Spara till kryssningen

Foto: Pxhere.

När vädret blir allt kallare, kvällarna mörkare och vardagen blir slentrian är det lätt att drömma sig bort till fjärran länder, glitter och flärd – alltså en lyxkryssning. Vart du än vill åka och vilken nivå av lyx du än vill unna dig kostar det pengar, så det måste vi ta tag i först. Här är några spartips som vart och ett verkar ganska enkelt och inte särskilt uppoffrande, men genom att vara konsekvent i sitt sparande kan man enkelt komma upp i stora summor på sparkontot.

Ta med matlåda

En utelunch ses kanske inte som en stor utgift, men betalar du 100 kronor för en ”dagens” fem dagar per vecka 45 veckor om året blir det en årlig lunchkostnad på 22 500 kronor. Genom att ta med egen mat hemifrån och värma i mikrovågsugnen på jobbet kan du ganska lätt komma ner i en tiondel av den kostnaden och alltså tjäna runt 20 000 kronor till semesterkassan.

Att laga lite extra middagsmat hemma och ta med resterna till jobbet är inte ansträngande, men ett alternativ är att samarbeta med vänner eller kollegor. Antingen träffas ni en gång i veckan och lagar mat i grupp, vilket är både trevligt och ekonomiskt, eller också gör ni matlådor åt varandra. Att göra fem extra portioner en dag i veckan är en enkel match och om det dessutom gör att du får prova spännande lunchlådor övriga fyra arbetsdagar är det både kul och inspirerande.

Se över räkningarna

Det är ingen naturlag att dina försäkringar och abonnemang ska kosta exakt så mycket som de gör just nu. Gå igenom kontoutdragen, se vart pengarna tar vägen och var självkritisk. Troligen finns det utgifter som helt skulle gå att stryka, som utefika och ganska meningslös shopping av kläder, inredningsdetaljer och annat.

Andra räkningar skulle gå att minska utan att offra någonting mer än lite tid. Jämför elräkningen hos Elskling, hem- och bilförsäkringarna på Compricer och allt annat på Prisjakt och Pricerunner. Och ta återigen hjälp av vänner och bekanta genom att fråga vad de betalar för sina el- och teleabonnemang, bredband och gymkort. Kanske kan du byta till bättre eller åtminstone lika bra leverantörer och samtidigt betala mindre än idag.

Fler spartips finns hos låneförmedlaren Consector. Förhoppningsvis kan du förr än du anar boka den där lyxkryssningen och allt det kostat dig är att tänka efter och vara lite smart.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier