05_Aerial_Miami2_hi

Fartyg

Norwegian Epic, Norwegian Cruise Line, byggd 2010.

Passagerarkapacitet

4100.

Testpersoner

Två vuxna och ett barn på knappt 3 år.

Kryssning

9-15 mars, 2013. Miami/USA, Philipsburg/St. Maarten, St. Thomas/US Virgin Islands, Nassau/Bahamas, Miami/USA.

Hytten

Betyg 4,0
Vår hytt_1

Fräck design med böljande former, vita skinndetaljer och läcker belysning. Vi uppskattade att stilen är modern och olik allt annat vi sett – dock är hytten tyvärr opraktiskt planerad.

Istället för separat badrum har wc och dusch skjutdörrar. Därför kunde vi inte spola när sonen sov och det var trångt med barnvagnen utanför duschen. Garderobens placering framför soffan gjorde det också svårt att ta sig förbi, sonen låg ofta just där på golvet och lekte. Yta: 14 kvm plus 6 kvm balkong.

IMG_3635_1

Aktiviteter

Betyg 4,5

För vuxna finns det hur mycket som helst att göra. Designade barer (bland annat en isbar!) och shower räcker hela veckan, och om mamma kan få barnledigt en stund ska hon inte missa Mandara spa (2883 m² kvm, ett av de största till havs). Entrén kostar 170 kr och inkluderar bastur med havsutsikt, hydroterapipool, varma bänkar och en utomhusterrass att bara ”chilla” på. Det finns även mamma-dotter och pappa-son-behandlingar samt glassinspirerande manikyrer och pedikyrer för barn (från 257 kr). Bowlingbanan (mot avgift) i anslutning till den irländska puben är också kul.

aktiviteter epic

För barn har Epic mest aktiviteter för de lite äldre, ofta krävs att barnet är minst 107 cm som i de vindlande vattenrutschkanorna, ”rapelling walls” där man firar ner sig i rep, klätterställningar och Epic Bounce där man studsar och gör volter fastspänd i gummiband. Poolområde, sportplan, pingis och bowling (mot avgift) finns också. Barnklubbarna gav ett bra intryck, de ordnar aktiviteter och tävlingar, skattjakt och cirkusskola. För tonåringar finns videoarkad och tonårscenter med disco. Nickelodeon-teamets lekar gillade vi inte; ofta är det ”förnedringslekar” som pajkastning, slem i håret eller en hink med vatten över huvudet. Familjecharader och ”Doras danceparty” är trevligare. Under ”Breakfast with Nickelodeon” får man fotas med Dora, Diego, Svampbob fyrkant och de andra (mot avgift; 86 kr för vuxna, 60 kr för barn). Magert utbud för barn under 3 år; babyleksaker på golvet i ett mötesrum utan fönster. Ibland ordnas aktiviteter (ex fingerfärgslek).

Mat och dryck

Betyg 5,0

Brett utbud från superfräsch buffé med glassdisk, till sushi och churrasceria. Allt av mycket hög kvalitet; både vad gäller inredning och smaker. Fantastiskt kött hittar man exempelvis på Cagneys där den nya menyn också innehåller cheesecake på Oreo-kakbotten och brownie med glass och knäckbräck. Det går inte att sluta äta förrän tallriken är tom! Åtta matställen ingår, om man räknar med roomservice. Utöver det finns det 10 ytterligare (à la carte-pris eller fast avgift mellan 86-230 kr).

IMG_1367

Service/personal

Betyg 5,0

Riktigt bra och trevlig service! Vår hytt var inte perfekt städad när vi kom, ändå blev vi snabbt förtjusta i vår charmiga stateroom attendant Maria från Fillippinerna som busade med Isac och hjälpte mig med klädval. Restaurangnivån också över förväntan; vi kom med specialönskemål på allt från Isacs mat till kaffe från en annan restaurang för att vi tyckte de bryggde det bättre. Inget var ett problem.

Underhållning

Betyg 4,5
IMG_2500

Flera shower går varje kväll, de flesta ingår men måste bokas. En del är riktiga Las Vegas-shower, som Legends in Concert, Howl at the Moon och Blue Man Group – som iland kostar ca 860 kr, men är gratis på Epic!

Missa inte heller Cirque Dreams, en häftig och fartfylld middagsföreställning i en restaurang som liknar ett cirkustält med borden placerade kring ”manegen”. Kostar dock extra, från 170 kr per person. Den sistnämnda är den enda som egentligen passar att ta med mindre barn på. Musikälskare kan njuta av live jazz och blues in klubben Fat Cats.

Bad

Betyg 4,5

Aqua Park heter vattenkomplexet ombord som består av två pooler, fem varma bubbelpooler, barnpool och tre vattenrutschkanor i flera våningar samt den häftiga Epic Plunge, en stor skål man slungas runt i innan man till slut sugs ner i ännu en tunnel. Huvudpoolen har tre nivåer av djup och fontäner. Vattenlekområdet för småbarn har figurer och svampar som droppar vatten, minirutschbana och en bra grund barnpool, delvis i skugga.

IMG_1542

Shopping

Betyg 4,5

Epic är ett stort fartyg och har såeledes även gott om butiker. Oavsett om du är ute efter ett köpa ett smycke, en klocka, handväska, roliga bijouterier, accessoarer, alkohol eller leksaker så finns det. Norwegian Cruise Line har också något de kallar The Market Place utomhus där de lägger upp varor, ofta olika dagligen, till bra priser. Det kan till exempel vara presentförpackningar med matchande klockor och smycken, t-shirts eller kepsar.

Totalupplevelse

Betyg 4,5

Epic är ett fantastiskt fartyg med mycket att erbjuda både för stora och små. Layouten är lite annorlunda så det tog oss ett tag att hitta, men efter ett tag har man lärt sig om det är bäst att ta hiss, trappor eller rulltrappa (ja det finns det också).

Trots storleken imponerades vi av den familjära stämningen och höga servicen. Även om vi hade lite märkliga önskemål ibland som att vi ville äta frukost på ett ställe men gillade kaffet på ett annat, löste de det genom att skicka efter en kaffetermos åt oss som de ställde upp på bordet! En intervju med den norske restaurangmanagern för hela flottan ökade också förståelsen för deras högt ställda ambition på maten – som vi kan skriva under på att de lyckats med.

Showerna är verkligen något extra även om vi kunde känna oss något begränsade på grund av att vår son var så liten. Otroligt också att den världsberömda gruppen Blue Man Group inte kostar extra. Bowling var de först med till havs och att döma av trycket på banorna är det alltjämt populärt. NCL är också väldigt duktiga på design, allt är väldigt snyggt överallt.

På utomhusdäck är det hela tiden full fart vilket passar ungdomar och partyprissar, vi behövde däremot ibland dra oss undan för att ljudnivån blev för hög. Sammantaget rekommenderar vi varmt en kryssning med Epic, särskilt för den som vill ha en aktivitetsfylld semester med massor av nöjen, underhållning och kul för mellanstora barn.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier