inte tyvärr men det är så det står på deras hemsida, ibland ska även choklad ingå, vi fick det dock inte). Och det är inte mousserande vin utan äkta champagne!

Sängen var skön men kuddarna var lite för höga och hårda för min smak. När vi kom var sängarna isär men vi bad om att få dem ihopdragna vilket gick bra. Färgerna går i beige och blått och på väggarna sitter runda speglar (ovanför sängen) och en tavla (ovanför soffan).

På skrivbordet står också något som känns som ett typiskt tecken på att man ”kryssar brittiskt”, nämligen en vattenkokare plus tepåsar, kaffepulver och en liten påse med kex. Hur ska engelsmännen annars kunna göra sig en kopp te på morgonen/mitt på dagen/eftermiddagen/kvällen. 😉

(Jag skriver engelsmännen eftersom P&O Cruises i första hand vänder sig till den brittiska marknaden. Bland gästerna hittar man också irländare och skottar, men vi hörde faktiskt inte något annat språk än engelska ombord).

Room service

När vi ändå är inne på mat kan jag berätta om room service-menyn. Vi nyttjade room service två gånger. En gång för frukost och en gång när min man stannade i hytten med yngste sonen som ville sova tidigt.

Frukost kostar inget medan övriga rätter kostar. Smörgås kostar till exempel 2,45£, hamburgare eller pizza 5,95£, pommes frites 1,75£… (det fanns mycket att välja på, detta är bara några exempel). När man beställer room service får man även betala en avgift på 2,50£.

Room service-pizza på Iona.

Min man tyckte pizzan var sådär (den på The Olive Grove var väldigt god men bäst var enligt familjens pizzaproffs gratispizzan uppe på Taste360 – poolgrillen i Skydome). Mer om det i kommande blogginlägg.

Frukost på rummet på Iona.

Frukosten vi beställde en morgon till hytten var generös med bröd, pålägg, croissanter och muffins, yoghurt, fruktfat, juice och kaffe…så rekommenderas, särskilt vid fint väder och just om man har en balkonghytt!

Badrummet

Här har man det man behöver, inga konstigheter, men det finns flera anledningar till att badrummet är snäppet bättre än andra jag upplevt.

  • För det första; det träliknande golvet och den snygga belysningen.
  • För det andra; den stora duschkabinen med glasdörr (vem gillar sladdriga duschdraperier upp med en hand? Ingen? Nä gissade det!).
  • För det tredje; riktiga hår- och kroppsvårdsprodukter i hytten och inga ”no name”-pumpar på badrumsväggen.
Badrummet i vår balkonghytt på Iona.

Här har man både schampo, balsam, duschcrème och body lotion från The White Company och mitt torra hår blev i alla fall jättemjukt. Doften är blommig med en blandning av jasmin, ros och neroli. Hårtork finns förstås också på rummet.

Produkter från The White Label.

Bra hyttpersonal och ett knep

Vill man sova ut länge har man en magnet man vänder till ”Relaxing” så låter ens stateroom attendant en vara ifred. Och apropå ”vara ifred” – han lät också mina flaskor vara ifred vilket aaaaldrig hänt förut! Och med flaskor menar jag inte vinflaskor.. 😉

Jag brukar spara några tomflaskor av plast (eller aluminium i detta fall, på Iona fick vi vattnet i små aluminiumflaskor) för vatten som jag återanvänder. På Iona finns dessutom särskilda vattenstationer där man kan fylla sin flaska.

Ni anar inte hur ofta hyttpersonal på andra fartyg slängt petflaskor och annat i min hytt som INTE legat i papperskorgen! Fräckt tycker jag, särskilt om jag vill vara miljövänlig och fylla på en flaska istället för att hela tiden ta / köpa en ny.

Vi får hjälp av personal att låsa upp balkongdörren på Iona.

En annan sak vår stateroom attendant Sam hjälpte oss med, var att låsa upp balkongdörren. Familjen hade nämligen även denna gång, precis som på Costa Toscana i våras, två balkonghytter bredvid varandra där vi delade upp oss en vuxen och ett barn per hytt.

När man låser upp balkongdörren mellan hytterna kan man gå mellan dem utan att behöva knacka via korridoren hela tiden och får dessutom en stor balkong istället för två små. Vi älskar det!

Sugen på att kryssa i en sådan här balkonghytt på fartyget Iona? Klicka då här (affiliatelänk) som tar dig till SeaFun Travel där jag gjort ett urval just för dig! Att boka via denna affiliatelänk blir inte dyrare för dig, men det kan innebära några kronor för mig.

Om du inte vill missa några kryssningstips från SeaFun så följ oss gärna också på Facebook, Instagram samt YouTube. Tack för ditt stöd – det betyder mycket! ❤️

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier