Viking Grace. Foto: Viking Line
Viking Grace. Foto: Viking Line


En av alla förändringar märks direkt när vi kliver ombord. Istället för att komma in bland taxfreebutiker och barer vilket man ju ofta gör på många fartyg, når man direkt trappor och hissar. Faktum är att det är väldigt smart tänkt. Istället för att behöva trängas med andra som är på väg mellan restauranger och shopping, kan man istället i lugn och ro göra det som man ändå alltid vill göra direkt när man kommer ombord: gå till hytten för att släppa av sin väska.

På Viking Grace är alltså nöjesdäcken är förlagda till de översta däcken så att man ska ha närmre till sin hytt när man kommer ombord (på många fartyg är det ju precis tvärtom, man kommer in på nöjesdäcken och måste sedan köa till hissarna för att nå sitt hyttdäck).

Viking Grace utsideshytt. Foto: Kristofer Scheiderbauer

Vår hytt är i den nya kategorin seaside double med fönster och dubbelsäng. Hytten är superfräsch, ljus och med modern led-belysning. Jag tror till exempel först att det är filten på sängen som har ett fint blommönster men sedan ser jag att det i taket sitter ett pyttelitet hålat mönster som lampan lyser igenom som förstoras till en fin blomma på sängen! Sängen känns dessutom exklusiv och är suuuperskön.

Nöjesdäcken med restauranger, butik, spa och barer är förlagda till de översta däcken 9, 10 och 11. På däck 9 ligger den öppna delen arcade som sträcker sig upp tre våningar med enormt ljusinsläpp. De stora fönstren som är utmärkande ombord, har varit möjliga tack vare att man förlagt tekniska utrymmen, kök och personalområden mitt i fartyget. Nu ges istället plats åt cool design som sakta ändrar färg, form och rör sig upp och ner – skapad av inredningsarkitektbyrån dSign Vertti Kivi & Co.

Min blick fastnar hela tiden på specialdesignade lampor, möbler i roliga former och inredningsdetaljer som höjer nivån. De gröna väggarna med växter inne på FRANK’S – en av fem restauranger – påminner dessutom om fartygets miljövänliga ambition. Såväl drivmedel som viner, spabehandlingar och belysning – för att bara ta några exempel – är valda för sin ekologiska eller energibesparande inriktning.

Seamore champagnebar foto Kristofer Scheiderbauer

Det känns också nytt att miljöerna i sig lockar till att slå sig ner, njuta av utsikten och kanske ett glas vin. Bäst för det är läckra champagnebaren Seamore där man gärna hamnar både före och efter middagen i klassiga à la carte-restaurangen Oscar. Buffetrestaurang finns förstås också, en stor sådan men som genom skicklig användning av färger, mattor och möbler fått trivsam ”smårumskänsla”.

Taxfreebutiken på 1600 kvm hinner vi bara hasta igenom, det får bli mer en annan gång. Istället ägnar vi oss åt bad och bastur. Spat klår lätt sina gelikar på Östersjön! Det känns otroligt lyxigt och internationellt redan i receptionen. Väl inne i badavdelningen bjuds man på storslagen utsikt från bubbelpooler och relax. Det finns också en örtbastu, ångbastu och isgrotta – samt VIP-rum att hyra med privat bastu och jacuzzi.

Jag längtar redan efter att kryssa med Grace igen!

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier