Recension av Cunard Queen Elizabeth

QE_low

Fartyg

Queen Elizabeth, Cunard, byggd 2010

Passagerarkapacitet

2068

Testpersoner

Heidi och Kristofer (föräldrar i 40-års åldern som denna gång kryssade utan 3-årige sonen).

Kryssning

23-28 oktober 2013. Aten/Grekland, dag till havs, Korfu/Grekland, Dubrovnik/Kroatien, Ravenna/Italien, Venedig/Italien.

Hytten

Betyg 4,5

Mycket klassig. Vi bodde i hytt nummer 5051, en hörnhytt med balkong som tack vare sitt läge gjorde den lite större än andra balkonghytter. Inredningen var ljus och elegant, allt kändes genomtänkt och praktiskt liksom av hög kvalitet. Bekväm dubbelsäng, skrivbord, soffa, bord och dubbelgarderob med kassaskåp. Platt-tv samt hårfön. Extra lådor för förvaring under sängarna. Alla får mousserande vin och frukt i hytten vid ankomst (oavsett hyttkategori) samt har badrock och handdukar av tjock, egyptisk bomull. Dusch i badrummet, bomull och tops samt kropps- och badprodukter av märket Gilcrist & Soames.

Aktiviteter

Betyg 3,0

Tillräckligt för att man ska vara sysselsatt men inget unikt eller spektakulärt, dock fick ”bristen” på en uppsjö aktiviteter i alla fall mig att lättare koppla av. Bibliotek, Empire Casino, barnklubben The Play Zone, tonåringscentret The Zone, Royal Court Theatre, spelrum, “sportområde” med bland annat krocketplan och paddle tennis. Schack i jätteformat finns också liksom plan för shuffleboard. I gymmet kan man både styrketräna och anmäla sig till olika (avgiftsbelagda) träningspass. På Royal spa finns även ett brett utbud av behandlingar.

activiteterQE

Mat och dryck

Betyg 4,0

Det finns sex restauranger och var man äter sin middag hänger delvis ihop med vilken hyttkategori man är inbokad i.  Både hyttkategori och restaurang heter samma sak, således äter till exempel Britanniakategorin i huvudmatsalen Britannia. Övriga heter Britannia Club (där man inte behöver passa en särskild middagstid utan kan vara mer flexibel), Princess Grill och Queens Grill. Bufférestaurangen Lido är öppen för alla och kvällstid görs även en del av Lido om till alternativ restaurang där man för 10 USD får specialmeny och bordsservering – mycket trevligt genomfört och bra mat. The Verandah är den franska lyxrestaurangen ombord. Här hittar man både gåslever, sniglar, hummer och andra klassiska delikatesser på menyn och stämningen är förstås mycket elegant och inbjudande. Alla kan boka bord här mot humana à la cartepriser. Golden Lion är den brittiska puben ombord där man kan äta lunchrätter som fish & chips. På Café Carinthia får man betala för kaffet men de serverar gratis bakverk till som varierar under dagen. Till det kommer 11 barer i olika stil. I The Queens Room serveras afternoon tea varje dag kl 15.30, en tjusig teceremoni då personalen iklädda vita handskar serverar te, snittar, kakor och scones.

Service/personal

Betyg 4,0

Förhållandet personal:passagerare är ungefär 1:2. Vi upplevde servicen som väldigt bra och trevlig, och alla kunde bra engelska (vilket man förstås förväntar sig på ett fartyg med så många brittiska gäster men som inte alltid är fallet på ett kryssningsfartyg).

serviceQE

Underhållning

Betyg 3,5

Dansen i balsalen The Queens Room hör till huvudaktiviteterna såväl som underhållningen. Olika tema olika kvällar inklusive en eller ett par balkvällar beroende på kryssningens längd. De mest hängivna passagerarna klär sig efter balens tema som kan vara Royal Ascot (då en del klär sig i hatt), Strictly Starlight och så vidare. Även disco i yacht club. Varje kväll är det även någon form av show i teatern; komikern Jon Courtenay var till exempel suverän, han fick oss att skratta mycket och gott, fartygets egna sångare och dansare var också duktiga även om storyn för en av showerna var väl löst sammanhållen.

Bad

Betyg 3,0

Förutom två pooler på utomhusdäck samt två jacuzzis, finns en inomhuspool i Royal Bath House, en separat del av spat som kräver att man betalar särskild entréavgift.

Shopping

Betyg 3,5

Liten bokhandel, fotogalleri (där man kan köpa foton på sig själv tagna av rederiets fotografer under kryssningens gång), Royal Arcade och Emporium. Det finns alkohol, make up och hudvård till taxfree-priser. Även klockor, smycken, kläder och handväskor. Vissa kvällar presenteras specialerbjudanden på bord utanför butikerna med både billigare accessoarer och märkesvaror till rabatterade priser.

Totalupplevelse

Betyg 4,0

Vår upplevelse och intryck av Cunard som rederi och fartyget Queen Elizabeth är mycket gott. Vi hade det fantastiskt ombord utan några som helst negativa incidenter eller situationer. Jag var imponerad av detaljerna i hytten som kvaliteten på produkter, handdukar, att mousserande vin ingick vid ankomst med mera, men också av att upplevelsen genomgående ombord höll hög kvalitet – från uppträdande till servicenivå. Maten i huvudmatsalen hade jag hoppats lite mer på; vi åt bra men vissa kvällar var jag inte helt nöjd med alla rätter. Pastan kunde vara för al dente, köttet lite segt, cheesecaken för ”dallrig” (full av gelatin). Däremot åt vi sagolikt bra på La Verandah och Alternative dining på Lido – vilket inte var förvånande när det gäller La Verandah men däremot med tanke på Lidos blygsamma kuvertavgift på endast 10 USD. Tycker man om att klä upp sig, gillar musik och dans är detta det perfekta ”vuxenrederiet” med sina tjusiga baler och många danstillfällen. Kanske kan man vid första anblick tycka att aktivitetsutbudet känns tunt, men som småbarnsföräldrar njöt i alla fall vi av varenda minut av det behagliga lugnet ombord. Ett stort plus var frånvaron av skräniga högtalarutrop på olika språk i tid och otid. Den rogivande stämningen var något som var utmärkande överlag; trots att fartyget var så gott som fullbelagt upplevde vi aldrig att det kändes trångt någonstans.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier