Teneriffa – den största kanarieön

Spansk påskcermoni
Tenerife Santa Cruz

Förra gången vi var på Teneriffa la vi också till med ett kryssningsfartyg i MSC Cruises flotta, nämligen MSC Splendida. Denna gång var det istället MSC Armonia som la till vid kaj, dock mycket längre bort än sist. Bara sträckan ut från hamnpiren var nära 1,5 km lång. För den som vill ta taxi fanns det i alla fall i vårt fall bilar precis utanför fartyget och taxi är billigt. Nu ville vi gärna röra på oss så vi beslöt oss för att gå även om det tog en stund innan vi befann oss på Calle de Castillo, en av huvudgatorna för shopping.

La Laguna
La Laguna

Även här blev det billigt; en långfredag i Spanien är det inte mycket öppet, och vi beslöt oss istället för att fråga personalen på en restaurang om de hade något tips på andra mysiga områden att upptäcka. Jodå, det hade de: ”Ta spårvagnen där borta mot La Trinidad, då kommer ni till La Laguna, det är mysigt! Kom ihåg vem det var som tipsade er, log mannen.”

Sådana råd kan ibland göra mig nervös, som om de skrattar bakom ens rygg när de skickar den godtrogne turisten till ändhållplatsen uppe i bergen längs en lokal spårvagnslinje, långt från hav och stadskärna.

Iglesia-Parroquia Matriz de Ntra Sra de La Concepción
Iglesia-Parroquia Matriz de Ntra Sra de La Concepción

Känslan förstärktes när vi klev av och husfasaderna var graffiti-sprayade och stämningen allt annat än charmig. Just när vi var på väg att vända och åka tillbaka anade vi något en bit bort och beslöt oss för att ta en snabb titt i alla fall, något vi inte ångrade.

Plötsligt var vi inne på just sådana charmiga gator vi varit på jakt efter; kantade av färgglada hus med mysiga tapasbarer och fina, men visserligen påskstängda, butiker. Innanför en sliten fasad på Calle Herradores 59 hittade vi en modern och jätteläcker gourmetmarknad där vi provade hemlagad, italiensk glass i smakerna lakrits och grapefrukt. Fantastiskt gott!

Med glassen i hand strosade vi vidare och passerade maffiga träportar, katedraler, palmkantade torg och relativt mycket folk som njöt av det fina vädret och ledigheten som gav de spanska familjerna tid att umgås. Ganska snart märkte vi att alla verkade vänta på något mer, och snart såg vi vad det var; en pampig påskprocession.

Spansk påskcermoni
Spansk påskcermoni

Följet var just på väg ut från kyrkan med barn och vuxna, klädda i svarta kåpor och bärande på silverkors, de vuxna med sina toppiga huvor symboliserade botgörare eller syndare.

Tyvärr hann vi inte stanna och titta särskilt länge då det började bli dags att röra sig tillbaka till fartyget. När vi klev på spårvagnen och lämnade La Laguna för färden tillbaka ner till Santa Cruz de Tenerife tänkte jag på servitören som tipsat oss och sände honom ett extra tack i tanken!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier