Är det något jag alltid tackar ja till om jag kan, så är det att få komma ombord på ett nytt fartyg. Fartygsvisningar är alltid spännande, även om jag kanske kryssat många gånger med rederiet innan. Faktum är att olika fartygsklasser kan skilja sig mycket åt. Inte minst de äldre fartygen inom ett rederi jämfört med de nyaste.
I våras när jag blev inbjuden att gå en fartygsvisning samt äta lunch på Norwegian Pearl, var jag inte sen att tacka ja! Jag har varit på Norwegian Cruise Lines alla nyaste fartyg, från Norwegian Epic till Norwegian Bliss, vissa av dem har jag till och med kryssat många gånger med, men rederiets äldre fartyg har jag haft mindre kunskap om.
I sommar har Norwegian Cruise Line dessutom firat sin första kryssningssäsong från Amsterdam med Europadebut för Norwegian Pearl vilket betyder att de stärkte sin närvaro i regionen med sex fartyg. Det är flest hittills.
Norwegian Pearl i Stockholm för en dag
Norwegian Pearl byggdes 2005, sjösattes i oktober 2006 och kan ta cirka 2400 passagerare. Självklart har hon som alla äldre fartyg kontinuerligt renoverats för att bibehålla fräschör och god standard, men jag är ändå glad att hon också fått behålla flera av sina ursprungliga delar vilket jag tycker ger en fin charm och personlighet åt denna fartygspärla.
Först och främst liknande Norwegian Pearl inget annat av de fartyg i flottan jag sett, kanske är hon lik någon av sina systrar i samma klass; Gem, Jade eller Jewel. Ett atrium fanns som alltid med lobby, guest relations, en bar och gott om utrymme. En imponerande glasskulptur tronade här och en trappa upp fanns O’Sheehans, den irländska puben – ett välbekant inslag på ett NCL-fartyg!
Andra barer och miljöer kan ni se på bilderna här nedan, det fanns gott om sittgrupper att slå sig ned i väntan på att kanske restaurangen för kvällen skulle öppna eller där man bara kan ta en drink och prata om dagen med sitt sällskap.
Restauranger och mat
Bland restaurangerna kändes flera av Norwegian Cruise Lines koncept igen som franska Le Bistro, brasilianska Moderno samt rederiets amerikanska steakhouse-koncept Cagney’s – alla riktigt fina restauranger där jag ätit väldigt gott många gånger.
Totalt har Norwegian Pearl 12 restauranger (som jag räknar, jag räknar inte caféer och deras asiatiska må ha två delar – en där man sitter och äter sushi och en med teppanyaki-koncept men jag räknar den ändå som en, room service tillkommer också).
Vår lunch denna dag åt vi däremot i en helt annan miljö vilket gladde mig så att jag fick maxa på med nya fartygserfarenheter. Summer Palace hette restaurangen och hade återigen en fin retrokänsla som jag verkligen hoppas att de behåller.
Lunchen bestod av flera rätter varav jag valde att starta med en cheddar- och potatissoppa, kyckling i maderiasås med risotto till och chokladeclair som avslutning. Desserten gav dock upphov till viss förvirring – hos kyparen, inte mig – och det var det enda jag hade att anmärka på under dagen.
En servitör ska kunna menyn
Att servitörerna i restaurangen ska kunna menyn tycker jag inte är att begära för mycket, särskilt när lunchen inte består av mer än ett par rätter.
Min kypare menade att ”Duo Chocolate Eclair/Vanilla custard/Chocolate Glaze” var TRE efterrätter och undrade vilken jag skulle ha. Men, det är ju en svarade jag, jag ska ha allt (självklart kommer inte vaniljsås eller glasyr in som en ensam efterrätt – det var ju tillbehören till eclairen)!
Han envisades, jag smålog och svarade till slut ”eclair” – varpå jag (förstås) fick in en chokladglaserad eclair fylld med vaniljkräm. Det vill säga allt som stått på menyn i En dessert.
Övriga utrymmen; de jag gillade mest och minst
Några av barn- och ungdomsutrymmena fick vi också se (dock inte alla, dels på grund av tidsbrist dels för att man ju ändå inte får fota barnen när de leker där och detta var ju en vanlig kryssning med passagerare medan vi bara var gäster för dagen).
Av hytterna fick v i se en utsideshytt med balkong som var väldigt fin. Den kändes praktisk också och hade bra med förvaring, faktiskt bättre än många hytter på de moderna fartygen.
De utrymmen som annars imponerade mest på mig var dels teatern som hade en otroligt vacker entré i turkost och påfågelsmönster, samt poolområdet som – såklart när sommaren var i antågande – väckte min bad- och kryssningslust!
Det utrymme ombord jag uppskattade minst var nattklubben som mixade bowling och någon slags hysterisk atmosfär med många mönster och färger, glittriga discotyger och tung sammet vilket gav ett konstigt och omodernt intryck. Detta får de gärna renovera bort illa kvickt.
Ja, det var ett par exempel på Norwegian Pearls olika delar. Mycket mer finns som butiker, gym, spa, bibliotek och så vidare.
Allt som allt kan jag verkligen se mig på en kryssning med detta fartyg till intressanta, mindre hamnar – vilket ju är en av fördelarna med att välja ett lite mindre fartyg; att det kan lägga till vid hamnar dit bjässarna inte når – plus att kryssningen får en mer personlig atmosfär och (kanske? ;-)) lugnare känsla.