Stena Jutlandica i kollision – vi var ombord

Stena Jutlandica är en bil- och passagerarfärja.
Stena Jutlandica är en bil- och passagerarfärja.

Nu på morgonen har vi just tagit del av nyheten att bil- och passagerarfärjan M/S Stena Jutlandica i natt krockat med en tankbåt, bara några timmar efter att vi rullat av precis denna färja med vår egen bil.

IMG_20150715_121646

Olyckan skedde på sträckan Fredrikshamn – Göteborg, exakt den tur vi tog sent igår kväll. Tankbåten som Jutlandica kolliderade med var lastad med 10 000 ton diesel.

Jutlandica fick skador i skrovet och tog in vatten, men kunde ändå fortsätta i hamn. Turligt nog stannade skadorna vid det materiella, ingen person lär ha kommit till skada. Även om ingen har kommit till skada känns det förstås otäckt, både att vi precis varit ombord, samt att fartyget fick ett flera meter stort hål i skrovet och tog in vatten.

IMG_20150715_121422
Klaustrofobiska trappor.

När vi var ombord tänkte jag faktiskt på att säkerhetsgenomgången var bristfällig; instruktioner gavs i högtalarna men ingen verkade lyssna till det lilla man hörde blandat med barnskrik och sorl.

Stora kryssningsfartyg samlar alltid sina passagerare i mindre grupper där man både har en visuell och muntlig genomgång (ungefär som på flygplan), ibland även via film.

Även om det är svårt att ha en liknande genomgång för en tretimmars-färd så kunde Stena Line komplettera med en film som visades på tv-skärmar i lounger, barer och restauranger – de områden där flest folk vistas under resan.

Färjan fick ett hål i skrovet (svd.se). Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Färjan fick ett hål i skrovet. (Läs mer på svd.se). Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen vet ännu hur olyckan kunde inträffa. Polis och kustbevakning utreder nu orsakerna till kollisionen.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier