Prima väder för ett prima fartyg

Stort och prima fartyg

Så blev resan som varit planerad ända sedan i våras äntligen av; invigningskryssning av Norwegian Prima från Reykjavik på Island!

Island mötte med något svalare temperaturer än hemma men strålande solsken. Vyerna från hamnen där fartyget låg var slående och allt kändes nästintill overkligt fantastiskt… Inte bara fartyget var nytt, det var dessutom Islands-premiär för mig.

Norwegian Prima är det första fartyget av sex i en helt ny fartygsklass för rederiet Norwegian Cruise Line. Som alltid har hajpen varit stor och pressreleaserna inför lanseringen många. Nästa fartyg, Norwegian Viva, är redan på gång och har sjösatts. Fartyget ska lanseras 2023.

Mindre – och mer utrymme

Det är alltid lika spännande att få komma ombord bland de första på ett nytt fartyg, så även denna gång. Norwegian Prima har 20 däck (de översta tre är dock halva) och kan ta 3100 passagerare (räknat på två i varje hytt).

Fartyget är alltså mindre än både Breakaway-klassens fartyg (som tar 3963 gäster) och Breakaway Plus (med kapacitet på upp till cirka 4200 för det största, Norwegian Escape).

Det intressanta och utmärkande med Prima-klassen är just detta att rederiet har gått lite motströms. De har minskat storleken (när andra bygger större och större…) men också minskat antalet bäddar mer. Detta innebär att fartygen i Prima-klassen får mer utrymme per gäst. Det är just det som man slagit på trumman för: ett luftigare fartyg som dessutom brutit ner de stora områdena där många samlas till förmån för flera mindre utrymmen med färre platser.

Snappade upp en trend

På presskonferensen fick VD Harry Sommer frågan om det var på grund av covid som man valt denna design:

– Vi började med designen 2017 så nej, vår tanke med Prima hade inte med covid att göra. Vi snappade istället upp en trend att folk föredrar att inte vara på jättestora ytor. Prima kan ta nästan 1000 gäster färre än vad Breakaway-fartygen kan, förklarade Harry Sommer, men har ungefär samma storlek (tonnage).

Och apropå covid; för första gången på väldigt länge krävdes varken tester innan avresa eller i hamnen. Det enda vi behövde var att visa upp våra covidbevis, sedan var vi välkomna ombord. Så skönt, så smidigt.

Mer om detta prima fartyg i nästa inlägg!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier