Silver Whisper bjöd på välförpackad italiensk lyx

_MG_7224_1

Dagens besök på Silver Whisper, ett av Silverseas fem klassiska fartyg, började med en matlagningsdemonstration inne i Venetian Lounge. Vi var en grupp journalister och en grupp kryssningsnyfikna anmälda via Globetrotter som var med. Fartygskocken Rudolpho som vanligtvis lagade maten till specialrestaurangen Le Champagne ombord tillagade imponerande snabbt en Porcini Velouté, en soppa med tryffelolja från Alba, som smakade himmelskt.

Silver Whisper hade just avslutat en 10-dagars kryssning som startat i Southampton och väntade under dagen nya gäster ombord. Tack vare bytet av resenärer fick vi möjlighet att se de nystädade hytterna som väntade på sina nya gäster. Sviterna är stora, finns i sju olika kategorier, de minsta utan balkong är 26 kvm, de med är (inräknat balkongytan) 32 kvm. Silver Whisper hör tillsammans med Silver Shadow till de mest rymliga fartygen i världen om man ser till antalet passagerare och ytorna där man kan vistas ombord. Enda konkurrenten där är Hapag Lloyd.

_MG_7247_1

Silversea, som är ett italienskt rederi, firar i år 20-års jubileum. Först ut var Silver Cloud 1994 som också är det fartyg vi har kryssat med en gång. Silver Whisper både känns och är modernare men stilen är fortfarande väldigt klassisk och elegant nedtonad. Det visuellt spektakulära händer utanför fönstren – och på tallriken.

Vår lunch bestod av en läcker 4-rätts meny som startade med marinerad krabba med avocado, vaktelägg och caviar, följt av svärdfisk med sauterad kronärtskocka och en supermör oxfilé på en bädd av mascarpone-polenta och gåsleversås. Som avslutning fick vi njuta av bär i vaniljsås presenterade i en bakad ”korg” bestående av ett tunt och knäckigt skal.

_MG_7263_1

Den restaurang vi åt i, The Restaurant, är huvudrestaurang och en av fyra restauranger ombord. Två ingår, två kostar extra (40 USD per person). På italienska La Terrazza är stämningen lite mer avslappnad, här finns också buffé till frukost och lunch men man kan fortfarande skicka servitören om man inte vill resa sig från bordet själv för att hämta mat :-). På eftermiddagarna serveras också afternoon tea här. Vid pooldäck serveras grillat både lunch och kvällstid då man även kan grilla sin mat själv på en lavasten vid bordet, ett mycket populärt koncept.

Silverseas största fartyg Silver Spirit har sex restauranger men man kan också äta i hytten om man vill som jag skrev om i mitt föregående inlägg. Begreppet all inclusive innebär att man har cirka 40 olika viner att välja på till måltiderna samt drinkar och champagne. Årgångsviner, spa, utflykter samt andra personliga inköp tillkommer – förutom på deras tre expeditionsfartyg där även alla utflykter ingår (dock är vinurvalet lite mindre på dessa fartyg).

Maten är en stod del av kryssningsupplevelsen. Silversea är det enda kryssningsrederi som är medlemmar i Relais & Chateaux. De har också särskilda gourmetkryssningar där kocken följer med iland och följer med gästerna till den lokala marknaden.

_MG_7244_1

I övrigt ställde jag en mängd olika frågor om rederiet och deras kryssningskoncept. Till exempel fick jag veta att Burma är en riktigt het destination de har just nu som bokat slut snabbt, att de alltid försöker komma så nära hamnens centrum som möjligt (vilket de också kan eftersom deras fartyg är betydligt mindre än många andra – jämför Silver Whispers 382 mot exempelvis Royal Caribbean Internationals eller Norwegian Cruise Lines 2000-3000). Medan Silversea lägger till vid Stadsgårdskajen är de andra förpassade till Frihamnen.

När jag åter klev av provsmakningen av ett liv i italiensk lyx – och tillbaka ”in i verkligheten” – satte jag tack och lov sandalerna igen på en solig kajkant i ett varmt sommarstockholm. Lite tröst då det kan dröja innan jag befinner mig ombord igen. Kryssningarna är populära och deras gäster som vet vilken hytt de vill ha bokar ofta upp till ett år i förväg.

Är du sugen på en riktigt lyxig kryssning där din butler packar upp åt dig och du har möjlighet till fina stopp längs vägen, räkna med att en veckokryssning kostar från cirka 24 000 kronor per person här på Östersjön eller i Medelhavet (men de kryssar över hela världen), då ingår dock dricksen. Packa smokingen men på en veckokryss har Silversea ofta bara en formell kväll då den krävs, övriga fungerar  kavaj med slips bra. Damer packar en aftonklänning och ett par andra fina klänningar eller blusar med kjol.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier