Santa Cruise – en julsaga med Birka Cruises

Kan det bli mer magiskt än att få besöka tomten på julafton? Foto: Heidi Rovén.

Om du inte börjat planera julen än är det hög tid, i alla fall om du vill resa bort. Förra året testade vi en väldigt speciell kryssning med Birka Cruises som definitivt blir ett minne för livet; vi åkte med på premiären av Santa Cruise och hälsade på hemma hos jultomten på självaste julafton!

Glada och busiga nissar fanns det gott om i tomtevärlden. Foto: Heidi Rovén.

Självklart ser man en sådan här resa genom barnens ögon, att känna deras pirr och förväntan är fantastiskt även som vuxen! Men faktum är att jag ombord både såg och träffade flera par i olika åldrar som inte hade med sig varken barn eller barnbarn utan helt enkelt njöt av att få komma bord ett par dagar och slippa julstöket hemma.

Tomten, hundspann eller bara julefrid

När man kommer fram kan man ju nämligen inte bara åka till Santa Park som det heter utan också åka hundspann, skoter eller göra något annat vinteräventyr. Utflykterna bokas genom Birka som är duktiga på att få allt att flyta och fungera bra.

Vill man stanna ombord och bara slappa kan man förstås göra det också, kanske spana efter norrsken, ta det lugnt i fartygets spa, njuta av en bok och lite glögg vid öppna spisen…

Ombord fanns gott om pynt och julstämning. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vi hade en lyxhytt som är rymlig och bra när man är fyra personer, vi hade ju våra två barn med oss, men självklart funkar det lika bra med under-/överslafsvarianten – tiden man spenderar i hytten är ganska liten. Det händer ju så mycket roligt ombord!

Birkas lyxhytter är populära, de går oftast först. Foto: Heidi Rovén.
Barnen hade förstås med sig sina Bianka-ankor, Birkas maskot. Foto: Heidi Rovén.

Santa Cruise avgår 22 december och är tillbaka den 26 december. Det tar två dygn upp till Kemi i Finland varifrån man åker buss till Santa park och tomten (eller vilken utflykt man nu har bokat), innan man återvänder mot Stockholm på julaftonskvällen igen. Julafton är alltså själva höjdpunkten och den dag man är iland och har sina aktiviteter, resten av tiden är man ombord.

Späckat program med julkul för alla

Jag träffade en lite äldre man i hissen på slutet av resan som tyckte att det hade varit långtråkigt. Det hade jag svårt att förstå. Birka hade satt ihop ett gediget program dag för dag med musikunderhållning, tävlingar, filmvisning, yoga, dans och körsång som man kunde vara med på.

Det ordnades också bingo, vin- och romprovning, allsång, föreläsningar plus en hel del annat, modevisning till exempel. Det mesta ingick, det vara bara provningarna och bingon som kostade.

Ett gympapass satt fint mellan all julmat! Foto: Heidi Rovén.
Andra valde att fördjupa sig i vinets värld. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Därtill ska man ju hinna äta (alla måltider ingår), kanske vill man basta, shoppa och bara slappa lite också. Så långtråkigt? Ja, gillar man inte något av detta jag nämnt eller kan sysselsätta sig själv så kanske man ska stanna hemma istället!  😉

Trerätters middagar och julbord

Skämt åsido. Vi tyckte allt var toppen. När vi kom ombord och hade installerat oss hade vi vår första middag ombord. Med små barn hade vi valt den tidiga sittningen kl. 17.30 men det fanns också en andra sittning kl. 20.30.

Att få sätta sig vid dukat bord hela julen (utan att bry sig om disk) var verklig lyx för mig! Foto: K. Scheiderbauer.
Middagarna bestod av välkomponerade trerätters-menyer varje kväll, utom julafton då det bjöds på julbord. Foto: K. Scheiderbauer.
Desserterna varierade i smak mellan bär,vanilj och choklad. Foto: Heidi Rovén.

Första middagen bestod av en fin liten räksmörgås till förrätt, smörstekt Hjälmargös till varmrätt och en skogsbärskupol till dessert med vaniljkräm. Väldigt välsmakande alltihop. En annan kväll bjöds det på lättrökt röding till förrätt och helstekt hjortinnanlår med potatispuré och karljohansvamp till varmrätt samt choklad- och karamellmousse till efterrätt – mums!

Hjorten var väldigt fin! Mör och perfekt tillagad. Foto: K. Scheiderbauer.
Vem tackar nej till choklad? Inte jag! Foto: Heidi Rovén.

Trevligt sällskap hade vi också vid bordet bredvid; en familj med en åttaårig tjej, Meja från Grännatrakten, som vår åttaårige son blev kompis med redan första kvällen! Helt perfekt! 😀

Bingo och bus med Bianka

Precis som på ”de stora kryssningarna” ute i världen bjöds alla passagerare första kvällen in till Captain’s cocktail, mycket trevligt, och så ville förstås barnen busa med Bianka och skeppsråttorna. Här måste jag bara inflika också att Birka alltid haft underbar personal som aktiverar och leker med barnen, så även denna gång!

Ankan Bianka är rederiets gosiga maskot som gärna kramar alla barn. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Nästa dag hade vi en heldag till havs och började med fin frukost uppe på Terrassen. Som ni kanske känner till om ni kryssat med Birka förut är däck 10 ombyggt sedan några år, nu kliver man här in i en fräsch och ljus vinterträdgård med Medelhavskänsla.

Terrassen har en skön miljö som funkar såväl morgon som kväll. Foto: Heidi Rovén.

Under dagen satsade vi på att barnen skulle få ha det kul och gick både på godisbingo, julpyssel med skeppsråttorna och filmvisning. Både lunch och middag ingick som vi åt i Compagniet (medan andra åt i Sjösalen), och på kvällen var vi med och klädde granen.

Meja och Isac blev bra kompisar på julkryssningen med Birka. Foto: Heidi Rovén.
I julpysselrummet kunde man till exempel måla mönster på en keps som man sedan fick ta med hem. Kul tyckte Isac! Foto: Heidi Rovén.
Även lunchmenyn fick vi serverad vid bordet som hade denna fina utsikt. Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Att klä granen var det många som ville göra. Pyntet var glittrigt, stort och väldigt fint…

En julafton som i sagans värld

Julaftonsmorgon var jättemysig! Ute kunde vi nu se att vi befann oss långt norrut, snön och isen låg tjock och bidrog till stämningen. Befälhavare Johan Lindblom hade berättat för oss att Birka har högsta isklass vilket innebär att fartyget inte har några som helst problem att ta sig fram genom isen, dessutom är den tydligen inte så tjock än i december.

En tomte mötte oss till frukost! 🙂

Personalen gick alla med tomteluvor och i bakgrunden hörde man välbekant julmusik. Verkligen mysigt! Jag måste också berömma Birka för sådant som de nog inte vet att man märker; hur personalen tog sig an och pratade med åldrade Märta (eller vad hon kan ha hetat).

När man bor i bättre hytt är även frukosten lyxigare…

Ombord fanns nog fler ”Märtor” men jag la särskilt märke till denna fina, äldre dam som tufft nog bestämt sig för att överge ensamboendet och ge sig ut på en julkryssning – med sin rullator! Hejja Märta. Och Hejja Birka som såg henne och fick henne att känna sig sedd. Ja, vi pratade också lite med henne faktiskt…för visst ska vi alltid bry oss om varandra (även dem vi inte känner) men lite särskilt i juletid, eller hur?

– 16 grader i Rovaniemi

Efter vår fina frukost uppe på Terrassen var det dags att bege sig iväg på kryssningens höjdpunkt; att få träffa tomten i hans eget hem i Rovaniemi – faktiskt den enda officiella platsen för jultomten!

Bussar väntade precis utanför fartyget när det var dags att gå av, liksom en och annan spexig tomtenisse!

Färden dit gick bra och bussen stannade precis utanför Santa Park. Våra varma skidkläder och långkalsonger visade sig vara helt onödiga (så ett tips är, om ni bara ska åka till tomten, lämna alla fårskinnspälsar och dubbla täckbyxor hemma, det tar bara en massa plats i hytten. Visst var det -16 grader ute men vi var bara utanför bussen i ett fåtal minuter så det hade räckt med en vinterjacka).

Barnen var påklädda till tänderna – helt i onödan! Mellan buss och entrén var det max 10 steg. Vi som hade trott vi skulle vara utomhus!

Nu fick vi ägna första halvtimmen åt att klä av alla igen och stuva in det i en överföll obevakad garderob och hoppas på att det fanns kvar när vi kom tillbaka (det gjorde det). Sedan var vi redo att upptäcka parken.

Mot Santa Park

Santa park är alltså en inomhusanläggning där mötet med jultomten står i fokus. I övrigt finns en isskulpturvärld, tomtens postkontor, en scen där tomtenissarna uppträder och har en akrobatisk show, massa försäljning av julpynt och lite annat smått och gott som en mini-Angry Birds värld (Angry Birds kommer ju från Finland) samt ställen där man kan ta en ”Elfie-Selfie”, sitta i tomtens släde och sådant.

För den som gillar julpynt fanns mycket att botanisera bland.
Tomtar, stjärnor, kulor och hjärtan – det mesta fanns.

En annan rolig sak är slädturen in i nisseverkstaden. Det är alltså en åkattraktion där man åker in i en snäll sagovärld och får se snögubbar, tomtenissar (dockor) som jobbar med att producera leksaker och annat sött. Bra för de minsta barnen men absolut kul för alla!

Mitt i anläggningen fanns en servering och en stor scen där det så småningom blev show.

En praktisk parentes; lunch ingår i besöket, man hämtar den själv i serveringen när man känner för det och kan plocka på sig lite julmat som köttbullar, skinka och sådant. Enkelt men gott och mättande.

För mig som halvfinska är de finska lådorna förstås ett måste! Foto: Heidi Rovén.

Hemma hos jultomten

Så var det dags att träffa tomten. Vi fick köa och det ganska länge men har man en snäll man/pappa som vi har i familjen kan man ställa honom där och låta barnen leka av sig i Angry Birds-landet (som ligger en trappa upp från serveringen) under tiden!

De arga fåglarna blev vår räddning när pappa köade in till tomten.

Själva mötet med tomten går rätt fort, man har ett par få minuter på sig att sitta ner, få sin bild tagen och småprata lite. Tänker man på hur många som vill in och träffa honom i hans lilla hus är det förståeligt, men det kan vara bra att vara förberedd på att mötet är kort.

Äntligen fick vi träffa tomten!
Det fanns mycket att titta på i tomtens lilla hus. Foto: Heidi Rovén.

Under bussturen tillbaka somnade båda barnen. Stämningen var lugn, det var som att all julspänning släppte för alla. Fartyget var så vackert när vi kom till hamnen igen, alla lampor och belysning lös upp skrovet och avtecknade sig mot den intensivt sammetsblå vinterhimlen. Magiskt!

Midvinternattens köld var verkligen hård, men inne på fartyget väntade värmen! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Mer julmagi väntade ombord

En liten hemlighet som barnen inte visste om, var att jag redan på morgonen hade ”preppat hytten” med julklappar. När vi skulle gå av hade jag ”glömt något” och vänt tillbaka till hytten. Där passade jag på att lägga ut de paket vi hade smugglat med oss på en av sängarna… 🙂

När vi kom tillbaka på eftermiddagen och öppnade hyttdörren blev barnen jätteförvånade och ropade till av förtjusning; tänk att tomten redan hade hunnit dit med klappar till dem! Sedan la sig lugnet som det gör när alla är nöjda, glada och har fullt upp med nya leksaker och klappar…

Klappöppningen blev lyckad – tack och lov! 🙂

På kvällen åt vi en fantastisk julbuffé i Compagniet där allsköns rätter hade dukats upp. Det fanns förstås mer mat att välja på än vi kunde äta och alla åt sig lite för mätta men var mycket nöjda efteråt.

Mycket god mat stod uppdukad på Birkas julbuffé. Foto: Heidi Rovén.

Som avslutning gick vi loss på godis och mumsiga desserter, barnen knorrade lite då de visste att det i Sjösalen fanns ett helt godisrum (se blogginlägget om förra årets nyhet VinterSmak samt julbordsfilmen från förra året under fliken SeaFun TV så ser ni vad vi menar) men man åt inte på något sätt sämre, annorlunda eller hade mindre att välja på i Compagniet, det är mest inramningen som skiljer lite.

Mandelmusslor, praliner, frukt och en julstubbe var bara några av desserterna som fanns. Foto: Heidi Rovén.
Godis hör julen till! Foto: Heidi Rovén.

På kvällen fanns ytterligare en tomte ombord som delade ut klappar till barnen, och så blev det dans runt granen förstås! Kvällen fortsatte nog till långt in på småtimmarna men den här barnfamiljen hade ju varit uppe tidigt och stupade nöjda och lyckliga i säng långt före dess.

Det ultimata julfirandet?

Tillbakafärden mot Stockholm – vilket tog två dygn – fyllde vi med vinprovning, härliga bad på Terrassen, shopping och ännu mer julbus med Skeppsråttorna för barnen! Jag hann även unna mig en skön spabehandling i Panorama Spa vilket var ljuvligt…

Ett julbad måste man ju ta! Kristofer, Isac och Theodor njöt i Birkas varma bubbelpool på Terrassen. Foto: H. Rovén.

Att vistas till havs ett par dagar under julen och bara umgås och ha det skönt var verkligen toppen. Det fanns mycket att göra ombord och alla kunde välja de aktiviteter man föredrog. Plus att ingen behövde tänka på vare sig matlagning eller disk utan det var bara att sätta sig till bords och låta sig passas upp! För oss kändes det som det ultimata julfirandet.

Tack för denna gång Santa Park – och tack Birka Cruises för den lyckade kryssningen!

Så, det blir toppenbetyg till Birka för den välordnade kryssningen och strålande idén med att besöka jultomten på julafton! Och grattis till alla er som ännu inte provat eftersom de kör en repeat i år. Jag har hört att det ännu finns platser kvar, men vem vet hur länge…

SeaFun på Sociala medier