På öluff med Birka, och varför kaptenen ställde in Bornholm

För första gången i världshistorien tryckte vi pil ner på hissknappen när vi gick ombord på Birka. Vanligen har vi lyxhytt på däck 8 men denna gång fick vi ta vad som fanns. Rügenkryssningen visade sig vara populär så nu är vi inhuserade i en – inte alltför stor, hm – standardhytt utan fönster.

Men det går bra det med! Barnen älskar våningssängarna medan jag och mannen turas om att skrika AJ! när vi slår våra huvuden i tv-hyllan eller överslafarna. 😉 Och vi är jätteglada att vara ombord igen (sist var februari och SkiCruise för min del) och vara med på denna långkryssning till Bornholm, Rügen och Gotland.

Underbar sommarkväll

Avfärden eller Sail away som vi tycker om att säga var perfekt. Varmt och soligt ute på soldäck, ett band spelade, vi drack lite gott och njöt av att vara till havs igen. Vi såg vår vackra huvudstad som en allt mindre silhuett bakom oss medan vi kryssade fram i skärgården med lediga, upplevelsefyllda dagar framför oss.

Vi har sen middagssittning vilket betyder klockan 20.30, lite utmanande med andra ord att ”klara sig” så länge inte minst med barn. Alternativet var 17.30 vilket känns för tidigt om alla ska duscha och göra sig i ordning. Då måste man ju också vara ombord tidigt menar jag, och är det något man vill på en sådan här fin kryssning så är det är uppleva destinationerna!

Bornholm inställt

Och på tal om att uppleva de fina destinationerna ja, kapten ropade just ut att det blåser så mycket att vi inte kan lägga till i hamnen på Bornholm idag! Vilken besvikelse men vi förstår ju att säkerheten måste komma först. De ska försöka hitta lä och bjuder på lunch ombord men i övrigt blir det till att ligga och guppa ute till havs istället för att se Rönne som jag så mycket hade sett fram emot.

Tillbaka till gårdagen som fortsatte med captains cocktail och show. Alla fick ett glas bubbel i nya nattklubben Backstage, och sedan presenterades de viktigaste personerna i personalen plus att befälhavare Dan Sjölund sa några välkomnande ord. Trevligt!

Efter att Birka-proffsen Marie Ljung och Patrik Grönlund värmt upp publiken med sin skönsång tog bandet Sound of Sweden över. Första gången jag hörde dem och vi fick bland annat höra ett Bond-potpurri som var kul och underhållande.

En stunds kvällssol på akterdäck han vi också med innan våra killar, 3 och 9 år hade leksug. Birka har ju tagit bort det gamla lekrummet till förmån för mer shoppingyta när de byggde om däck 5 tidigare i år, men så här sommartid öppnas konferensrummen upp och görs om till olika lekrum. Fyra rum finns totalt att hänga i med pingis, bio, fotbollsspel samt ett rum med madrasser och små enkla lekgrejer för mindre barn. Med tanke på hur få barn som är ombord kan man faktiskt inte begära mer. Det är jättebra att det finns något!

Helikopterdrama utanför fönstret

Precis utanför ett av lekrummen ser man helikopterplattan och plötsligt landade en stor gul ambulanshelikopter!

Vi har lagt upp en liten filmsnutt på vårt instagramkonto @seafun.se från när helikoptern lyfter för den som vill se.

Tydligen hade en passagerare blivit dålig och blev tvungen att lämna fartyget, riktigt tråkigt! Vi önskar snar bättring och att allt gick bra.

Middag kväll 1

Till slut fick vi slå oss ner vid vårt bord i restaurang Compagniet. Skärgårdsstek med rökt majonnäs till förrätt för oss vuxna, barnen fick en skagentoast (som ingen av dem åt för sedan när var räkröra en favorit hos barn?) samt röding i vitvinssås med potatis till varmrätt (barnen fick varsin redig burgare med pommes).

Min favorit blev helt klart desserten som var suverän! Otroligt fräsch, smarrig och vackert dekorerad med blomblad – full pott på den!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier