Min bästa kryssning någonsin – en återblick

Att välja min bästa kryssning är inte helt lätt.
Jag på däck på Royal Clipper.

Jag har länge haft ont i höger arm. Tennisarmbåge visade det sig. Inte direkt en önskvärd åkomma att drabbas av för en skribent. För att få hjälp så var jag i alla fall till ett rehab-center i veckan.

”Jaha vad jobbar du med då?” frågade den kvinnliga sjukgymnasten jag var inbokad hos.
”Jag är frilansskribent.” svarade jag.
”Vad skriver du om?” blev hennes naturliga följdfråga.
När jag svarade ”resor och upplevelser i allmänhet, spa och kryssningar i synnerhet”, så väcktes hennes nyfikenhet och hon började fråga ännu mer. Framförallt om ämnet kryssningar, hon var nämligen själv inbiten kryssningsfantast.

Egentligen hade hon bara en fråga; vilken som varit min bästa kryssning (i övrigt var hon rätt pigg på att prata själv 😉 ). Jag å min sida var mer fokuserad på min arm och att slappna av när hon töjde och masserade, så jag var ganska fåordig. Men efteråt började jag fundera. Vilken ÄR den bästa kryssning jag gjort?

Bladguldstäckta statyer, frieri och fartygsinvigningar

Min bästa kryssning, är det min allra första (som jag fått förklarat för mig av rutinerade kryssningsproffs, alltid kommer att vara den mest magiska)? Om jag bortser från Östersjön (som jag rest över sedan barnsben eftersom jag har finskt påbrå) så var min allra första ”riktiga” kryssning med Star Virgo i Asien. Den då vi åt på Versace-tallrikar, bara gapade åt de bladguldtäckta häst-statyerna i atriumet som var kopior av dem på Markuskyrkan i Venedig,. och häpnade över att en sådan här värld ens fanns.

Det sägs att den första alltid kommer att vara den bästa kryssningen.
Star Virgo (pressbild).

Bara den kryssningen skulle jag kunna berätta spaltmeter om i ett eget blogginlägg men det var inte den jag tänkte på egentligen utan min (okej då, nästa första!) riktiga, den med Celebrity Millennium till den grekiska övärlden. Minst fem servitörer runt bordet samtidigt varje kväll och menyer så stora att de täckte hela bordet. Det var tider det! Jag var överväldigad.

Servitörer bjuder på apelsinsorbet vid poolen, Celebrity Millennium.

Eller är det Karibien-kryssningen med yachten SeaDream II där min man överraskade mig med att fria? En kväll under middagen kom personal in med ett kuvert på ett silverfat. Däri var ett brev från min man (som satt mitt emot mig) där han frågade om jag ville gifta mig med honom. Ögonen tårades. Sekunden senare kom ett nytt fat med en stor silverkupol över. När de lyfte väntade en röd ros, en vackert vikt mörkblå servett och en sammetsask. Plötsligt förstod jag varför vi hade hängt i så många diamantbutiker under kryssingen. ”Ren investering” hade ursäkten varit när diskussionerna om clarity, cut och carat blivit långdragna, varpå jag uttråkad hade gått iväg på egna strövtåg. Vilket i sin tur gett honom fritt spelrum att välja rätt sten! Senare infattade vi den i en annan ring, på en annan kryssning, men det är en annan story…

Bästa kryssningen den man får ett frieri på?
Diamanten köptes i Puerto Rico men ringen (ej den på bild) gjordes senare i Dubai, också i samband med en kryssning!

Först på världens största kryssningsfartyg

Att få vara med på invigningskryssningen av Oasis of the Seas satte också djupa intryck. Jag minns att jag var så glad att jag nästan grät när jag klev ombord och fick en första titt på fartyget. Det känns ju nästan lite fånigt och pinsamt att berätta men då förstår ni kanske exakt hur nördig jag är när det gäller fartyg och kryssningar! Undrar om det inte var på den kryssningen också som min man gick in i juvelbutiken ombord, stoppade en lapp i en frågelåda och vann ett par 4000-kronors guld- och diamantörhängen till mig! Sådant händer bara på en kryssning! (Ett par år senare när vår första son var född hände samma sak under en kryssning till Jamaica. Sonen, då 5 år, vann ett tanzanite-halsband i en juvelbutik. Till butikscehefens förtret, haha! Han hade nog tänkt sig att ge bort det till någon lite äldre.).

Bästa kryssningen Då var kanske den första med Oasis of the Seas.
Oasis of the Seas, Royal Caribbean.

En drömvärld där vad som helst kan hända

Det finns förstås hur många stories som helst från bryggbesök och möten med kaptener, flotta lyxkryssningar med caviar & champagne-splash, fina stunder vid relingen i solnedgång eller genom natursköna fjordar. Många av dessa skulle motivera just den resan till min bästa kryssning. Jag minns exempelvis när vi träffade norske Lars, då ansvarig för restaurangkoncepten ombord på Norwegian Cruise Line. Han bjöd in oss till en provsmakningslunch utan dess like med anställda. Eller när jag intervjuade maskinchefen på en Atlantkryssning med Queen Mary 2 om varför just detta fartyg kan plöja igenom höga vågor utan att man känner av sjögången lika mycket. Eller den gången när vår äldste son – då bara ett par år – oväntat sprang rakt in i famnen på en officer vid en incheckning hos MSC Cruises och efter det fick gåvor till hytten under hela kryssningen! Och så vidare. 🙂

Britannia, huvudrestaurangen på Queen Mary 2.

En kryssning är verkligen som att kliva in i en drömvärld. Aldrig händer det oss så många tokiga och fantastiska saker som när vi kryssar! Som alla möten med både kända och okända, trevliga och tokiga människor. Här finns namn som Sophia Loren och Anita Ekberg, liksom killen som skulle köra oss till bukten med sting rockor på Grand Cayman. Vi trodde inte på honom först när han påstod att vi träffats förut. På en annan ö. Flera år tidigare. Men när han började berätta insåg vi att det stämde. Världen är bra liten! Och vissa har bra minne. 😉

Ytterligare en lustig grej på just det stoppet var att vi klev av utan pengar, vilket vi kom på först i tendern på väg in till land. Med en väntande utflykt fanns inte tid att vända till fartyget och hyttens kassaskåp. Men allt löste sig på något konstigt sätt som det alltid gör!

På Grand Cayman kan man åka till en bukt där det simmar orädda sting rockor. Här ger jag en av dem en puss!

Allt känns annorlunda till havs

Det är med andra ord svårt att välja EN ”bästa kryssning”. Var och en har sin charm. Nyast behöver till exempel inte alltid vara bäst. Att få fly vintern kan vara skäl nog, som vi gjorde precis innan corona-pandemin då jag fick många fina hälsostunder på Jewel of the seas. Det är lite som att be en vinkännare att nämna det bästa vinet. Vilken mat ska det passa till och vilket är tillfället?

Bortsett från det självklara som att det är praktiskt att slippa packa upp, att man får se mycket under en och samma vecka, den fina miljön och servicen osv. så är det nog detta som jag gillar bäst: känslan av äventyr och det oväntade. Alla härliga människor vi alltid träffar. Platser vi får se. Och att jag någonstans därute till havs släpper krav, måsten och vardagen som ibland tvingar in en i tankar om hur saker ”borde vara” – när det inte alls behöver vara så. Livet kan vara precis så härligt och häftigt som när man kryssar, det gäller bara att anamma känslan och samma ”mindset” iland. Och ibland skoja till det och ha lobster night eller ett white party även hemma. 😉   

Berätta gärna i en kommentar här på sajten vilken din bästa kryssning är och varför! Vi vill gärna veta. 🙂

Seafun finns även på Youtube och Instagram. Vill du även följa oss där blir vi väldigt glada!

 

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier