Rotterdam – nyaste fartyget hos Holland America Line

Häromveckan var jag på fartygsvisning av fartyget Rotterdam som låg inne i Frihamnen i Stockholm. Rotterdam är det nyaste fartyget i Holland America Lines flotta och lanserades 2021. På grund av pandemin började dock inte fartyget att kryssa förrän 2022.

Rotterdam har kapacitet för 2668 gäster och många av dem är verkliga musikälskare. Anledningen är fartygets fokus på musik i olika former. Till exempel har man en så kallad music walk där tanken är att man på kvällen ska kunna gå från ställe till ställe och lyssna på olika liveuppträdanden, och det finns gott om olika musikstilar att välja på.   

Allt startar på däck 2 där det mesta av musiken samlad och gästerna kan röra sig mellan de musikaliska upplevelserna och scenerna där olika liveuppträdanden avlöser varandra.

Rockande pianister spelar på Billboard onboard, Rhythm & Blues är det som gäller på B.B King’s Blues Club. I Rolling Stone Rock Room spelas live rock och på Lincoln Stage Center framförs även kammarmusik. 

World Stage är fartygets största scen med en imponerande LED-skärm som sträcker sig 270 grader runt i lokalen så att man riktigt omsveps av upplevelsen, vare sig det är artister som uppträder med effektfull film, färg och ljus bakom eller BBC Earth-filmer som visas till musik som förstärker intrycken.

150-års jubileum

För att återgå kort till namnet Rotterdam. Det var här rederiet grundades den 18 april 1873, vilket alltså betyder att rederiet Holland America Line firar 150-års jubileum i år. Ett tips är att hålla utkik efter olika jubileumserbjudanden som ”Have it all” och möjligheten att få upp till 150 USD att spendera ombord.

Idag har rederiet 15 fartyg (trots att man nyligen har sålt fyra fartyg) och i Alaska som är en stor destination har man egna tåg, boenden med mera. Inom det maritima finns också en tradition att behålla gamla fartygsnamn så detta är nu det sjunde fartyget som heter Rotterdam. Det nuvarande fartyget är också störst med sina nära på 300 meter och 12 däck.

Holland America Line är kända för sina destinationer och längre kryssningar på flera veckor men också för att de har en holländsk touch ombord och alltid färska snittblommor i olika vackra arrangemang.

Alla fartyg är registrerade i Nederländerna, många i besättningen är också härifrån och en kväll ombord har man ”orange party” då orange är färgen som förknippas med landet och inte minst den Nederländska kungafamiljen.

Holland Americas Culinary Council

Den kulinariska nivån är ytterligare något rederiet slår sig för bröstet för, även om jag inte känner att jag kan gå i god för det. (Jag har visserligen kryssat med Holland America Lines fartyg Westerdam men det var länge sedan.)

Vad jag minns är dock att de hade ett fantastiskt utbud av dessertostar efter varje middag i main dining, och då menar jag riktiga fina ostar – inte som på de amerikanska rederierna där de plockar fram frukostosten med en klick apelsinmarmelad och kallar det ostbricka…

Dutch café är ytterligare ett spår av rederiets ursprung.

Det finns fem specialrestauranger och fem alternativ som ingår på Rotterdam. Menyer och rätter är framtagna i samråd med Holland America Lines kulinariska råd som består av följande kockar; Jonnie Boer, David Burke, Andy Matsuda, Ethan Stowell och Jacques Torres.

Jonnie Boer är en holländsk Michelin-vinnande köksmästare som också är delägare bland annat i den kända restaurangen De Librije som har tre Michelin-stjärnor. David Burke är  en amerikansk kock och krögare som bland annat är känd från tv-programmet Iron Chef America. Andy Matsuda är en japansk kock som samlat sina erfarenheter från hela världen och är grundare till Sushi Chef Institute. Ethan Stowell är en annan mångfaldigt prisbelönt kock och krögare med amerikanskt ursprung. Slutligen Jacques Torres en fransk konditor och chokladproducent baserad i New York.

Restaurangerna ombord på Rotterdam

De restauranger som ingår är Main Dining Restaurant, Lido Market, Dive-In (grill vid poolen med hamburgare och varmkorv), New York Pizza, plus möjligheten med room service.

Specialrestauranger ombord på Rotterdam är Pinnacle Grill (ett steakhouse), Rudi’s Sel de Mer (fransk restaurang döpt efter ännu en känd kock vid namn Rudi Sodamin), Canaletto (en avskärmad del av buffén med italienskt koncept), Tamarind och Nami Sushi – båda med asiatisk inriktning.

Club Orange är endast öppen för medlemmar i Club Orange och här kan de äta frukost och middag. Det finns också café, en mängd barer och en glassdisk (kostar extra).

Som exempel kan nämnas att kuvertavgiften man får betala på Rudi´s och Pinnacle Grill, ligger på 49 USD. På Rudi’s kan man också betala per rätt om man föredrar. Ett smart knep som blir lite billigare är att testa lunch på Pinnacle Grill som serveras de dagar då man är till havs. Då kostar det bara 15 USD att äta där.

I main dining kan man både äta en bestämd tid (tidig/sen middag) eller välja att ha ”as you wish”-dining med varierande tider.

Specialkoncept och områden med VIP-service

Fartyget har förstås också en rad faciliteter som gym, spa, barnklubb, casino och bibliotek. Det finns också fotogalleri, olika lounger och barer samt diskar att få hjälp att boka utflykter med mera.

Club Orange är ett nytt VIP-koncept som man köper till och som ger olika fördelar. Till exempel får man tillgång till en särskild lounge och att man kan göra sådant som att boka den billigaste balkonghytten men sedan utan extra kostnad uppgradera till den bästa tillgängliga balkonghytten och så vidare. Ibland ordnas också cocktail-party för Club Orange-medlemmarna.

Ett annat VIP-område jag fick se på min rundvandring var The Retreat. Här kan man slappa och sola i avskild miljö med egen cabana. Antingen förbokar man för hela kryssningen eller – vid tillgång – ombord för 49 USD per person och dag. Då ingår cabana med butler, lån av badrock och tofflor, champagne, frukttallrik och en särskild meny att välja snacks och mat ifrån där allt ingår.

Har ni frågor så ställ dem i en kommentar här nedan så ska jag försöka svara. 🙂 Annars är ett tips att uppge koden ”Seafun” om ni skulle vilja boka en kryssning (fungerar hos GoCruising.se och Kryssningar.se) för att få en liten extra förmån!

Glöm inte att följa Seafun på Instagram där ni får se det mest färska kryssningsmaterialet när jag är ute och reser, YouTube för videor, Facebook för uppdateringar om vad jag publicerar på olika kanaler och inte minst denna sajt – alltså Seafun.se!           

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier