Ökad havskänsla ny trend

Princess Cruises Princess Royal.

Att vara nära havet känns kanske som en självklarhet när man kryssar, men faktum är att det på flera håll i branschen talas om att återknyta kontakten till havet.

De senaste årens kryssningsinnovationer har ofta handlat om de inre domänerna; såsom nya restaurangkoncept, coola hytter, sportiga aktiviteter inomhus, spabehandlingar eller fina badavdelningar. Nu fokuserar allt fler på utomhusdäcken och att på olika sätt förstärka kopplingen till havet.

När Royal Princess, Princess Cruises, nyaste fartyg kom i juni 2013 var en av nyheterna SeaWalk; en vacker inglasad gång på däck 16 som sträcker sig i en båge drygt åtta meter ut från fartygskroppen, nära 40 meter ovanför havsytan.

Norwegian Cruise Lines senaste fartyg Norwegian Breakaway (april 2013) och Norwegian Getaway (januari 2014) har båda fått förstärkt havskänsla via The Waterfront, där alla barer och restauranger på däck 8 även fått en utomhusdel. Hungriga och törstiga kan på så sätt även utifrån, genom att strosa runt på däck, slå sig ner där det passar för något att äta eller dricka. Kanske blir det en drink i Sunset Bar, en stek på Cagneys eller ett glas vin med en liten skaldjurskanapé på stående fot i luckan till Ocean Blue.

När Royal Caribbeans nästa fartyg Quantum of the Seas kommer i oktober 2014 kommer man också kunna uppleva havet och utsikten mot horisonten på nya sätt. Dels genom aktiviteten North Star, en inglasad boll som lyfter upp gästerna högt i luften ovanför fartyget via en lång arm. Dels genom att insideshytterna fått virtuella skärmar som ska ge fönsterkänsla och som i realtid visar den aktuella utsikten och vädret.

Med tanke på att forskarna menar att våra hjärnor kopplar av när man vilar blicken på öppna vidder och något avlägset som horisonten, att dagsljus förbättrar balansen mellan melatonin-serotonin samt att den syremättade havsluften är bra för både kropp och blod –  får denna utveckling anses som både trevlig och hälsosam för alla kryssningssemestrande!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier