Roaming inom EU kan fortfarande bli en dyr historia

cellphone roaming cruise
cellphone roaming cruise
Håll koll på att roaming inte är påslagen när du kryssar, annars kan det bli dyrt.

Sedan sommaren 2017 har samtliga mobiloperatörer inom EU tagit bort avgifterna för roaming. Detta är något de tvingats att göra sedan en ny EU-lag börjat gälla. Själv tycker jag det är toppen med de verkligen konkreta saker som EU gör för att underlätta folks rörlighet. Detta är ett av dem.

Mobildata var ju något som tidigare kostade hutlöst mycket när man var på resa. Bara några sökningar kunde kosta skjortan, och streaming av ljud och bild var inte ens att tänka på.

Så länge man håller sig inom EU och EES (dvs Norge och Island) så kan man nu alltid ha roaming för mobildata påslagen och vara lugn. Det var i alla fall vad vi trodde.

Maritime roaming

Många fartyg har numera egna basstationer med satellituppkoppling till telefonnätet och är sina egna flytande mobiloperatörer. Här gäller inte vanlig mobiltaxa för telefoni och data. Och tyckte man att internationell roaming tidigare var dyrt, så är det inget mot vad dessa satellituppkopplingar är.

Utan att man först måste bekräfta valet så kopplas telefoner med roaming påslagen automatiskt upp på dessa nät. Även om man varken ringer, tar emot samtal eller surfar så tickar datatrafiken på i bakgrunden och kostar.

Dyrköpt erfarenhet

Både Heidi och jag har bittert fått erfara detta på kryssningar inom Europa, både med Stena Line och Cunard, och det har blivit en dyrköpt erfarenhet. Vi drabbades av runt 400 kronor vardera i onödiga extrakostnader, men på nätet finns artiklar om de som drabbats av extrakostnader på det tiodubbla och ännu mer.

Rederierna menar att de inte ansvarar för taxor satta av mobiloperatörerna. Det står angivet på rederiernas hemsidor vad som gäller och ibland finns även informationsfoldrar i avgångshallen om detta. Även operatörerna slår ifrån sig och hävdar att taxan finns angivet i SMS som automatiskt skickas ut till alla med roaming påslagen.

Så om du vill ha koll på din mobilkostnad så rekommenderas att slå av roaming när du befinner dig på eller nära ett fartyg, även inom Europa.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier