New York Times topplistar sjöfartsmuseum

MS Museet for S_fart 2 Foto Luca Santiago Mora low

Förra veckan besökte jag Muséet för Sjöfart i Helsingör, eller som det heter på danska M/S Museet for Søfart. På håll syns det inte alls eftersom det ligger under markytan. Nu är det inte riktigt så klaustrofobiskt som det låter, glasfönstren som släpper in ljus är stora, men lösningen och placeringen av det här prisbelönta muséet är minst sagt udda.

Helsingör är en tidigare varvsstad. Nu är det istället kulturen som blomstrar här. Museet för Sjöfart har man på ett klurigt sätt förlagt i den tidigare torrdockan, en lösning framtagen av den kända arktitektfirman Bjarke Ingels Group; BIG.

Enligt New York Times är muséet ett av de ställen man bara måste besöka under 2014. Priser har regnat över dem och de har blivit mycket omtalade. Till och med modemärkena vill komma hit och göra sina katalogplåtningar; de råa bakgrunderna gör sig perfekt mot de sofistikerade plaggen. Sist i raden var Jackpot och Martinique.

MS Museet for S_fart 3 Foto Luca Santiago Mora low

På håll syns slottet Kronborg ute på en udde, utkikspunkten över Östersjön. På 1400-talet kallades fästningen här för Krogen. Det var den danske kungen Erik av Pommern som beslöt att den skulle byggas för att man ville hålla koll på de fartyg som var på väg in eller ut ur Östersjön. Alla var nämligen tvungna att betala tull. Idag är Kronborg uppfört på Unescos världsarvslista.

Slottet är en av anledningarna till muséets udda lösning; inga nybyggnationer får nämligen skyla slottet. Muséet tar upp dansk sjöfartshistoria men är mycket modernt genomfört; man behöver inte traska runt och läsa sig till allt utan innehållet i utställningarna är utformat så att man ska kunna ta det till sig rent visuellt.

Här finns inte bara fartygshistoria utan allt kring sjöfart; om sjömanslivet, vilken slags frakt fartygen hade, om navigeringsverktyg och mycket annat.

M/S Maritime Museum of Denmark, Elsinore

Oavsett om man är intresserad av sjöfart eller inte är muséet helt klart värt ett besök. Planen är att man även ska hålla konserter här ibland och det finns också ett café samt en fin shop med böcker, presentartiklar för stora och små samt designkläder.

Juli till augusti är det öppet dagligen mellan klockan 10.00 till 17.00. Övrig tid på året tisdag till söndag, mellan klockan 11.00 till 17.00. Entré för vuxna kostar 90-110 DKK beorende på tid på året, alla under 18 år går in gratis.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier