Ny artikel om vår Höga Kusten-kryssning

Jag har helt glömt att tipsa om min kryssningsartikel i nr 4/2017 av Allt om Resor! (Tyvärr tror jag de bytt nummer i butikerna nu, men säkert kan man beställa den från redaktionen.) I alla fall så handlar artikeln om vår Höga Kusten-kryssning med Birka Cruises som vi gjorde förra sommaren. Jag har skrivit mycket om den nu och vi har även gjort en film om den som ni kan se här eller på Youtube.

Lokala smaker är den röda tråden

Hernö gin är ett återkommande inslag. Foto: H. Rovén

Ett tema som jag tar upp i artikeln är detta med smakerna. Ombord har man till exempel anpassat menyerna till destinationerna, exempelvis serveras tunnbröd från Mjälloms i Ullånger, gravad lax med smak av Hernö gin och lingonmaränger från konditori i Örnsköldsvik. Många av utflykterna handlar också om mat och dryck.

Häromdagen fick jag lustigt nog en pressrelease från Birka Cruises som just handlade om detta; rubriken löd Lokala smaker lyfter reseupplevelsen. Birka Cruises menar att svenskarna längtar efter det genuina och lokalt producerade, vilket de tar fasta på med flera lokala samarbeten under kryssningarna till Höga Kusten.

– Vi reser med magen och lokala smakupplevelser ger en extra dimension till resan, speciellt när man känner till ursprunget och det handlar om ett genuint hantverk, säger Sofia Juniwik, producent av Birka Cruises långkryssningar.

Matsouvenirer är populära

Lokala smaker märks på utflykter men också på menyn ombord som satts samman av Birkas kökschefer. Matsouvenirer är dessutom något av det populäraste att köpa med sig hem från resan.

– Förra sommaren hade vi hela frysen ombord fylld av Kalix löjrom som resenärerna köpte med sig, berättar Sofia Juniwik.

Vi på Seafun kan bekräfta detta! Vi såg visserligen inte den fulla frysen, men vi såg hur personal mycket omtänksamt och omsorgsfullt stod och tog emot gästernas inhandlade löjrom efter utflykten och paketerade och märkte upp med hyttnummer. Vi var mycket imponerade över den servicen!

Här är en lista med exempel på mat- och dryckesorienterade utflykter under kryssningen. Alla kostar extra och bokas i förväg:

  • Surströmmingsskola och lokal historia på Ådalen III med surströmmingskungen Ruben Madsen
  • Hernö Gin: besök hos Sveriges första och världens nordligaste renodlade ginproducent
  • Box Whisky med Ådalen med bl a besök på världens nordligaste whiskydestilleri vid Ångermanälvens mynning
  • Ölprovning hos Hernö Hantverksöl, mikrobryggeri och Härnösands enda Härnösands enda aktiva bryggeri
  • Konst, kultur och tunnbröd med besök bl a hos Mjälloms, Sveriges äldsta tunnbrödsbageri
  • Kalix löjrom på Nationalälven
  • Smakupplevelser i skärgården: natur, kultur och lokala specialiteter i Luleå.
Delikatessen Kalix-löjrom kan man både smaka och köpa med sig under kryssningen. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

I år är det andra året i rad som Birka Cruises arrangerar dessa tredygnskryssningar till Höga Kusten och Luleå med avresa 12/6, 22/6, 27/6 samt 21/8 (två dygn).

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier