Svenske Patrik; kapten på världens största

IMG_6957_1

Kapten Patrik Dahlgren. Fotograf: Kristofer Scheiderbauer

Idag på St Patrick’s day tyckte vi det kändes lämpligt att berätta om Patrik Dahlgren från Boxholm som är kapten på världens största kryssningsfartyg Oasis of the Seas! Patrik Dahlgren, 38 år, var också fram till för två år sedan världens yngste kapten, en titel han fortfarande håller om man begränsar sig till Fort Lauderdale-området.

Vi träffar honom under en av de fyra Karibien-kryssningar vi gjorde förra året, som var med just Oasis of the Seas. Fartyget ingår i Royal Caribbean Internationals flotta och det var andra gången vi kryssade med detta fantastiska jättefartyg. Vårt samtal med Patrik börjar också med alla superlativ och megabenämningar man kan överösa fartyget med!

– Det jobbar nästan 250 kockar i köket, berättar Kapten Patrik Dahlgren, och det behövs. Under två timmar ska över 2000 personer serveras mat i huvudmatsalen.

Totala passagerarkapaciteten ligger på närmare 6000 personer. Besättningen består av en stab på 2200 personer. Tvärtom vad man kanske tror är själva navigationen av fartyget en väldigt liten del av Patriks jobb; bara 5-6 procent uppskattar han själv. Resten av tiden är det mycket annat som ska göras och frågor som ska lösas, inte minst är han ytterst ansvarig för besättningen.

Innan Patrik blev kapten på Oasis of the Seas var han med i det team som har hand om alla nybyggnationer för rederiet. Royal Caribbeans slogan är ”The Nation of Why Not” vilket man förstår när man upptäcker alla otroliga aktiviteter som finns ombord från zipline, vågsurfing, klätterväggar och minigolf, till en bar som rör sig mellan fartygets däck, isrink, showscen som är en pool med trampoliner med havet som fond, en mängd olika pooler, spa, gym och karusell. För om det går att göra allt detta till havs, så ja – varför inte?

RCI_Zip line_Zip 2_DSC_5838_low

Oasis of the Seas är annorlunda på många sätt, till exempel är hon så stor att hon ”bara” kan lägga till på Cozumel, Fort Lauderdale, Nassau, Labadee, Falmouth, St Thomas och St Maarten. Vi frågar varför Oasis of the Seas inte bara är det största utan det bästa fartyget, enligt kaptenen själv?

– Det finns kryssningsfartyg och så finns det Oasis of the Seas. Idén var aldrig att bli störst utan att skapa en fantastisk produkt som skulle ge känslan av flera fartyg i en. På en och samma kväll kan du röra dig runt på fartyget och få en mängd olika upplevelser. Efter konceptet med olika ”neighbourhoods” kan man välja vad man vill ha för stil och känsla för stunden. Miniversionen av Central Park är bara ett exempel där tre trädgårdsmästare på heltid tar hand om träden och växterna – totalt cirka 12 000 stycken!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier