Stora kanalturen med Strömma till Gustavsberg

Solen sken i söndags fast det skulle regna, fast det skulle vara sol först. Väderprognoserna är ombytliga just nu som ni kanske märkt. Desto större anledning att helt strunta i dem! Eller dra ut i skärgården. Där brukar vädret ofta vara bättre.

I helgen gjorde jag just det, drog ut i skärgården, eller i alla fall ut till Gustavsberg på Värmdö. Hoppar man på en dagskryssning med Strömmas fina båt M/S Gustavsberg VII kan man komma dit vattenvägen från Nybrokajen i Stockholm via Skurusundet och smala passagen Baggensfjärden. Utflykten kallas ”Stora kanalturen till Gustavsberg”.

Det är en fin tur med mycket att titta på, framförallt de pampiga Grosshandlar-villorna från sekelskiftet med mycket snickarglädje är en fröjd för ögat. Lätt är det också att sukta efter mer nybyggda hem längs vattnet och fantisera om mångmiljonbeloppen de måste vara värda.

Guidad tur

Hela kanalturen är guidad på både svenska och engelska och det går att sitta både ute och inne. Jag var på plats i tid och lyckades därför få plats ute på akterdäck men man kan också vänta till båten lägger ut, då får man lov att ta en stol och sätta sig ute i fören. Att sitta inne är inte heller illa, miljön är väldigt fin.

Är man van vid Strömmas matkryssningar ska man dock veta att ombord på denna tur finns (eller fanns, i alla fall då jag var ombord) bara kaffe, bullar/muffins, snacks och godis. På menyn stod smörgås också men jag såg inga. Ett glas öl eller vin kunde man också beställa.

Porslinsstaden nummer 1

Efter drygt två timmar når man Gustavsberg som ju är känd för sin porslinstillverkning. Det är mysigt att kliva av på ångbåtsbryggan nära alla småbåtar och bara ta ett par kliv upp för att nå porslinsmuséet, restauranger och caféer. Själva porslinsfabriken ligger på Odelbergs väg en bit upp. Man hinner dit också, om man inte fastnar i någon av de små butikerna eller på någon restaurang förstås. 😉

M/S Gustavsberg från 1912 byggdes speciellt för att klara porslinsfrakten genom de trånga passagerna till Stockholm och gör så säkert än idag då det går att fyndshoppa under besöket för den som vill. I porslinsfabriken finns föremål av andrahandssortering billigare, men det finns också gott om varor till nedsatta priser i Iittalas outlet-butik.

Fram till den 12 september pågår en Lisa Larsson-utställning på porslinsmuséet, med runt 200 föremål från konstnärens tid på Gustavsbergs porslinsfabrik 1954–1980. Den med specialintresse får inte heller missa Gustavsbergs Konsthall som är Sveriges enda konsthall som enbart visar konsthantverk.

Jag kände mig härligt berikad efter den trevliga kanalturen! Sommar, sol och hav blandat med porslin och keramik som jag älskar och så lite nya vyer på det. 🙂

Läs mer om olika båtturer jag har testat tidigare med Strömma.
Vill du se mer av och följa mina båtäventyr kan du göra det här på instagram eller här på YouTube.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier