Stena Line sjösätter nya Stena Ebba 

Helt nya Stena Ebba hade sin dopceremoni den 11 januari 2023 i Karlskrona. Därmed är Stena Lines andra E-Flexerfärja sjösatt på Karlskrona-Gdynia linjen.

Som traditionen bjuder krossades en flaska champagne mot skrovet av fartygets gudmor – Blekinges Landshövding Ulrica Messing. Dopet av Stena Ebba följer upp introduktionen av systerfartyget Stena Estelle i september 2022. Med de två nya fartygen på linjen Karlskrona-Gdynia fortsätter banden mellan Sverige och Polen att stärkas.

“Med vår nya moderna Stena Ebba i södra Östersjön svarar vi mot kundernas efterfrågan i en dynamisk ekonomisk region som fortsätter att växa” säger Niclas Mårtensson, vd Stena Line. Han fortsätter: “Vi har funnits på den här linjen under mer än 25 år och med våra nya E-Flexerfärjor kommer vi att ge våra partners möjlighet att växa sina affärer genom ökad tillgång till Europas marknader och leverantörskedjor”.

Interiör i skandinavisk stil för Stena Ebba

Stena Ebba är en av rederiets största färjor i Östersjön – med sina 240 meter ryms 1,200 passagerare och 200 lastbilar. Fartyget har hela 3600 längdmeters lastyta vilket innebär en 60-procentig ökning av fraktkapaciteten jämfört med tidigare färjor på samma linje.

Det här är en helt ny färja – nyligen anländ till linjen Karlskrona-Gdynia direkt från varvet. Färjan är energieffektiv tack vare en optimerad skrovdesign. Den är även mer hållbar, inte minst genom möjligheten att använda landström i hamnarna vilket minskar utsläppen. Interiörens design går i skandinavisk stil med panoramafönster vilket med säkerhet kommer att attrahera passagerarna.

“Genom invigningen av Stena Ebba på linjen Karlskrona-Gdynia och även introduktionen av dess systerfartyg Stena Estelle, inleder vi en ny fas i utvecklingen av vår region. Vi är så glada över att kunna erbjuda våra kunder de modernaste färjorna på marknaden. Moderniseringen av vår flotta kommer att möjliggöra en kraftig kapacitetsökning vilket är viktigt inte bara för oss och våra kunder utan även för hela regionen och länderna vi kopplar samman”, säger Marek Kiersnowski, Regionchef för Baltic Sea South hos Stena Line.

Stora satsningar för att modernisera

Stena Line har under senare år gjort stora satsningar för att modernisera Karlskrona-Gdynias färjelinje. I juni 2022 valde Stena Line att flytta verksamheten till den nya färjeterminalen i Gdynia. Det skapade plats för 240 meter långa fartyg och samtidigt erbjuder möjligheten att utveckla intermodala lösningar genom närheten till järnvägsräls. I september introducerades den nya färjan Stena Estelle som nu följs av Stena Ebba.

På andra sidan Östersjön ligger inte Karlskronas färjeterminal långt efter. Under Stena Lines 25 år av verksamhet på linjen till Polen har hamnen expanderat. En modern terminal servar nu behoven både hos en växande passagerarskara samt större fraktvolymer.

Stena Ebba fakta:

  • Byggår: 2022
  • Döpt i Karlskrona 11 januari 2023
  • Gudmor: Ulrika Messing, Landshövding, Blekinge Län
  • Trafikerar linjen Karlskrona-Gdynia 2 januari 2023
  • Längd: 240 meter
  • Djupgående: 6,4 meter
  • Bredd: 28 meter
  • Kapacitet: 3600 lastmeter, 1,200 passagerare, 263 hytter.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier