Birka i solnedgång (pressbild).

I fredags klev Seafun ombord på Birka för att äntligen, efter månader av väntan, få uppleva deras vintervärld och julbord!

Drömmen om att ge gästerna en sagolik julupplevelse…

Satu Andersson, VD Birka Cruises.

Förväntningarna var skyhöga och historierna hade varit många; om hur Birkas två konceptansvarige efter lång och noggrann planering fått ok av ledningen på sin plan att lagom till jul lansera VinterSmak; en helhetsupplevelse och inramning av julbordet som skulle tala till alla sinnen.

Arbetet har alltså pågått i nära på ett år när det nu lanseras. Hela rederiets julsatsning ledde även till den specialkryssning som nu kommer att bli kronan på verket lagom till julafton; Santa Cruise.

Här drömde Birkas VD Satu Andersson om att låta gästerna komma hem till tomten på julafton (istället för det omvända som ju är det vanliga). Hon frågade Birkas kapten om det gick att lägga till ”där uppe i norr” (för alla vet ju att tomten bor i Santa Park i Rovaniemi i Finland) och fick veta att jodå, det fanns en hamn i Kemi och där kunde man lägga till!

Men det första som händer ombord är nu alltså VinterSmak som drog igång förra veckan. Äntligen kunde vi få uppleva helheten som skapats av kilometervis av ljusslingor, tusentals julgranskulor (som tyvärr visade sig komma utan tråd så hela kontoret fick sitta övertid och trä julkulor tills ögonen gick i kors!) och ett helt godisrum som personalen byggt själva på plats av grovt virke och varulådor.

Birka bjuder på ett helt godisrum i jul, en dröm för alla gottegrisar…! Foto: Heidi Rovén.

Man kan inte annat än älska den kreativitet som verkar råda hos det här gänget och jag får lite samma känsla som jag fått hos Royal Caribbean och deras ”Why not-attityd”! Om det går, varför inte liksom! Underbart!

Birkas lyxhytter är mycket bekväma och fina. Foto: Heidi Rovén.

Vi träder in i Birkas winter wonderland 

Efter att vi och Marlene med man fått checka in lite före alla andra och vi släppt bagaget i vår fina hytt, styrde vi stegen mot Sjösalen som nu förvandlats till en vintervärld från sagorna och som närmaste påminde oss om Narnia av C.S. Lewis…

Alver? Fauner? Någon slags sagoväsen tar i alla fall emot när man träder in i Birkas vintervärld! Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Först fick vi oss ett snack med utvalda delar av den personal som varit inblandad i projekt Vintersmak som Birka valt att kalla detta där inte bara julbordet ingår; de matta men lyckliga kökscheferna Marcus och Glenn (som vi känner sedan förut), och Sofia, en av de konceptansvariga för alltihop, berättade lite mer för oss innan det var dags att träda in och uppleva, fota och filma.

Sofia (konceptansvarig på Birka för Vintersmak), jag och Marcus Nordin, en av Birkas två kökschefer. Foto: Kristofer Scheiderbauer.

Vår film om Birkas julbord

Så var det dags att öppna portarna, som givetvis också byggts om, se bara så tjusiga de är här i början av den film vi gjorde från specialvisningen vi fick!

Glenn (Högback, en av kökscheferna ombord) puttrade mest omkring med en klubba i munnen och verkade avslappnad.

Glenn Högback med en spann varmt vatten (att hälla på kolsyreisen för att få till lite stämningshöjande rök…)! Foto: Heidi Rovén.

Marcus hade nog tankarna både i köket och på nya tjänsten på systerrederiet Eckerölinjen… Isprinsessan övade piruetter med den stora tyllklänningen och medan mamma (jag) fotade och antecknade lekte barnen med en livs levande snögubbe och ett tåg som tuffade fram under den maffigt klädda granen. Ja jisses vilken grej…det hände något hela tiden!

Tack snowman för att du underhåller mina barn medan jag jobbar…! Foto: Kristofer Scheiderbauer.
Killarna hade kul med allt julpynt i Birkas julvärld! Foto: Heidi Rovén.

En sagolik idyll…

Tydligen hade gäster fallit i gråt på premiärdagen innan när de fått träda in i Birkas gnistrande vintervärld, och då av glädje förstås! Jag klandrar dem inte. Birkas vintervärld tindrar, glittrar, kittlar och hänför. Man blir lycklig och som barn på nytt; precis den känsla som julen ska framkalla när den är som bäst. Så man kan ju inte säga annat än att de lyckats!

En isprinsessa och ett två meter högt pepparkakshus var bara några av alla inslag i Birkas winter wonderland…! Foto: Heidi Rovén.

När ni åker (jag inte OM utan NÄR), lägg då även märke till alla fina detaljer som hur de förvandlat utvalda delar av ”skärgårdsbodarna” till pepparkakshus, och LJUSET i hela matsalen – helt magiskt. Här fick jag känslan av när man som liten var ute lite för sent på eftermiddagarna och byggde igloos i snön och plötsligt tog gatulampornas sken över så att snölandskapet fick ett sånt där lätt varmt ljus…

Gästerna verkade trivas… Foto: Heidi Rovén.

Ja det var verkligen mycket att ta in och jag har inte ens nämnt de faunliknande älvorna, eller vad de nu var…som även underhöll vid borden under middagen. Jättekul och uppskattat av gästerna, det märktes.

Birkas julbord Vintersmak

Ett par ord om maten måste vi få in också förstås! Eftersom en frostig granskog tagit över den plats där Birkas eka med sillar brukar stå var utbudet av inlagd fisk något nedbantat, de hade även dragit in på sådant som de upplevde inte brukade gå åt, helt i linje med den redan inslagna vägen att minska matsvinn med mera.

Mycket folk och tätt kring buffén. Foto: Heidi Rovén.

Precis som sina kollegor på Östersjön har även Birka ansträngt sig för att få in mer veganska rätter (till exempel genom att använda havregrädde istället för vanlig vispgrädde i en gratäng) men det fanns också ”vegansk julskinka” (ugnsbakad rotselleri), fänkålssallad och grönkålspaj. Och vegansill på aubergine!

Maten var smakfullt upplagd i trålådor och med dekorationer. Foto: Heidi Rovén.

Självklart finns fortfarande vanlig julskinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse och lutfisk. Plus pepparkakor, ris à la malta, gröt, clementiner och en massa annat. Min favorit blev kalkonen med apelsinpepparsås (som kom med goda tillbehör som brunkål och plommon – tror jag i alla fall om jag inte helt misstar mig!).

Pepparkakstiramisun (längst ner till höger) är en Birka-favorit! Foto: Heidi Rovén.

Den som hade plats över efter sill, mat, ostar och desserter kunde även träda in i deras dignande godisrum! Gissa om min äldste son var i himmelriket! Hahaha, vi vuxna också förstås. Och det var liksom inget ”skräpgodis” de hade bullat upp med.

Får det lov att vara en karamell…eller två? Foto: Heidi Rovén.
Gissa om vår Isac trodde att han drömde? Här med kökschef Glenn som också varit med och byggt hela godisrummet. Foto: Heidi Rovén.

Vår favvopralin ”omar” som man bara hittar på Åland annars – tumme upp. Äkta polkagrisar – tumme upp. Lyxiga stora Anthon Berg-marsipanlimpor – tumme upp. Och så dajm, twist, karameller, klubbor…ja allt man kunde tänka sig!

Svårt att bestämma dig? Ta en av varje – det ingår! 😉 Foto: Heidi Rovén

Min vana trogen att verkligen smaka av hela julbordet med varje sinne på helspänn gjorde att jag också kunde konstatera att – om vi blundat för det imponerande Winter wonderland som de skapat – så hade jag inte varit 100 nöjd med några av de viktigaste deltagarna på julbordet.

Kocken var nog kär

Som sillen (gästernas framröstade sill tyckte jag var skarp och obalanserad), frestelsen (kocken måste varit kär…här var det sältan som var i obalans plus att den fått lämna ugnen i förtid, potatisen var för hård), skinkan hade också hellre legat svalt än under värmelampa…de är väldigt heta de där lamporna vilket torkar ut, och vi äter hellre skinkan sval på klassiskt vis. Senapen som serverades till var också tokstark.

Birkas julshow bjöd på mycket fin julmusik. Foto: Heidi Rovén.

Med det sagt hade vi ändå en fantastisk kryssning som fortsatte med julshow på kvällen och i spa nästa dag. Och med ännu mer godisätande inne på Birkas lager! Ja, tokigt tokigt – och roligt. Men det får jag berätta mer om i kommande inlägg!

En kommentar på “Vintersmak, Seafun back-stage hos Birka

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier