Slapp klädstil på kryssningar i Karibien

dresscodejpg

Det här med hur man ska klä sig på en kryssning är något som bekymrar många. Jag får ofta frågor om det, tar upp det i min bok Kryssa inte utan mig, och har även skrivit om det förut här på SeaFun.

Vill man följa fartygets rekommendationer tittar man bara i programmet som levereras varje dag till hytten där det står om det är formal, informal eller casual som gäller (ofta kallas den sistnämnda smart casual för att ange att det ändå ska vara lite nivå på det avslappnade!).

Hur folk klär sig finns det verkligen alla varianter på ombord men här nedan är några exempel. Obs, det är mina egna tolkningar så ni ser det kanske uttryckas på annat sätt någon annanstans.

Formal/formell
Herrar: Smoking eller mörk kostym.
Damer: Afton-/långklänning alternativt cocktailklänning, det vill säga en fin festklänning.

Informal/informell
Herrar: Kavaj, skjorta och slips.
Damer: Klänning, eller blus och kjol (ibland kan man se att det står ”byxdress” på rederiernas hemsidor…vad nu det är! Jag skulle älska att se någon tassa runt i en byxdress, låter väldigt 70-tal för mig! :-)).

Smart casual/Ledig
Herrar: Chinos och skjorta eller möjligen en pikétröja…något med krage i alla fall.
Damer: Klänning av enklare snitt, kjol /byxa och blus/ topp men enklare än ovan.

Men! Inga regler utan undantag! När vi senast kryssade i Karibien med Holland America Lines fartyg Westerdam blev vi minst sagt förvånade. När det var formal evening ombord (vilket brukar hända cirka två gånger på en veckokryssning) och vi kom i smoking och cocktailklänning var vi…vääääldigt ensamma. Vi såg INGEN mer som hade klätt sig riktigt fint!

En annan kväll då det var informal och vi hade klätt oss ledigt men fint (vi skulle ändå på en av deras specialrestauranger) så hade herrarna vid bordet bredvid oss vanliga t-shirts. Dessutom av sportig variant i skrikig orange…inte särskilt kul alls.

Man kan gilla eller ogilla att klä upp sig men även om man inte trivs i smoking eller kostym tycker jag det är en artighet både gentemot sitt sällskap och sina medpassagerare att i alla fall byta om och försöka se lite proper och trevlig ut till kvällens middag. Om inte annat för att skapa festlig stämning för sig själv.

Om det berodde på rederiet Holland America Line och dess klientel vet jag inte men det verkar i alla fall vara så att det i Karibien råder andra lagar, lite mer avslappnade!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier