St Thomas – piratön som en gång var dansk

St Thomas är en ö vi besökt många gånger med olika kryssningar i Karibien. Ön upptäcktes 1493 av Christofer Columbus och var på 1600-talet tillhåll för pirater. Ön har även tillhört Danmark som dock sålde St Thomas till USA 1916. Idag är ön en del av de Amerikanska Jungfruöarna och har drygt 50 000 invånare. Huvudort är Charlotte Amalie och det är också här kryssningsfartygen stannar.

Jag minns första gången vi la till på St Thomas. Vi visste ingenting utan begav oss med karta i handen in till stan till fots. De flesta tar taxi eller de öppna minibussar som hela tiden cirkulerar mellan hamn och stad, men vi ville gå. Eftersom man äter och äter ombord är vi ofta måna om att få alla motion vi kan när vi är i land!

Ofta får man ju då dock räkna med att bli rejält svettig om det är en varm dag (vilket det ju oftast är i Karibien). Det finns en sak till man får räkna med när man går längs stora vägen: att bilarna tutar. Det verkar vara det stora nöjet att tuta på turister och se dem hoppa till av förskräckelse…

Att göra på St Thomas

Vi har faktiskt aldrig varit på någon utflykt på St Thomas då vi tyckt att det räckt att stanna i Charlotte Amalie. Shoppingen brukar vara bra (beroende på hur kronan – dollarn ligger till) och jag fastnar oftast i Tommy Hilfigers outletbutik! Där har jag fyndat en hel del genom åren! Den ligger på gatan närmast vattnet medan parallellgatan bakom är den med alla diamant- och guldbutiker.

Den sorts utflykter som är vanliga är i alla fall sådana som har med strand och hav att göra. Några exempel är dagsutflykt till en strand med beach party, att paddla kajak, snorkla, parasailing, zipline, linbanetur för att få fin vy över ön och liknande.

På vår senaste Karibienkryssning med Carnival Breeze gjorde vi som vanligt, vi tog en tur in till stan till fots. Då upptäckte vi att de rustar och håller på att bygga om så om något år eller två är det säkert ännu finare längs vägen in till stan.

Outlet-shopping och juveler

I terminalområdet är det fullt av souvenirbutiker som vi oftast går förbi. Eventuellt stannar vi till om vi märker att det finns internet. 😉 Sedan brukar vi gena genom den flotta yachthamnen där man hittar märkesbutiker som Gucci.

Innan man når stan får man gå en bit längs vägen som jag redan nämnt. När man väl är framme är det första man möter en liten gatumarknad. Här säljs hattar, t-shirts och allehanda krims-krams, men det kan ändå vara kul att stanna till och kika. Sedan går vi vidare in till stan och förlorar oss oftast i kläd- och juvelshopping. 🙂

Denna gång stannade vi lite väl länge, sådär att vi började oroa oss när vi var på väg tillbaka och det hann bli mörkt. Jag vet inte hur många gånger vi tittade på klockan för att försäkra oss om att vi inte tagit fel på tiden (vi har ju faktiskt missat ett fartyg en gång)!

Som tur var hann vi och kom ombord innan fartyget sakta lämnade St Thomas för att tuffa vidare mot San Juan, Puerto Rico. Läs gärna också om vårt stopp dagen före då vi hade en härlig sol- och baddag i Amber Cove.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier