Om Titanic på Halmstads Arena

titanic-halmstad-1

Halmstads Arena är egentligen en idrottsanläggning som i sommar lånat ut en av sina hallar till en stor utställning om Titanic. Utställningen pågår fram till 31 augusti och SeaFun var nyligen på plats för att se den.

Redan i entrén känns anslaget lite högtidligt. Redan här kan man se vissa föremål, som en klänning Kate Winslet hade i från filmsuccén med samma namn från 1997 och halsbandet hon i en av slutscenerna slänger i havet (det riktiga som inspirerat manusförfattaren finns också med inne på utställningen).

Em kopia på Titanc-halsbandet finns till försäljning i shoppen
Kopior av Titanc-halsbandet finns till försäljning i shoppen

När vi fått vår audioguide och påbörjar vår resa får vi likt kryssningspassagerare börja med att gå på landgången och bli fotograferade (bilderna finns sedan att köpa när man går ut). En berättarröst leder oss sedan genom utställningens olika rum och berättar om montrar och utställningsobjekt.

Vi får veta en hel del om såväl teknik, ägarskap, livet ombord och passagerarna, samt slutligen olyckan som fick fartyget att sjunka. Det börjar som en kittlande färd där man först smittas av den känsla passagerarna måste haft inför drömresan med ”fartyget som inte kunde sjunka” (och därmed fick mer däcksutrymme för promenader och solstolar på bekostnad av antalet livbåtar). I de sista rummen stiger paniken och jag får kämpa med tårarna många gånger inför de öden som 1497 av människorna ombord mötte. Det kan jag tycka är en av styrkorna med utställningen, alla individuella öden som presenteras.

Vid Titanics landgång blir man fotograferad
Vid Titanics landgång blir man fotograferad

Väl ute i solljuset igen summerar vi våra intryck. Även om antalet objekt som ställs ut är runt 200 stycken är det få som verkligen varit ombord på Titanic. Det man får se är mestadels foton, uppbyggda miljöer, möbler och föremål från systerfartyget Olympia eller något annat i rederiet White star Lines flotta. Det är lite av en besvikelse.

Berättarrösten är också lite slarvigt inspelad på sina ställen och guidningen kunde varit tydligare genom att ge information som när det var dags att byta rum. I det stora hela är vi ändå imponerade av den mängd fakta man fått med och den uppbyggda dramatiken, och vi kan konstatera att vi vet betydligt mer om Titanic och dess enda tragiska resa än innan.

Oavsett om man är fartygs- och kryssningsintresserad eller inte tycker jag man ska till Halmstad och se utställningen innan den beger sig vidare till Mexiko. Du har en dryg månad på dig än!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier