Queen Elizabeths whiskyprovning

cunard-qe-whisky

Ombord på kryssningsfartyg finns alltid ett brett spektra av aktiviteter. Vinprovningar, matlagningskurser, danskurser och olika föredrag brukar finnas på de flesta kryssningsfartygs dagsprogram och även Cunard Queen Elizabeth har flera av dessa aktiviteter. Själv kan jag ämnet cognac, så jag bestämde att jag ville förkovra mig i kusinen whisky och delta i whiskyprovningen ombord.

I fören, ovanför kommandobryggan, ligger Commodore Club med magnifik utsikt över havet. Här hade man förlagt provningen. Provningsledare var fartygets barmästare Donovan från Sydafrika.

Gruppen bestod av ett drygt dussin deltagare och förkunskaperna visade sig vara väldigt blandade.

cunard-qe-whisky2

De sorter som smakades under provningen var fem olika single malt: 12-årig Glenkinchie, 10-årig årig Glenfiddich, 10-årig Talisker 57˚ North och 12-årig Bowmore Enigma. Det var alltså anständiga, bra whiskysorter, men ingen top notch i premiumsegmentet.

Jag bestämde mig för att testa provningsledarens kunskaper. De visade sig vara goda och han gav rätt svar på de flesta frågor. Ett av de bästa svaren man kan ge om man inte vet, är att helt enkelt säga ”jag vet inte” istället för att svamla.

Totalt sett skulle jag ge ett gott betyg för provningen. Den höll en lagom nivå och alla deltagarna verkade vara intresserade. På minussidan kan nämnas att mängden whisky i glasen var snål, mindre än 2 cl, att man använde cognacskupor (som ju är ett ganska dåligt provarglas) samt att provningsledaren läste lite väl mycket innantill.

Provningen varade i en timme och kostade 30,50 USD (cirka 200 SEK) och jag tycker trots allt att det var prisvärt och rekommenderar andra intresserade att göra liknande provningar ombord.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier