Utflykt till San Marino

San Marino

Under en kryssning vistas man inte bara ombord. Bortsett från atlantkryssningar lägger man till vid nya hamnar, om inte alla dagar, så många dagar under en kryssning.

När fartyget ligger i hamn kan man stanna ombord (då man kan njuta av att ha nästan hela fartyget för sig själv samt vraka och välja bland alla solstolar vid poolen) eller gå iland. Går man iland kan man antingen följa med på en organiserad utflykt (vilken man måste anmäla sig till i förväg och som hos de flesta rederier kostar extra) eller upptäcka destinationen på egen hand.

cunard-qe-excursions

Under vår femdagars-kryssning med Cunards Queen Elizabeth mellan Aten och Venedig hade vi en dag till havs och övriga dagar stannade till på Korfu, i Dubrovnik och Ravenna. På Korfu och i Dubrovnik strosade vi runt på egen hand medan vi i Ravenna hade anmält oss till en utflykt till San Marino.

Vi var väldigt nöjda med båda alternativen. Även när man inte var anmäld till en utflykt hade Cunard alltid shuttleservice med bussar som gratis transporterade gästerna från hamnen in till destinationens centrum. Det var välorganiserat och smidigt.

Utflykten till San Marino började med att alla fick en audioguide med hörlur av vår guide. Apparaten hängde man runt halsen och sedan kunde man höra vad guiden Helena sa även om man inte stod nära henne. Att förstå henne var däremot en annan femma, hennes engelska var inte den bästa!

Till San Marino tar det cirka 1,5 timme med bil från Ravenna. Mysigast är det att vandra runt i de gamla stadsdelarna som är omgivna av en mur och ligger högt upp på en kulle. Utsikten är fantastisk och man ser ända till havet. Själva smet vi iväg på egen hand men även om man hade följt med på den guidade turen ingick fritid för lunch och shopping.

Under de timmar vi var i San Marino hann vi strosa runt i de mysiga kullerstensgränderna, besöka stadens berömda basilika, äta San marino-pizza och dricka lokalt öl, kika på flotta handväskor och gamla mynt. Förr var San Marino en taxfree-zon men inte längre. Silver är däremot skattefritt och det går att hitta handlare som har ett intressant utbud av smycken och samlarmynt från uppköpta konkurslager.

Ravenna Basilica

På väg tillbaka till fartyget stannade vi till vid en stor kyrka från 500-talet tillägnad Ravennas helgon, Helige Apollinare. Mosaiken i taket ovanför altaret var i imponerande skick, mycket vacker och det guiden berättade gjorde besöket intressant.

Vi var mycket nöjda med vår utflykt och särskilt jag som inte hade varit i San Marino förut. Andra som stannade i Ravenna sa att där inte fanns mycket att se så det lät som vi hade tagit rätt beslut att inte stanna där. Tydligen ska destinationen utvecklas som hamn men när vi var där såg vi inga andra fartyg eller rederier.

Kommentera gärna

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SeaFun på Sociala medier