Så här smakar Brasilien hos Viking Line

_MG_5228_1

Idag startar Viking Lines nya temaveckor; Viking Line goes samba – A taste of Brazil. Ända fram till den sista april kan man ta del av färgsprakande mat- och dryckesupplevelser ombord, inspirerade av Brasilien.

Under 30 år har Viking Line haft ombordteman på sina fartyg. Med anledning av årets fotbolls-VM står Brasilien nu i fokus. Det exotiska landet är tacksamt som inspirationskälla; maten, dansen, musiken och färgerna.

– Brasilien och dess inhemska delikatesser är verkligen på frammarsch just nu. De har otroligt mycket god mat och dryck som många svenskar ännu inte hunnit testa på. Därför känns det roligt att få presentera dessa läckerheter för Viking Lines resenärer, säger Bodil Ståhl, restaurangchef för Viking Line.

I fredags bjöd Viking Line in valda delar av pressen för att ge ett smakprov på hur man tolkar brasiliansk mat. På väg in till Mariellas à la carte-restaurang möttes vi av capoeira-dansare, musik, karnevalsklädda vackra flickor med perfekt sambatakt i fötterna och väl inne på restaurangen en fint lågmäld solist som lät sina smäktande toner flyta ut över lokalen.

Ett av de stora samarbetena för det här temat är med Lidio Carraro, ett av Brasiliens största vinhus, som också är utsett till Fifas officiella vinproducent under fotbolls-VM 2014. Flera av vinerna under lunchen var från dem. Andra vinhus som kommer att finnas tillgängliga till försäljning är Aurora, Miolo, Salton, Pizzato och Lidio Carraro. Som välkomstdryck serverades till exempel ett glas mousserande från Pizzato Vinhas e vinhos.

sambakänsla

Först berättade Harry Ahlskog, köksmästare på Viking Cinderella som varit på plats och gjort research i Brasilien inför temat, om den speciellt framtagna menyn. Därefter fick vi en ingående presentation av Brasilien som vinland; historia och nutid, väl framfört av Sílvía Mascella Rosa, vinkännare, redaktör för Brasiliens största vinmagasin samt frekvent jurymedlem i olika vintävlingar.

Här är lunchen vi åt (med matchande viner):

Förrätt
Laxceviche, passionsfrukt och friterad maniok
Salton Volpi Sauvignon Blanc 2013, Vinicola Salton

Varmrätt
Picanha, vitlöksauterad broccoli och palmhjärtsspaghetti, chimichurri samt maniokafrites
Lidio Carraro Elos Cabernet Sauvignon Malbec 2009, Lidio Carraro Vinicola Boutique

Dessert
Crema de papaya, Crème de cassis-likör
Davidas Espumante Moscatel, Lidio Carraro Vinicola Boutique

Så här smakar Brasilien hos Viking Line ;-);

Laxcevichen – så fräsch. Jag gillade den verkligen. Passade utmärkt ihop med vinet som jag kommer att köpa om jag är ombord igen under samba-perioden; sauvignon blanc hör nämligen till de vita druvor jag föredrar just nu.

Köttbiten Picanha är en brasiliansk styckningsdetalj som kan översättas till ”rostbifflock med kappa”. Det är mört, smakrikt och endast kött av högsta kvalité används till picanha. På en så kallad churrasco, brasiliansk grillfest, är picanhan en självklar favorit. Viking Lines variant var suverän!

Manioka är också typiskt brasilianskt. En grönsak som de här serverade i form av frites; lite speciell smak som jag personligen älskar. Perfekt med såsen vid sidan om så att man kan välja hur vitlöksstarkt man vill ha det. Vinet Elos var lika smakrikt även det och väldigt bra; kommer också inhandlas om jag får möjlighet :-).

Desserten smakade ungefär som smält glass; den fick fin ”vuxensmak” av cassis-likören till. Och det mousserande moscatel-vinet till var perfekt (just att den söta moscatelen var mousserande lyfter den en del och gör att den känns mindre tung – superfin till just glass också).

Slutbetyget blir därför: Viking Line har verkligen ansträngt sig för att förmedla en genuin bild av brasiliansk mat- och vinkultur. Det är vällagat, smakfullt och väldigt gott. Tillsammans med inslagen av musiken och dansen känns det äkta och som en miniresa med sköna intryck att bära med sig hem (både inombords och kanske i kassarna :-)).

sambamenyn

Andra typiskt brasilianska specialitéer som kommer att finnas ombord både i kökets rätter och att köpa är guava, acai och choklad. På Helsingforsfartygen Gabriella och Mariella samt Åbofartyget Amorella kommer temat även innefatta dans och shower med inslag av samba, frevo, lambada och capoeira, medan övriga fartyg framförallt kommer att ha brasiliansk vinkling på maten i restaurangerna.

I fartygens bufférestauranger står det också från och med idag gauchor som trancherar kött i samma stil som i de populära Churrascaria-restaurangerna i Brasilien. Gauchorna är sydamerikanska cowboys som har sitt ursprung i pampas, i Brasilien i Grande do Sul. Lär bli ett spektakulärt och roligt inslag!

Slutligen presenterades årets nya fartygsviner av Pekka Rajala, restaurangchef på Mariella och ordförande i Viking Lines vinråd. Mer om honom, hans jobb och vinerna i nästa inlägg.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier