Mina första kryssningsminnen med Birka

Birka, pressbild.

Tänk att det snart gått ett år sedan Birka Cruises meddelade ”Tack för allt! Efter 49 år lägger vi nu till för gott och slutar kryssa.” Många trodde inte det var sant. Vi tror knappt själva på att det aldrig mer blir en Birka-kryssning. Kanske vaknar vi bara upp en dag och allt har löst sig? Någon megamultimiljardär har fått för sig att skjuta till lite cash så att hon kan lägga ut igen?!? Eller nåt…

Ja, suck. Vi fortsätter att gå längs memory lane. Det finns så många kryssningsminnen! Till exempel från ett invigningsevent för Birka Paradise där vi inbjudna fick beundra pooldäcket med de artificiella solarna. Det var märkvärdigt då och nyskapande. 🙂 Året var 2004. Hittar ytterst få bilder från detta event (vilket är konstigt, kanske dyker de upp), men här är en bild i alla fall.

Med Birka Princess till Visby

En annan av mina första kryssningsminnen med Birka är en sommarkryssning till Visby i juli 2005. Men, den gick inte med Birka Paradise (senare Birka Stockholm) utan Birka Princess. Det var fartyget som sedan såldes till rederiet Louis Cruise Line Oy på Cypern och som förliste utanför Santorini i april 2007. Jag har inte så många foton från själva fartyget eller kryssningen, något som verkligen kom att ändras med åren. Mitt kryssningsintresse växte ju rejält ungefär vid den här tiden. 🙂

En annan speciell resa var när jag skulle göra stort Östersjö-reportage för Expressens söndagsbilaga. Året var 2012 och här nedan syns när jag blir välkomnad ombord på Birka Paradise (senare Birka Stockholm) av Eva Fröschl, intendent ombord. Säkert är det många av er som både känner igen och är bekant med henne. Så trevligt att bli mött såhär när man kliver ombord. Service kunde de minsann!

Jag fick ett mycket bra förhållande till många på Birka under åren. Det var inte ovanligt att de ropade över axeln när man passerade varandra ombord: ”Hej Heidi, jaha så du är ombord igen, trevligt att se dig, hoppas du får en fin kryssning!” De var svårt att resa inkognito med andra ord… 😉

En bra hytt på det, lite cava, god mat och underhållning samt shopping så var det lyckade kryssningspaketet färdigt! 🙂 Vi bodde nästan alltid i lyxkategorin, bara en enda gång har jag haft en av de större sviterna faktiskt (den med flera badrum). Grämer mig lite över att jag aldrig har bott i etage-sviten…*morr*. 😉

Pool och sol – och en fläkt av Karibien

Jag hittade glasbitar på pooldäcket också på denna resa (från discokvällen före, poolen täcktes ju kvällstid) vilket det blev ett himla hallå om. När jag lagt ut det på min spablogg (på den tiden var jag nästan mer känd som spaskribent än kryssningsskribent!) tog det typ 2 sekunder så dök det upp folk som kollade både mig, att jag hade det bra plus städade pooldäcket…de hade stenkoll!

Min – numera man – tog många bra bilder på denna resa, bland annat bilden som skulle komma att blåsas upp stort i Expressen. Ja över en helsida faktiskt! Här är en variant av den bilden: 

Gillar ni den här sortens minneskavalkader? I så fall kan jag leta fram fler kryssningsminnen framöver. 🙂 Lämna i så fall en kommentar här på Seafun till detta inlägg, tack! Och glöm inte att berätta om Ditt bästa Birka-minne! För det är ju så man gör med dem som gått i graven; man berättar och minns för att bevara det bästa…

På mitt instagramkonto @seafun.se hittar du fler bilder från både Birka-kryssningar och andra. Gå in under ”guider” på kontot så har du också en guide som bara handlar om Birka! Följ gärna min Facebook-sida Seafun också! 🙂

6 kommentarer på “Mina första kryssningsminnen med Birka

 1. Fint minnesreportage! Jag har själv många goda minnen från Birka Cruises, både Birka Princess och Birka Paradise (senare Birka). Favvoplatsen ombord på den senare var spa-baren, högst upp i fören, med vidunderlig utsikt. Perfekt inledning på en bra kryssning! Håller med om att det nästan kändes som en blåsning när rederiet meddelade att man la ner. Hoppas på en återstart, för Birka Cruises behövs!

  1. Hej Peter!
   Spabaren ja…Panorama bar som den hette på Birka vill jag minnas. 🙂 Där var det verkligen härligt!
   Hoppas du kan hitta ett nytt favoritbar på Östersjön…för nu är verkligen sommaren här! Fin tid att sitta på däck 🙂

 2. Mitt bästa minne är tiden jag jobbade på Birka Princess. Och alla andra kryssningar från barnsben.

  1. Hej Pierre!
   Åh wow, så du jobbade på Birka Princess…inte illa, då måste du upplevt hur mycket som helst!

 3. Hej! Har nog jätte många fina minnen från Birka prinsess där jag jobba från 1996-2006 och på Paradise efter prinsessan såldes fram till nyåret 2009 som musik/ kryssningsvärd en fantastisk tid

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier