Resan dit är halva nöjet

Aquitania. Bild från Cunards bildbank.

“Getting there is half the fun” var Cunards slogan under de transatlantiska glansdagarna på 1920- och 30-talet. Jag kan bara föreställa mig hur det måste ha varit att kryssa då. Säkert fantastiskt! Festerna, kläderna, stämningen…

Faktum är att denna slogan stämmer än; de flesta (förutom Rod Stewart då som är flygrädd) gör ju inte den här resan för att transportera sig utan för kryssningen i sig med den tjusiga miljön, balkvällarna, de vackra dagarna till havs, afternoon tea-ceremonierna och allt annat som händer ombord.

En äkta ”sailaway” är inte komplett utan ett glas champagne! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Jag sitter och skriver en artikel om vår atlantkryssning med fartyget Queen Mary 2 förra sommaren och går därför samtidigt igenom lite av Cunards 175-år långa historia. Jag älskar att läsa om hur Sir Samuel Cunard grundade företaget som till en början fraktade post till Kanada och USA.

De första fartygen hette Britannia (precis som huvudrestaurangen på Queen Mary 2), Acadia, Caledonia och Columbia. De avgick varje vecka från Liverpool och korsade Atlanten på 14 dagar.

Persia som kom 1856 var rederiets första transatlantiska fartyg med järnskrov. China var det första fartyget som drevs av propellrar, och sattes i trafik 1862.

1881 kom Cunard med en världsnyhet; det första fartyget med elektrisk belysning. Servia var också Cunards första fartyg med ett skrov i stål.

Inomhuspoolen på Queen Mary 2 har förstås bar och fina bäddar. Foto: Heidi Rovén.

1913 lanserades fartyget Aquitania (se den historiska bilden i början av detta inlägg), Cunards första fartyg med en inomhuspool. Jag tänker på poolområdet ombord på Queen Mary 2. Det var ganska kallt minns jag och det drog från dörrarna som då och då öppnades av passerande passagerare som skulle ut på däck. Det jag fastnade för mest här var de vackra barmenyerna som verkligen påminde om en svunnen tid.

Jag sitter med ett åttasidigt dokument framför mig med kortfattad historisk fakta om Cunard. Det skulle bli ett alldeles för långt blogginlägg att återge allt! I januari 2004 hölls i alla fall dopceremonin för Queen Mary 2. Det var Drottning Elizabeth II som höll i namngivningsceremonin. Förra året var alltså fartygets 10-års jubileum vilket firades med pompa och ståt.

Den modiga mannen som står på QM2’s bog är kapten Kevin Oprey! Foto: Cunard.

Men firandet är inte över, tvärtom har det bara börjat! 2015 är året då Cunard firar 175 år som rederi. Flera jubileumskryssningar kommer att hållas, dock kan säkert många vara fullbokade…

Något som lät väldigt trevligt var de olika musikkryssningar som Globetrotter annonserade om nyligen med just Queen Mary 2; klassisk musik med The National Symphony Orchestra, Country & Western eller Jazz. Hör också med dem om erbjudandet där man kan få fickpengar att spendera ombord när man bokar, en present från rederiet i samband med årets jubileum!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier