Upplev sommarsverige från vår mest kända vattenväg

M/S Diana, foto: Heidi Rovén.

Eftersom det just idag är 150 år sedan Rederi Ab Göta Kanal grundades tycker jag inte det är mer än rätt att vi uppmärksammar dem lite extra som ett ”grattis på födelsedagen”! Det var ganska många år sedan nu som jag själv gjorde delar av färden längs ”Sveriges blå band”, även känt som Göta Kanal, men minnena är fortfarande starka.

En vattenväg genom Sverige

Själva kanalen går mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön, en drygt 19 mil lång sträcka med 58 slussar. Tillsammans med Trollhättekanalen från Göteborg till Vänern sammanlänkar Göta kanal landets ost- och västkust och bildar en vattenväg tvärs genom Sverige.

M/S Diana slussar. Foto: Heidi Rovén.

Mannen som lyckades genomföra den 300-år gamla idén hette Baltzar von Platen, greve, sjömilitär och statsråd. Tillsammans med skotten Thomas Telford, på den tiden känd som Europas främste kanalbyggare, påbörjades kanalbygget år 1810.

Nio miljoner riksdaler, sju miljoner dagsverken, en handgrävd sträcka på 87 kilometer och 22 år senare stod den klar – Göta Kanal. Baltzar von Platen själv fick tyvärr aldrig uppleva sitt livsverk, han dog tre år innan kanalen var färdig, men säkert ler han från sin himmel.

Världens äldsta passagerarbåt

Även om järnväg och lastbilstrafik gjorde att Göta Kanal på sikt inte blev den viktiga transportled som det ursprungligen var tänkt, lockar kanalen och dess omkringliggande attraktioner årligen tre miljoner besökare. De gamla dragvägarna utmed kanalen lämpar sig utmärkt att cykla på (vilket jag också gjort!), men det tveklöst bästa sättet att uppleva det vackra landskapet längs kanalen är från vattnet.

För många resglada upptäckare är en kryssning med Rederi AB Göta Kanals klassiska kanalbåtar en given punkt att checka av på sin bucket list. Själv åkte jag med M/S Diana men vill man bocka av en annan punkt, nämligen ”att ha åkt med världens äldsta registrerade passagerarbåt med övernattningsmöjlighet” – ja då är det M/S Juno man ska kryssa med! Ytterligare ett fartyg finns i flottan; M/S Wilhelm Tham.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier