Så bokar du drömkryssningen i Karibien

_MG_1337_1_ADMIN_Jun-25-094110-2014_Conflict

Idag släppte Aftonbladet min stora bokningsguide till drömkryssningen i Karibien. Den ligger på deras hemsida på kryssningssektionen och artikeln heter Så fixar du en drömkryssning i Karibien. Bara att klicka på namnet här så når du den.

I artikeln har jag samlat alla mina bästa tips och råd från många års kryssande i Karibiska havet. Jag gör flera Karibienkryssningar varje vinter med familjen, förra året blev det fyra stycken!

Oftast utgår vi från Fort Lauderdale och Miami. Det går att starta från andra ställen också, men för oss svenskar är det oftast lättast att utgå från Florida. New York växer till exempel i och med att fler rederier väljer staden som hemmahamn till sina nya fartyg. Kruxet med att starta från New York för en kryssning i låt säga januari blir att man inte kan njuta av värmen direkt.

Jag minns hur mycket det var att tänka på första gångerna, nu har vi rutin. Här är en snabbguide för dig som drömmer och planerar en Karibienkryssning. Och du – ja, det är precis så härligt som det låter 🙂 !

1. Flyg eller fartyg först?

Hitta din flygbiljett först, kryssningsbiljetten sedan. Kryssningar finns det alltid, men ofta börjar man tvärtom och lockas när man ser ett specialerbjudande på en kryssning men inser sedan att man inte hittar något bra matchande flyg. Norwegian har numera direktflyg till Fort Lauderdale vilket spar både tid och pengar.

2. Vilken fartygsstorlek?

Vill du ha lugn och ro eller brett utbud och aktiviteter? Reser du med familjen eller bara din partner. Låt lust och resesällskap styra val av fartyg. Och kom ihåg; stort fartyg når bara stora hamnar, små fartyg kan lägga till i paradisvikarna. Det finns för och nackdelar med båda alternativen.

3. Typ av hytt?

Tveksam vilken hytt du ska satsa på? Oavsett om du väljer en insides (inget fönster) eller en utsides med eller utan balkong (Royal Caribbean har numera också hytter med virtuell utsikt!) så glöm inte att du på de flesta rederiers hemsidor kan hitta kartor över fartygen där du kan se exakt var din hytt ligger; i mitten, fören, aktern…? Ofta anges skymd utsikt (exempelvis av en livbåt) med en kod, och om inte – fråga din resesäljare/bokare.

4. Rätt rutt?

Rutten kan vara svår att avgöra första gången. Vissa öar kanske inte har något alls att erbjuda just i hamnen där man lägger till (jag minns hamnen på Isla Margarita; allt vi såg var en containerhamn) medan andra har en bra badstrand på gångavstånd (St Maarten som även har suverän shopping). Vill du inte hoppa in i en taxi och ta dig runt på egen hand kan du boka en utflykt med rederiet – dyrare, men bekvämt.

5. När ska man åka?

Allt fler rederier marknadsför Karibien som resmål året om. Det är förstås sant att det finns fartyg som kryssar där hela tiden, men bäst väder är det december till maj. Januari – mars är min personliga favoritperiod.

6. Var ska man utgå ifrån?

Som jag redan nämnt är Florida; Fort Lauderdale och Miami, stora ”kryssningshubbar”. Men New York kan också vara rätt om man vill kombinera storstad med ö-liv. Ett bra tips är att flyga direkt eller byta i Europa. Det blir mycket lättare än att göra det i USA då man måste ta ut sitt bagage och checka in det igen på grund av immigrationskontrollen.

7. Vad ska du ha med?

Allt som en vanlig sol och badsemester kräver i form av sandaler, solhatt, solkräm, badkläder och andra lätta plagg. Lägg till ett par bättre kvällskläder och eventuellt också aftonklänning och smoking om rederiets stil kräver det. Dock så är det väldigt avslappnat i Karibien, de flesta klär upp sig helt lagom till kvällen och struntar till och med i de påbjudna klädkoderna.

8. Att ha klart före avresa.

Ett par dagar innan avresa (72 timmar senast) måste du ha följande klart: ett pass som är giltigt minst ett halvår till och som är maskinläsbart. ESTA (Electronic System for Travel Authorization), ett slags inresetillstånd, krävs också samt den adress där du först checkar in före din kryssning. En hotellnatt krävs alltså alltid eftersom det är svårt att matcha flyg med fartygsavgången samma dag.

9. Håll i reskassan.

Förlora inte huvudet och köp upp reskassan på juveler. Shoppinghysterin är enorm i Karibien, särskilt när det gäller diamanter och ädelstenar. Det går snabbt att tro att man inte kan leva utan den där enkaratsstenen som man aldrig hade drömt om att någonsin äga på hemmaplan! Ska du ändå shoppa; inse att det krävs stor kunskap för att veta vad man köper. Det går att göra bra affärer men det tar tid och som sagt; kunskap. Inse att shoppingguiderna inte är någon garanti – annat än för butikerna att få in kunder.

10. Håll reda på tiden.

I Karibien flyttas klockan fram och tillbaka var och varannan dag. Är du ute i sista minuten tillbaka till fartyget och har fel på en timme kan det betyda att du når fram bara för att se fartyget segla bort i fjärran – med ditt bagage. Gå därför inte av utan pass, och håll koll på när du ska vara tillbaka ombord!

Med detta sagt; åk – det blir ett minne för livet!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier